Opoziția este într-o situație disperată deoarece riscă să nu aibă nici măcar semnăturile necesare pentru a depune moțiunea de cenzură. USR demonstrează că nu este capabil să lucreze cu niciun partid și se auto-izolează pe scena politică.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că-și va asuma răspunderea, în Parlament, pentru pachetul de măsuri fiscale. În această caz, opoziția va avea 3 zile la dispoziție pentru a depune o moțiune de cenzură. Doar că USR nu se înțelege cu nimeni în opoziție și riscă să fie în situația de a nu depune moțiunea de cenzură.
„Dacă UDMR semnează, USR cu Forța Dreptei și cu UDMR au semnăturile pentru a depune o moțiune de cenzură. Dacă UDMR nu semnează, USR și Forța Dreptei nu au semnăturile necesare pentru a depune o moțiune de cenzură. S-ar putea depune o moțiune de cenzură numai dacă am apela la semnăturile AUR și semnăturile unor parlamentari neafiliați”, a declarat Ludovic Orban, președintele Forței Drepte.
USR nu are 117 semnături
Pentru depunerea moțiunii de cenzură, opoziția are nevoie de o pătrime din numărul de parlamentari, adică cel puțin 117 semnături pentru a fi depusă. În total, partidele din opoziție au 174 de parlamentari, ceea ce teoretic le-ar ajuta să depună o moțiune de cenzură, însă apare o mare problemă.
USR pare să colaboreze doar cu parlamentarii Forței Drepte. USR are 61 de parlamentari (41 de deputați și 20 de senatori), iar Forța Dreptei doar 16, adică un total de 77 de semnături. USR mai poate apela și la foștii săi parlamentari, care unii au trecut în REPER, iar alții au rămas neafiliați. USR-iștii ar mai putea obține între 10 și 15 voturi, depinde câți va convinge. Chiar și cu toți parlamentarii neafiliați (35 de deputați și 8 senatori, dintre care 16 în Forța Dreptei), USR tot nu ar avea suficiente semnături pentru moțiunea de cenzură.
61 de parlamentari USR + 43 de parlamentari neafiliați=104 semnături. USR ar mai avea nevoie de 13 parlamentari UDMR sau AUR.
Astfel, UDMR devine un factor decisiv pentru o eventuală moțiune de cenzură. Maghiarii conduși de Kelemen Hunor vor decide dacă va exista sau nu o moțiune de cenzură împotriva guvernului Ciolacu. UDMR are 29 de parlamentari.
Problema celor de la USR e că nu vor să colaboreze cu AUR, care are 42 de parlamentari (29 de deputați și 13 senatori). De asemenea, nici UDMR nu va dori o colaborare cu AUR, care a avut mesaje anti-maghiari. O opoziție atât de dezbinată nu a mai existat niciodată în istoria României și arată lipsa de management politic al liderilor din opoziție, care nu sunt capabili să lucreze împreună. USR a demonstrat inclusiv la guvernare că nu poate colabora cu alte partide.
UDMR, moțiuni împotriva PSD și PNL
În ultimii ani, UDMR a avut un rol esențial în opoziție, semnând atât moțiuni anti-PSD, cât și anti-PNL. Însă maghiarii își vor face calculele gândindu-se la 2024.
UDMR a fost scos de la guvernare de PSD și PNL, în 2023, care împreună au majoritatea în acest moment. Lucrurile nu sunt atât de simple și pentru 2024. PSD și PNL ar avea în sondaje doar 50%. Ținând cont că sondajele pot avea o marjă de eroare de 3%, rezultatul poate fi sub pragul de 50%. În cazul în care PSD și PNL nu vor avea majoritatea după alegerile din 2024, vor fi nevoite să apeleze din nou la UDMR.
În 2019, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă a fost semnată inclusiv de parlamentari UDMR. Nu toți parlamentarii UDMR au semnat această moțiune, însă UDMR s-a poziționat clar împotriva guvernului Dăncilă.
În februarie 2020, cu câteva zile înainte de pandemia Covid, PSD și UDMR au depus împreună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, care a trecut de votul din Parlament. Ludovic Orban era demis și se pregătea de alegerile anticipate, înainte să înceapă pandemia. În vara lui 2020, UDMR nu a mai semnat moțiunea pregătită de PSD împotriva guvernului Orban 2.
Strategiile pentru 2024
UDMR trebuie să-și analizeze intențiile privind moțiunea în funcție de strategiile pentru 2024. Ținând cont că opoziția nu are suficiente voturi pentru a demite guvernul Ciolacu, UDMR ar putea să evite să se implice în acest gest politic care nu va aduce o victorie pentru opoziție.
PSD se îndoiește de o colaborare UDMR-USR pentru moțiunea de cenzură. Social-democrații mizează pe faptul că UDMR va încerca să negocieze pentru a rămâne conectat la banii statului.
„UDMR a fost la guvern, sunt oameni extrem de profesionişti, înţeleg delicateţea momentului pe care îl traversăm acum şi nu cred că vor semna această moţiune. (…) Vor negocia, sunt foarte buni negociatori. Discursul lui Kelemen Hunor face parte din manualele de negociere politică”, a declarat Lucian Romașcanu, senator PSD.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat vineri că Uniunea nu va semna moţiunea de cenzură, dacă Guvernul va ţine cont de propunerile formaţiunii privind măsurile fiscale. ”Moţiunea de cenzură în acest moment nu are susţinerea necesară de a da jos Guvernul. Şi pentru noi important este: facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva pentru comunităţile locale şi pentru mediul de afaceri?”, arată el.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News