Scandalul provocat de declarațiile Elenei Lasconi, primarul USR din Câmpulung, scoate la iveală jocurile de putere și teama președintelui Cătălin Drulă de a pierde controlul partidului. Elena Lasconi a fost sancționată dur, deși nu a încălcat statutul partidului și nu a comis nicio infracțiune.
Elena Lasconi a fost scoasă de pe listele pentru alegerile europarlamentare deoarece a recunoscut public că a votat „Da” la referendumul din 2018, organizat pentru modificarea Constituției. Referendumul respectiv ar fi trebuit să stipuleze în Constituție că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie, pentru a evita căsătoriile între persoanele de același sex. Dar Lasconi nu s-a opus parteneriatului civil între persoanele de același sex.
Drulă decide să o elimine de pe liste
Poziția Elenei Lasconi pe acest subiect este contrară cu ceea ce susține grupul european ALDE, din care USR face pare. Grupul ALDE reneagă tradiționalismul european și vine cu idei progresiste pentru comunitatea LGBT.
Cătălin Drulă a luat singur decizia și i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă de pe lista pentru alegerile europarlamentare:
„Am avut o discuție cu Elena Lasconi și i-am cerut retragerea din campania pentru europarlamentare. Am decis convocarea Biroului Național al USR în această seară pentru formalizarea acestei decizii”, a declarat președintele USR.
Cătălin Drulă a fost susținut de către prietenii săi din Biroul Național. Biroul Național, mai ales după plecarea lui Dacian Cioloș din USR, este controlat total de Drulă-Barna-Ghinea. Nicio altă echipă nu are putere în USR.
Astfel, echipa lui Drulă o scoate pe Elena Lasconi de pe lista pentru alegerile europarlamentare, dar USR-iștii declară că primarul a decis să se retragă.
Iulian Bulai, deputat USR, decide să iasă cu o declarație lipsită de logică, în care ne spune că Lasconi a discutat cu ea însăși și a decis „unilateral” să se retragă de la europarlamentare. Inclusiv deputatul Cristian Seidler a declarat că Elena Lasconi a luat decizia de a se retrage și nu a fost, de fapt, retrasă de Cătălin Drulă și prietenii săi.
Elena Lasconi contrazice conducerea USR
Elena Lasconi i-a contrazis imediat pe cei care controlează partidul și a precizat că a fost retrasă de pe listele pentru europarlamentare.
„Dacă munca și crezul meu nu sunt suficiente, dacă sinceritatea, toleranța și iubirea nu sunt suficiente și dacă doare atât de mult un cuvânt, prin votul colegilor mei din Biroul Național USR se decide retragerea mea de pe lista candidaților la europarlamentare”, a scris Lasconi pe rețelele de socializare.
Scandalul Lasconi pare o comedie în USR, deoarece a fost impusă pe listele pentru europarlamentare fără să fie consultat partidul, însă a fost exclusă imediat la cererea lui Cătălin Drulă, susținut de prietenii săi din conducerea USR. Echipa Drulă nu mai ține cont de statutul partidului sau de democrația pe care o cere în România.
De ce se teme Drulă de Lasconi
De când a fost pusă pe lista pentru europarlamentare, Elena Lasconi a fost considerată o schimbare de imagine pentru USR. Pe scena politică din România apăruseră inclusiv zvonuri că aceasta ar putea fi candidatul USR la alegerile prezidențiale din 2024.
Dacă Drulă voia să o trimită în Parlamentul European pentru a scăpa de un rival din interiorul USR, acum are o problemă și mai mare. Un mandat în Parlamentul European nu este o promovare, ci un fel de exil politic pe care îl practică toate partidele din Uniunea Europeană.
Declarațiile din ultimele zile ale Elenei Lasconi, un om care știe să comunice foarte bine și e conștientă de ceea ce declară, arată că aceasta a forțat o ruptură de actuala conducere USR. Elena Lasconi a deschis o nouă cale pentru USR, cu discursul său despre familia tradițională, dar și cu atacul la Clotilde Armand.
Războiul dintre Lasconi și Armand a intrat în umbră după propaganda LGBT, dar primarul din Câmpulung se promovează ca fiind total diferit de primarul-scandalagiu din Sectorul 1 al capitalei. Distanța pe care Lasconi a luat-o față de Clotilde Armand este foarte importantă, deoarece ambele sunt primari și ambele sunt femei.
„Nu-mi place să vorbesc despre colega mea pentru că mi se pare că a făcut multe greşeli, a şi avut lupte grele, foarte grele, acolo, dar nu-mi place ideea de a nu colabora cu Consiliul Local. Până la urmă, tu eşti votat să faci treabă, nu să fii în permanenţă primar în opoziţie”, a declarat Lasconi în interviul de sâmbătă.
Cu alte cuvinte, primarul Lasconi e politicianul dispus la negociere, la tratative, la consens politic. Elena Lasconi se vrea a fi un politician capabil să construiască alianțe, nu să le dezbine cum face Clotilde Armand, care de 3 ani e în război cu PNL. Chiar Lasconi recunoaște, că în locul lui Armand, ar fi încercat să construiască majoritatea cu PNL în Consiliul Local Sector 1.
Lasconi amenință poziția lui Cătălin Drulă
Elena Lasconi a atras de partea sa un număr important de votanți USR. Rețelele de socializare sunt pline cu critici la adresa lui Cătălin Drulă și a conducerii USR. Elena Lasconi este considerată un candidat potrivit la prezidențiale, pentru că are un nou palier electoral, cu valori tradiționale.
Discursul pro-LGBT nu a ajutat USR și nu îl ajută nici acum, mai ales într-o perioadă în care discursul naționalist și tradițional este tot mai puternic în Estul Europei. Cătălin Drulă nu a dat niciodată speranțe că ar putea lupta cu George Simion, iar partidul AUR este singurul partid parlamentar care crește în opoziție.
Elena Lasconi, cu discursul despre familia tradițională, intră în competiție cu George Simion și are șanse să atragă noi votanți. Cătălin Drulă se teme că Elena Lasconi poate să devină noua imagine a partidului în lupta cu AUR.
USR nu luptă acum cu PSD sau PNL, ci are marele rival AUR, care i-a depășit cu multe procente în sondaje. USR se zbate între 10 și 13%, iar AUR este la circa 20%. Cătălin Drulă nu este văzut ca un adversar pentru George Simion, pentru că abordează subiecte complet diferite și pare rupt de realitatea politică din România.
Vechea gardă progresistă din USR nu are nicio șansă să convingă un electorat care în 2023 are alte preocupări. În același timp, vechea gardă nici nu vrea să renunțe la fotolii. Oamenii lui Drulă au poziții confortabile acum: primesc subvenții de la stat, și-au construit o bază electorală relativ stabilă de 10% care le asigură mandate și au speranța că pot deveni un partid-balama pentru guvernare.
Elena Lasconi, dacă are ambiții pentru alegerile prezidențiale, va trebui mai întâi să-l dea jos pe Cătălin Drulă de la conducerea USR. Partidul a demonstrat și în trecut că merge la prezidențiale cu președintele USR.
Drulă ține cu dinții de funcții
Întrebat dacă ar putea fi candidatul USR la prezidențiale în 2024, Cătălin Drulă a răspuns pozitiv și nu și-a ascuns această dorință.
„Absolut. Și dacă găsiți un președinte de partid care spune că n-ar putea să fie candidatul la prezidențiale al partidului, să-i spuneți să-l caute pe următorul pentru că încurcă partidul respectiv”, a declarat liderul USR.
Dacă Drulă spera că va scăpa de rivalul Lasconi și o va trimite în Parlamentul European, acum a comis o greșeală de amator politic și o scoate de pe listă. Elena Lasconi va fi opoziția la actuala conducere USR. Actuala conducere USR nu are niciun rezultat pe care să mizeze în continuare: au pierdut guvernarea, nu cresc în sondaje, nu au alianțe cu partide importante, nu au politică externă. USR a pierdut foarte mulți oameni, iar Dacian Cioloș poate recruta oricând noi USR-iști.
USR a pierdut deja un primar foarte important. PS News a scris în urmă cu câteva săptămâni că Gabriel Pleșa, primarul USR din Alba Iulia, va candida din partea PSD la alegerile locale din 2024. De asemenea, echipa de consilieri locali a USR va trece și ea în PSD. O pierde foarte importantă pentru partidul condus de Drulă, care nu mai are nicio șansă să câștige primăria Alba Iulia în 2024.
În urmă cu câteva luni, USR a pierdut-o și pe Cosette Chichirău care era considerată principalul rival al lui Mihai Chirica, actualul primar al Iașiului. Chichirău obținuse, în 2020, 30% din voturile pentru primărie, iar USR câștigase 29% la Consiliul Local, cu doar 3 procente în spatele PNL.
Cosette Chichirău a decis, luni, să înființeze un nou partid: Curaj pentru România. Electoratul USR riscă să se dividă în mai multe grupuri, iar o excludere a Elenei Lasconi ar fi o mare problemă pentru partidul condus de Drulă.
Cătălin Drulă este foarte aproape să piardă controlul USR-ului. Cazul Lasconi arată o reglare de conturi între USR-iști, care se luptă între ei pentru a rămâne abonați la banii statului fără să muncească pentru români.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News