Alegeri 2024. Ce șanse ar avea Ciucă și Ciolacu la președinția României

Alegeri parlamentare
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV

Invitat în studioul Puterea Știrilor, analistul politic Radu Magdin a analizat șansele celor doi președinți ai coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, la președinția României, în 2024.

„Cred că multe lucruri se vor socoti cel târziu în iunie anul viitor. În funcție de alegerile europene, partidele își vor face o evaluare și cred că își vor sacrifica liderii care sunt percepuți ca neaducând victoria. În această perspectivă, este mai riscant pentru liderul PNL decât pentru liderul PSD. Liderul PSD are mai puține emoții, mai ales că este și prim-ministrul în funcție. Pe de altă parte, în caz de guvernare minoritară – în cazul în care cei de la PNL s-ar retrage de la guvernare, pentru că este mai ușor să vii în alegeri din Opoziție – în primul rând, nimeni nu are cum să dea jos Guvernul pentru că sunt în cele 6 luni dinainte de alegeri parlamentare și nu poți să faci alegeri anticipate. Echilibrul ar fi cam așa: PSD ar avea acces la resursele guvernării, dar va fi atacat din toate direcțiile, ceea ce nu este o poziție ușoară, și este greu când ești prim-ministru și ești atacat din toate direcțiile să fii un candidat viabil la alegerile prezidențiale. Nu spun că este imposibil, dar părerea mea este că, uitându-mă la tendințe și la primele 100 de zile în poziția de prim-ministru, Ciucă și Ciolacu sunt ca yin și yang.

Nicolae Ciucă nu a pus accentul nr 1 pe zona de comunicare, a pus accentul mai degrabă pe zona de organizare. Ciolacu, însă, este un foarte bun comunicator, dar părerea mea este că o să îl ajungă din spate procesele. În realitatea săptămânală, din păcate pentru PSD, de când s-a schimbat macazul și a venit PSD la guvernare se și întâmplă mai multe necazuri. De exemplu, nu este vina unui premier social-democrat că aproape în fiecare săptămână a fost scandalul de la Botoșani, 2 mai și am descoperit cu această ocazie că există droguri în România, și a fost și explozia de la Crevedia. Ce vreau să spun este că trebuie să fii ghinionist, sincer, să fii în funcție când se întâmplă lucrurile astea (…). Ciolacu e foarte bun la replică, dar până la urmă lumea se va uita pe calendar, pe agendă, pe ce urmează. Pentru guvernele României din ultimii ani este o capcană faptul că discutăm prea mult de PNRR”, a declarat analistul politic Radu Magdin, la Puterea Știrilor.

„Nicolae Ciucă este cea mai bună alegere a PNL la prezidenţialele din 2024”

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, preşedinte al organizaţiei PNL Sibiu, a declarat zilele trecute că preşedintele liberalilor, Nicolae Ciucă, reprezintă cea mai bună alegere pentru a reprezenta formaţiunea la alegerile prezidenţiale din 2024, relatează Agerpres.

„Desemnat oficial nu este neapărat foarte relevant, ci pregătit deja aş spune, răspunsul ar fi ieri. De aceea, în momentul de faţă, nu există o altă discuţie în PNL pentru candidat la preşedinţie altul decât preşedintele partidului, Nicolae Ciucă”, a spus Turcan.

Raluca Turcan consideră că aceasta este cea mai bună alegere.

„Este firesc pentru un partid ca preşedintele partidului să aibă prima şansă, prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale. Vom vedea sondajele de opinie. Uitându-mă la situaţia din PNL, răspunsul este da”, a precizat Raluca Turcan.

Ce spune Nicolae Ciucă

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, declara în urmă cu câteva luni, referindu-se la o posibilă candidatură a sa la alegerile prezidenţiale, că în acest moment există o singură posibilitate – “să ne îngrijim de guvernare”.

„În acest moment, există o singură posibilitate – să ne îngrijim de guvernare”, a spus Ciucă, la RTV.

Ciolacu, despre candidatura sa la alegerile prezidențiale: „Nu știu ce voi face”

Premierul Marcel Ciolacu a spus, zilele trecute, despre o posibilă candidatură la prezidențiale că nu a luat nicio decizie în acest sens. „Nu ştiu ce voi face”, a spus acesta. Liderul PSD a precizat că provocarea pe care o are în prezent este „să se ridice la înălţimea aşteptărilor pe care le au românii de la el în timp ce este prim-ministru”.

„Nu ştiu ce voi face. Provocarea pe care o am în acest moment este, în primul şi primul rând, de a mă ridica la înălţimea aşteptărilor pe care le au românii de la mine în timp ce sunt prim-ministru. Pentru mine, ca preşedinte al PSD, dar şi pentru secretarul general Paul Stănescu cele mai importante alegeri sunt primele alegeri, cele europarlamentarele. După aceea partidul se va strânge şi va avea abordarea pentru alegerile locale”, a precizat Marcel Ciolacu, întrebat într-o conferinţă de presă dacă îşi asumă o candidatură la alegerile prezidenţiale.

Sondaj INSCOP privind alegerile prezidențiale

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Sondajul include şi întrebări referitoare la variante pentru turul al ll-lea al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion fiind învins într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. O altă variantă este cea a unui tur ll cu Emil Boc, care l-ar învinge la un scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar fi depăşit clar într-o cursă cu Mircea Geoană.

„Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid”, subliniază directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, atât în cazul respondenţilor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă, cît şi în cazul celor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă şi declară că merg sigur la vot. În prima situaţie, Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%.

Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.

Sondajul a evaluat şi cinci variante pentru turul ll al alegerilor prezidenţiale, întrebarea adresată fiind: ”Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2024 ar ajunge următorii, Dvs. pe care dintre ei l-aţi vota? (% dintre cei care au exprimat o optiune de vot)”.

Trei dintre variante iau în calcul un tur ll în care liderul AUR George Simion i-ar avea drept contracandidaţi pe Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu sau pe Nicolae Ciucă.

În varianta în care în turul ll ar ajunge Mircea Geoană şi George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% – 36,5%, fiind de altfel şi candidatul cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR.

O „finală” a cursei prezidenţiale care i-ar avea ca protagonişti pe Marcel Ciolacu şi George Simion ar avea scorul 58,8% – 41,2%.

Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcţia prezidenţială ar fi disputată de Nicolae Ciucă şi George Simion, scorul fiind 52,2% – 47,8%, în favoarea liderului liberal.

Alte două variante sunt cele ale unui tur ll Emil Boc – Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc, diferenţa fiind de sub un procent, 50,4% – 49,6% sau Mircea Geoană – Emil Boc, de această dată câştigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%.

„Sondajul realizat de INSCOP în parteneriat cu News.ro prezintă primele cifre cu privire la opţiunile de vot pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Pentru intenţia de vot în turul 1 am luat în considerare mai multe nume despre care s-a vehiculat în spaţiul public că ar putea candida, indicând şi partidul, alianţa sau după caz, statutul de independent al personalităţilor măsurate.

De asemenea, pentru variantele de tur 2 am testat mai multe scenarii, măsurând însă doar potenţialul personal al fiecărui candidat, fără a mai indica un partid sau o alianţă de partide care l-ar susţine pe acel candidat. În cercetările sociologice din lunile următoare vom testa şi alte nume de potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale, în funcţie de evoluţia dezbaterii publice pe acest subiect.

Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid, procentul de 70% pe care îl adună în primul tur candidaţii cu profil democratic-moderat, respectiv procentul de 30% pe care îl adună candidaţii cu profil radical.

De asemenea, configuraţia opţiunilor populaţiei pentru turul 1 lasă deschis orice scenariu de candidaţi care ar putea accede în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Este doar prima fotografie a unei confruntări electorale care va cunoaşte multe modificări pe parcus, va domina anul electoral 2024 şi va influenţa decisiv performanţa partidelor în celelate tipuri de alegeri de anul viitor (europarlamentare, locale şi parlamentare)”, a explicat directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

  • Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: