ANALIZĂ AUR riscă să transforme România în satelitul Rusiei. Cum strică Târziu imaginea țării

Sursă foto: Facebook / Claudiu Tarziu

Ucraina reacționează după declarațiile revizioniste făcute de Claudiu Târziu, unul dintre liderii AUR, în weekend.

Anton Gherașcenko, consilier la Ministerul ucrainean de Interne, își exprimă îngrijorarea față de discursul avut de Claudiu Târziu (AUR) cu privire la Ucraina.

„Claudiu Târziu, unul dintre liderii partidului român AUR, solicită României să anexeze patru zone ale Ucrainei: nordul Bucovinei, sudul Basarabiei, regiunea Hertsa și Transcarpatia. El a anunțat acest lucru pe 24 ianuarie 2024. Apelurile lui Târziu sunt consistente: pe 4 martie 2022, la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei, el a spus: ‘Cred că este nevoie de încălzire a relațiilor dintre România și Rusia, recunosc necesitatea unei bune cooperări între România și Rusia, sunt gata să-mi fac partea’. Anterior, afirmații similare asupra teritoriilor ucrainene au fost făcute de partidul de ultradreapta din Ungaria.

Știu că multe dintre aceste apeluri sunt adresate publicului intern și ar trebui luate în considerare în contextul politicii interne a țărilor”, a declarat Anton Gherașcenko, pe X.

„Cu toate acestea, mi se pare profund îngrijorător faptul că astfel de afirmații încep să apară din ce în ce mai des (și nu doar în ceea ce privește Ucraina). Una dintre cele mai mari realizări ale lumilor de după cel de-al Doilea Război Mondial (plătită cu sume incredibile de vieți) este respectul pentru suveranitatea teritorială ca bază pentru ordinea globală. Dacă Rusiei i se permite să câștige războiul său nedrept împotriva Ucrainei, toate aceste sacrificii vor fi în zadar și lumea va coborî din nou în haos. Știu că am mulți urmăritori din România. Aș fi recunoscător dacă ați împărtăși modul în care acest politician și partidul său sunt percepuți în țara dumneavoastră, deoarece știu că România sprijină foarte mult Ucraina”, a mai punctat Gherașcenko.

Amintim că senatorul Claudiu Târziu susține că România nu poate să fie țară suverană, decât dacă anexează și teritoriile care cândva au aparținut României și acum fac parte din Ucraina, dar și din Republica Moldova.

De ce sunt periculoase declarațiile lui Târziu

În contextul actual, când Ucraian se confruntă cu o invazie a Rusiei, afirmațiile controversate ale lui Târziu cu privire la anexarea unor teritorii străine contravin nu doar interesului național al României, stat care a semnat tratate de bună vecinătate cu toți vecinii săi, ca precondiție pentru a fi membră în NATO (cea mai puternică alianță militară din lume) și UE, ci și principiilor dreptului internațional. Astfel de declarații ridica întrebări cu privire la consecințele pe care acestea le pot avea asupra stabilității regionale și a reputației României în comunitatea internațională.

Unul dintre aspectele cheie care trebuie avute în vedere în astfel de situații este incitarea la conflict internațional. Orice declarație care promovează anexarea teritoriilor străine poate destabiliza relațiile diplomatice dintre state, generând tensiuni care pot escalada în conflicte deschise. Diplomația, bazată pe dialog și negocieri, este esențială pentru prevenirea acestor situații și pentru găsirea unor soluții pașnice la disputele teritoriale. Reacția Ucrainei în contextul declarațiilor lui Târziu era cât se poate de previzibilă.

Anexarea teritoriilor altor state este în contradicție cu principiile fundamentale ale dreptului internațional și poate atrage sancțiuni din partea comunității internaționale, de pildă expulzarea României din NATO, lucru care ar duce la izolarea internațională a țării, lucru pe care liderii AUR pare că nu l-au înțeles nici acum.

Imagina unei țări în plan internațional poate fi afectată negativ de astfel de declarații. Susținerea unor politici expansioniste și agresive poate diminua încrederea și sprijinul altor state sau organizații internaționale. Construirea și menținerea unei imagini pozitive în comunitatea internațională necesită o abordare responsabilă și echilibrată în ceea ce privește relațiile externe, un alt aspect pe care liderii AUR pare că nu l-au înțeles.

În concluzie, gestionarea relațiilor internaționale necesită o abordare echilibrată, bazată pe diplomație, dialog și respectarea dreptului internațional la care România a aderat. Orice încălcare a acestor principii poate avea consecințe grave asupra stabilității regionale și a imaginii pe care România o are pe plan internațional.

Declarațiile lui Târziu oferă o privire în viitor, asupra modului în care ar putea arăta România sub conducerea AUR: un stat revanșard, cu o politică externă agresivă, apropiat de Moscova. Sub AUR, România ar putea deveni într-adevăr Belarusul Uniunii Europene.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL