ANALIZĂ Ascensiunea PNL și declinul AUR. De ce populismul nu ține loc pentru soluții concrete

Sursa: foto Inquam Photos / Octav Ganea

Noul sondaj INSCOP, realizat în luna aprilie, arată că PNL înregistrează o creștere importantă în intenția de vot la 26.7% – faţă de 25.6%. PSD a ajuns la 28.4% – faţă de 30.6%, iar AUR înregistrează o scădere semnificativă și ajunge la 14.4% AUR – faţă de 17.4% în sondajul de luna trecută.

PNL își consolidează puterea

PNL urcă așadar cu pași repezi la capitolul intenție de vot la alegerile pentru consiliile locale, fapt ce confirmă trendul ultimilor runde de alegeri, în care PNL și-a arătat forța administrațiilor locale și a insistat pe stabilitate. La alegerile din 2020 PNL a luat 34,58%, obținând 1.232 de primari la nivel național, 14.182 de consilieri locali, 474 consilieri județeni și 17 președinți de Consilii Județene.

Așa cum precizează liberalii, pentru alegători cântăresc mai greu investițiile care au creat locuri de muncă și atragerea banilor europeni la care sunt campioni, bani care au schimbat cu adevărat comunitățile și au crescut considerabil nivelul de trai.

Liberalii au cea mai mare ascensiune din rândul partidelor de pe scena politică românească, iar lucrul acesta ar putea avea mai multe consecințe. Cu o creștere a susținerii la nivel local, PNL-ul poate consolida și extinde controlul său asupra administrațiilor locale. Acest lucru îi va permite să implementeze politici și proiecte care să răspundă nevoilor specifice ale comunităților și să îmbunătățească viața cetățenilor, consolidând astfel încrederea în partid și oferindu-i o bază solidă pentru viitoarele alegeri – prezidențiale și parlamentare, din toamnă și iarnă.

În al doilea rând, succesul în alegerile locale poate consolida poziția PNL și în arena politică națională. Cu o putere crescută la nivel local, partidul poate exercita o influență mai mare asupra agendei politice naționale și poate promova mai eficient politici și reforme la nivel guvernamental. Ascensiunea PNL poate fi interpretată ca un semn al încrederii publicului în capacitatea sa de a asigura stabilitatea și continuitatea în administrarea afacerilor publice. Acest mesaj poate atrage susținerea și încrederea unui segment mai larg al electoratului, consolidând astfel poziția partidului pe termen lung. Totodată, în funcție de rezultatele alegerilor locale, PNL ar putea câștiga mai multă influență în cadrul coaliției sau ar putea să își redefinească poziția și strategia în raport cu partenerii săi de guvernare.

Conform sondajului INSCOP, aproape un sfert dintre subiecţi consideră că prioritatea viitorului primar trebuie să fie crearea de locuri de muncă şi atragerea de investitori.

”În ceea ce priveşte agenda locală, majoritatea românilor sunt interesaţi de crearea de locuri de muncă, atragerea de investitori în localităţile lor, construirea de spitale, dispensare, şcoli, grădiniţe, creşe şi abia apoi de infrastructura rutieră şi utilităţi. Este o viziune matură a unei populaţii care începe să înţeleagă în mod corect ordinea priorităţilor pentru o dezvoltare sustenabilă, echilibrată  şi o calitate a vieţii îmbunătăţită”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Extrema dreaptă pierde electorat

Contrar așteptărilor, AUR înregistrează procente tot mai mici, ceea ce dovedește că nu cel mai agresiv crește în sondaje, că nu circul și scandalul pe rețelele sociale aduc voturi. Degringolada din partidul lui Simion se vede și din banca electoratului care taxează dur lipsa de seriozitate a celor din AUR, mai ales la nivel local unde oferta electorală este formată în multe localități din oameni cu probleme penale sau refuzați de formațiunile politice din care provin.

AUR pare să se confrunte cu dificultăți în menținerea unei linii coerente și stabile în ceea ce privește mesajele și acțiunile sale. Această lipsă de coerență și unitate ar putea duce la o scădere a încrederii electoratului în partid. Electoratul caută lideri și partide care să ofere soluții concrete și abordări responsabile pentru problemele reale, iar lipsa unei viziuni clare și a unor propuneri concrete ar putea afecta sprijinul electoral pentru AUR. Se dovedește astfel că pe termen lung, populismul și demagogia nu pot ține locul politicilor publice concrete și soluțiilor reale la problemele românilor.

În concluzie, PNL mizează pe 9 iunie pe succesul administrațiilor locale, pe cei care au construit temeinic stabilitate la nivel regional, carte care se dovedește câștigătoare, în comparație cu populismul opoziției.

 

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL