Știri din capitalele Europei, 30 august

PARIS

Franța speră să obțină venituri în valoare de până la 67 de miliarde de euro de la turiștii străini în 2023, depășind cifra de 58 de miliarde de euro de anul trecut, a declarat marți ministrul francez al turismului, Olivia Gregoire. Franța este cea mai vizitată țară din lume, turismul reprezentând aproximativ 8% din Produsul Intern Brut francez, conform Reuters.

 

BERLIN

Aproape o treime dintre companiile industriale germane intenționează să își sporească producția în străinătate, mai degrabă decât local, pe fondul îngrijorării tot mai mari privind viitorul țării fără gazul rusesc, potrivit unui sondaj anual.

„Barometrul anual al tranziției energetice” realizat de Camera de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK) a constatat că 32% dintre companiile intervievate au preferat investițiile în străinătate în locul expansiunii interne. Cifra a fost dublă față de cele 16 procente din sondajul de anul trecut, conform Financial Times.

 

VIENA

Cancelarul Karl Nehammer, din partea Partidului Popular Austriac (ÖVP), spune că din 2024 va începe o limitare a chiriilor la nivel național. Majoritatea locuințelor – dar nu toate – vor intra sub incidența acestui plafon.

În condițiile în care se preconizează că nivelul chiriilor va urca cu aproximativ 15% în următorul an în întreaga Austrie, Nehammer a declarat că guvernul de coaliție ÖVP-Verzi introduce un plafon al chiriilor pe trei ani care limitează creșterile, potrivit The Local Austria.

 

ROMA

Premierul Giorgia Meloni a declarat că nu se așteaptă ca relațiile Italiei cu China să devină tensionate, Roma urmând să opteze pentru a nu reînnoi acordul de participare la Inițiativa Belt and Road (BRI) a Beijingului.

„Nu prevăd că relația noastră cu China se va complica”, a declarat Meloni într-un interviu publicat miercuri în Il Sole 24 Ore. „Relațiile dintre Roma și Beijing sunt vechi și există mari beneficii reciproce, nu doar în sfera comercială. Cred, de exemplu, că  aceasta poate fi un partener excelent pentru sectorul italian al luxului”.

 

ATENA

Cu peste 73.000 de hectare arse în șase zile, incendiile din jurul orașului Alexandroupolis, capitala Evros, au devenit cele mai devastatoare din UE. Dezastrul a făcut ca țara să caute vinovați, ceea ce a dus la o convingere generală că imigranții sunt responsabili.

Acest lucru a dus la apariția unor „miliții” civile autoorganizate care comit acte ilegale de violență împotriva migranților, potrivit Agenției ONU pentru refugiați. Săteni îmbrăcați în haine negre, asemănătoare cu cele ale forțelor speciale grecești, formează grupuri de justițiari care patrulează acum la granița Evros „în căutarea migranților”, după cum se afirmă în raportul Rețelei de monitorizare a violenței la frontieră.

Deși nu este un fenomen nou – ONG-urile denunță prezența lor de mai mulți ani – situația incendiilor de anul acesta în Grecia a dus la reapariția acestor grupuri, potrivit Euronews.

 

LONDRA

Oficialii britanici avertizează organizațiile cu privire la integrarea chatbot-urilor bazate pe inteligență artificială în activitățile lor, afirmând că cercetările au arătat din ce în ce mai mult că acestea pot fi păcălite să îndeplinească sarcini dăunătoare. Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie (NCSC) a declarat că experții nu au reușit încă să înțeleagă potențialele probleme de securitate legate de algoritmii care pot genera interacțiuni cu aspect uman – denumite modele lingvistice mari, sau LLM-uri, relatează Reuters.

 

PRAGA

Președintele ceh Petr Pavel dorește ca Grupul de la Vișegrad – o cooperare regională formată din Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria – să fie la fel de democratic și proeuropean ca la momentul înființării sale, a declarat el la o reuniune a șefilor de ambasade cehe la Praga, conform Euractiv.

 

TALLINN

Prim-ministrul estonian se află sub o presiune tot mai mare din cauza unor acuzații că soțul său a avut interese de afaceri în Rusia. Despre acesta, președintele țării, Alar Karis, a declarat că a pus „sub semnul întrebării credibilitatea statului estonian”. Săptămâna trecută au apărut informații potrivit cărora Stark Logistics, o companie deținută parțial de soțul Kajei Kallas, Arvo Hallik, a continuat să facă afaceri în Rusia de la invazia Ucrainei de anul trecut. Kallas și Hallik susțin că afacerea a ajutat o altă companie estoniană, Metaprint, să încheie comerțul în Rusia, potrivit The Guardian.

 

VARȘOVIA

14 persoane au murit și peste 150 de cazuri au fost confirmate în urma unui focar de legioneloză în sud-estul Poloniei. Multe dintre persoanele infectate au fost transportate la spital de la depistarea epidemiei, săptămâna trecută. Nouă cazuri noi au fost depistate marți. Autoritățile verifică în continuare modul în care bacteria legionella, care provoacă boala, a ajuns în sistemul de alimentare cu apă din orașul Rzeszow și din împrejurimi. Locația focarului a stârnit inițial îngrijorări, deoarece Rzeszow este centrul de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina și găzduiește o prezență militară americană importantă, conform BBC.

 

RIGA | TALLINN | VILNIUS | VARȘOVIA

Ministrul de Interne al Estoniei, Lauri Laanemets, s-a întâlnit luni, la Varșovia, cu omologii săi din Letonia, Lituania și Polonia, pentru a discuta despre situația de la frontierele țărilor cu Belarus și Federația Rusă, precum și despre posibilitățile de cooperare în vederea limitării viitoarelor provocări și a unei capacități comune de reacție la acestea. Miniștrii de Interne din cele trei țări baltice și din Polonia au adoptat o declarație comună, în care au convenit asupra obiectivului comun de a face față incidentelor de frontieră organizate de Rusia și Belarus, relatează The Baltic Times.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL