Amenzi pentru deducerea artificială a unor cheltuieli pe firmă

Sursa foto: Pexels

Deducerea de cheltuieli cu ”serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte servicii”, pe baza unor tranzacţii calificate ca fiind ”artificiale”, va reprezenta contravenţie şi va fi sancţionată cu o amendă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse.

Măsura a fost introdusă într-un proiect adoptat de Senat și care va fi transmis pentru vot final deputaților.

Inițiatorii proiectului arată că alineatele (1)-(3) ale articolului 25 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal reglementează modul în care, pentru determinarea rezultatului fiscal, unele cheltuieli sunt considerate deductibile sau deductibile limitat, dearece sunt efectuate în scopul desfășurării activității economice. Alineatul (4) al aceluiași articol prevede categoria de cheltuieli care nu sunt deductibile pentru că acestea ar vicia modul de determinare a rezultatului fiscal al operatorului economic.

Astfel, chiar dacă legiuitorul a prevăzut la litera f) o categorie de cheltuieli nedeductibile, respectiv „cheltuielile cu servicile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană situată într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații”, aceste prevederi se aplică numai în situația îm care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale – conform art. 1, alin. (3), iar, potrivit inițiatorilor, textul nu oferă o arie cuprinzătoare a situațiilor și nici sancțiunea aplicabilă în care contribuabilul nu se conformeazã fiscal.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL