Alegeri parlamentare/ PNL Vaslui iese la atac cu Nelu Tătaru

Sursa foto: Dr. Nelu Tataru

PNL Vaslui luptă cu PSD pentru mandatele de parlamentari din județ, iar lista liberalilor este deschisă de Nelu Tătaru. În urmă cu 4 ani, PNL obținea un loc în Senat și 2 în Camera Deputaților. În 2024, PNL Vaslui schimbă foarte mult lista cu care atacă alegerile parlamentare.

Nelu Tătaru

Nelu Tătaru va fi primul pe lista PNL Vaslui pentru Camera Deputaților. Acesta este președintele organizației județene PNL Vaslui și fost ministru al sănătății pentru câteva luni, în guvernul Orban. Tot în guvernul Orban, Tătaru a mai avut funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, în 2019.

De asemenea, Nelu Tătaru a fost și senator PNL între 2012 și 2016. În 2024 își apără fotoliul din Camera Deputaților.

Nelu Tătaru a avut un mandat dificil la Ministerul Sănătății deoarece a fost primul ministru din pandemia Covid19. Acesta a fost constrâns să ia măsuri dure pentru gestionarea pandemiei și să pregătească spitalele pentru numărul tot mai mare de pacienți.

La alegerile locale din 2024, Nelu Tătaru a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui, însă a pierdut în fața lui Ciprian Trifan.

Mihai Barbu

Pe locul 2, pe lista PNL Vaslui pentru Camera Deputaților, este Mihai Barbu, un politician cu un trecut controversat. Mihai Barbu candidează la Vaslui, deși în cariera sa politică a schimbat mai multe partide și mai multe județe.

În prezent, Barbu este președintele Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori a PNL, dar cu mai bine de 10 ani în urmă era membru PSD. În 2012 a vrut să candideze din partea PSD (cu ajutorul USL) la Primăria Voluntari, însă a pierdut competiția internă. Din 2012 și până în 2013 a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov. În momentul în care Gabriela Firea a preluat conducerea PSD Ilfov l-a exclus din partid chiar la prima ședință.

Din 2013, Mihai Barbu a trecut în tabăra PNL, iar din 2017 primește funcția de președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori din PNL. Barbu a obținut mai multe funcții în instituțiile statului după ce PNL a intrat la guvernare: în 2020 a fost numit director general al SC Telecomunicații CFR SA, apoi membru în Consiliul de Administrație al SNTFC Călători SA, iar în 2021 devine președinte al Consiliului de Administrație al Metrorex SA.

Cu aceste funcții bazate pe numiri politici, Mihai Barbu a avut venituri impresionante. Doar la SNTFC Călători SA încasa anual 217.000 lei.

Când e vorba de studii, Mihai Barbu nu are mari realizări și se poate lăuda cu diplome la universități puțin cunoscute. Este licențiat în economie la Universitatea „Gaudeamus” din Constanța, când avea vârsta de 31 de ani. Apoi a studiat la Universitatea din Galați și la SNSPA. Mihai Barbu a scris inclusiv o carte despre orașul Voluntari.

Mihai Barbu, Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Robert Vlada

Al treilea loc pe lista PNL Vaslui pentru Camera Deputaților este pentru Robert Vlada, candidatul liberalilor la Primăria Vaslui în 2024. Robert Vlada a pierdut alegerile locale și vrea să se salveze cu un mandat în Camera Deputaților, deși îi va fi foarte greu să prindă un loc. Acesta deține și funcția de președinte al filialei municipale PNL Vaslui, din ianuarie 2023.

Sursa foto: Robert Vlada

Radu Bobârnat

Radu Bobârnat este primul pe lista PNL Vaslui pentru Senat. La alegerile locale din 2024, Bobârnat a candidat pentru Primăria Huși și a pierdut. Candidatul PNL a fost pe locul 3, fiind depășit și de candidatul AUR. În trecut, acesta a fost și consilier județean de Vaslui și consilier local în Huși.

Radu Bobârnat este avocat și în 2023 a încasat 101.976 de lei, potrivit declarației de avere. Liberalul deține hârtii de valoare la BRD în valoare totală de peste 120.000 de euro. În conturile bancare are peste 200.000 de lei și mai deține 4 apartamente și 2 spații comerciale.

Sursa foto: Radu Bobârnat

Violeta Drăguț

Pe locul doi pe lista PNL Vaslui pentru Senat este Violeta Drăguț, președinta organizației de femei PNL Bârlad. Șansele acesteia pentru un mandat de senator sunt aproape zero, deoarece județul Vaslui are în total 3 senatori, iar PNL ar avea nevoie de peste 60% din voturi pentru 2 mandate.

Nelu Tătaru a declarat că obiectivul PNL Vaslui la parlamentare este acela de a obține cel puțin rezultatul de la locale. Pe 9 iunie 2024, PNL a obținut 23,03% din voturi la nivelul județului.

„La alegerile parlamentare ne dorim să menţinem cel puţin scorul obţinut la locale”, a precizat Nelu Tătaru.

Cu rezultatul de la locale, PNL Vaslui ar reușit să obțină un mandat de senator și 2 mandate în Camera Deputaților, la fel ca în 2020.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: