Liderii PSD și PNL au purtat discuții în ultimele săptămâni pentru eventuala stabilire a unor candidați comuni care să îi concureze pe primarii USR din marile localități controlate de partidul de opoziție. Deocamdată, partidele conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au ajuns la o înțelegere pe acest subiect, însă o astfel de strategie ar putea aduce numeroase avantaje partidelor.
Avantajele unui front comun
În primul rând, un front comun PSD – PNL la alegerile locale din marile localități controlate de USR ar putea duce la detronarea edililor partidului de opoziție. Vorbim despre redute importante precum Brașov și Timișoara. Prin prezentarea unui candidat comun, partidele pot să consolideze voturile electoratului lor și să evite fragmentarea sufragiilor în favoarea partidului de opoziție. Totodată, un candidat comun ar putea beneficia de susținerea ambelor partide, ceea ce ar putea să îi ofere o șansă mai mare de a câștiga alegerile în fața candidaților din partidul adversar.
În situații în care partidele de opoziție au tendința de a împărți voturile, colaborarea în spatele unui singur candidat poate să diminueze riscul de a pierde alegerile din cauza fragmentării voturilor. USR ar putea miza pe o alianță locală cu PMP sau FD, partide cu care deja are o alianță la nivel central. Totuși, această alianță ar fi în dezavantaj pentru că din punct de vedere electoral ar fi mult mai slabă decât o alianță PNL – PSD.
În egală măsură, prezentarea unui front unit poate să creeze o impresie de coeziune și unitate în fața electoratului, ceea ce poate să îmbunătățească imaginea partidelor implicate. Nu în ultimul rând, o colaborare în sprijinul unui singur candidat poate să ducă la o utilizare mai eficientă a resurselor financiare și umane ale PSD și PNL, în loc să concureze direct între ele în respectivele circumscripții electorale.
Principalele redute vizate de PNL și PSD
Frontul comun PSD – PNL ar putea aduce celor două partide redute importante la nivel local. Liberalii și social democrații și-ar putea împărți funcțiile de primari la Timișoara, Brașov și în două sectoare din București (Sectorul 1 și Sectorul 2).
În Timișoara, câștigătorul alegerilor din 2020, Dominic Fritz se confruntă deja cu numeroase probleme. Așa cum a arătat PS News, Fritz își ascunde abuzurile din Primărie și a trecut inclusiv la concedierea angajaților care, în ultimii ani, au reclamat mai multe cazuri de încălcare a legii. De pildă, Dominic Fritz a concediat-o pe Mirela Toc, funcționară în Primăria Timișoara, după ce aceasta a prezentat de mai multe ori abuzurile din instituție și a îmbrăcat un tricou pe care scria: „Stop abuzurilor din administrația locală”.
Anul trecut, Primarul USR și-a publicat raportul pentru primii 3 ani la conducerea orașului Timișoara, însă lipsa de rezultate personale l-a determinat să se mândrească cu proiectele începute de fostul primar PNL Nicolae Robu. De altfel, acesta din urmă se conturează ca principal contra-candidat în 2024, iar PSD și PNL l-ar putea susține pe Robu pentru un nou mandat.
La Brașov edilul USR, Allen Coliban se confruntă cu probleme penale după ce edilul a restricţionat accesul viceprimarului în propriul birou. Magistrații au stabilit că punerea sigililui pe biroul viceprimarului Rusu este ilegală. Mai nou, în disperarea de a mai prinde un nou mandat, Coliban a transformat Brașovul în șantier, încercând să le arate locuitorilor că face ceva pentru oraș. Așadar, PNL și PSD au o bună oportunitate aici pentru răsturnarea actualului edil, dacă vor reuși să se concentreze pe neajunsurile actualei administrații.
În Sectorul 1 administrația dezastruoasă a edilului Clotilde Armand vorbește de la sine. Aflată în fruntea Primăriei Sectorului 1 de aproape 4 ani, Clotilde Armand este acuzată că nu a făcut nimic, la nivel administrativ, pentru cetățenii din sector și, mai mult, că îi manipulează și îi dezinformează. Așa cum arată consilierul local Dan Podaru, „realitatea factuală ne demonstrează ca primarul Clotilde Armand a atras zero fonduri europene! Din 41 proiecte, i-au fost respinse 40!”. Clotilde Armand a reușit doar să inventeze războaie cu diferite „mafii” („mafia gunoaielor” de pildă), să întrețină un conflict permanent cu membri Consiliului Local și să întrețină Sectorul 1 într-o stare de subdezvoltare cronică. Așadar, pentru PNL și PSD ar trebui să fie relativ simplu să o învingă pe Clotilde Armand la alegerile din 2024, în cazul în care vor face front comun.
Radu Mihaiu, primarul USR de la Sectorul 2 nu are nici el un palmares prea bogat în cei 4 ani de mandat. Deși primarul a promis în campanie curățenie pe străzi, acesta s-a confruntat cu mai multe episoade în care a demonstrat că promisiunile din campanie nu se potrivesc cu realitatea din teren. În 2021 de pildă, sectorul se confrunta cu probleme mari în ceea ce privește strângerea gunoaielor, iar Mihaiu se plângea că există 273 de „puncte fierbinţi” în Sectorul 2, respectiv zone în care firmele de salubrizare ale primăriei ar trebui să strângă de 4-5 ori pe zi. Mai mult, primarul dădea vina pe locuitorii sectorului pentru situație: “mojicia şi nesimţirea transformă oraşul în groapă de gunoi”. Mihaiu nu a reușit să își îndeplinească în totalitate promisiunile electorale nici la capitolele școli, grădinițe, parcări și trotuare. Prin urmare, liberalii și social democrații ar putea miza pe promisiunile de campanie neîndeplinite de Mihaiu pentru a-și propulsa propriul candidat la Sectorul 2.
În concluzie, PSD și PNL au șanse mari să răstoarne primarii USR din mai multe puncte cheie. Totul va depinde însă de disponibilitatea celor două partide de a face front comun.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News