ANALIZĂ Cine sunt posibilii prezidențiabili și care sunt șansele lor în 2024

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anul electoral 2024 se apropie cu pași rapizi iar partidele încep să își alinieze la start candidații. Deja unii dintre aceștia putem spune că și-au început campania electorală. PSD și PNL încă nu au spus cu ce candidați (sau candidat comun) vor merge în alegeri, pe când altele precum USR și AUR pare că s-au orientat deja spre proprii președinți de partid. Iată care sunt posibilii candidați la prezidențiale și ce știm despre aceștia.

Mircea Geoană

Sursa foto: Facebook/ Mircea Geoană
Sursa foto: Facebook/ Mircea Geoană

Un nume mult vehiculat zilele acestea este cel al lui Mircea Geoană. Secretar General Adjunct al NATO nu și-a anunțat oficial candidatura la prezidențiale, dar asta nu înseamnă că principalele case de sondare a opinie publice nu îi măsoară acestuia șansele de câștig. Geoană este de altfel favorit în acest moment să câștige alegerile, potrivit ultimului sondaj INSCOP. Cu toate acestea este puțin probabil ca Mircea Geoană să candideze ca independent la alegeri. Fără susținerea unui partid puternic, un candidat independent are șase mici de reușită. Un scenariu ar fi ca Geoană să candideze din partea PSD. El a mai făcut-o și în trecut, atunci când a fost învins de Traian Băsescu. De data aceasta însă competiția este deschisă, nu există niciun președinte care să își apere poziția, iar Geoană a reușit să capete o anumită notorietate în țară datorită funcției sale de la vârful NATO. Un alt scenariu este acela în care Geoană ar fi candidatul unei alianțe PSD – PNL. În acest caz, Geoană nu ar beneficia doar de sprijinul unui partid puternic, ci de sprijinul a două astfel de partide.

Marcel Ciolacu

Sursa foto: Inquam / George Călin
Sursa foto: Inquam / George Călin

Un alt posibil candidat care se profilează la orizont, dar care nu și-a anunțat oficial candidatura este Marcel Ciolacu, actualul premier și lider al PSD. Acesta are profilul unui prezidențiabil de vreme ce PSD a mers în toate alegerile post-decembriste cu șeful partidului. Totodată, Ciolacu stă bine și în sondaje, fiind clasat pe locul al doilea în intenția de vot a electoratului după Mircea Geoană. Totuși, spre deosebire de Geoană, Ciolacu are șanse mici să fie propunerea de candidat comun al alianței PSD – PNL. Din funcția de președinte al PSD, Ciolacu ar fi greu de vândut publicului liberal. Prin urmare, dacă Ciolacu își va anunța într-un final candidatura, atunci ne putem aștepta ca această candidatură să fie una exclusiv din partea PSD.

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciuca
Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă

Un alt posibil prezidențiabil este Nicolae Ciucă, fostul premier. Ce îl face pe Ciucă prezidențiabil este funcția actuală de președinte al PNL. La fel ca social democrații, liberalii au mers de regulă în alegerile prezidențiale cu șeful de partid. Tot la fel ca și în cazul PSD, este greu de crezut că Ciucă, având această funcție la pachet, ar putea fi susținut de o alianță PSD – PNL. Spre deosebire de Geaonă și Ciolacu, Ciucă stă ceva mai prost în sondaje fiind clasat pe locul al 4-lea în intenția de vot a românilor. Totuși, Ciucă rămâne un posibil candidat, de vreme ce liberalii își doresc să mai trimită la Cotroceni un președinte provenit din rândurile partidului.

George Simion

George Simion AUR
Sursa foto: George Simion /AUR

Liderul AUR, George Simion pare că nu își dorește funcția de președinte. Presa relata recent că Simion ar fi avut o discuție cu guvernatorul BNR pentru o eventuală candidatură la prezidențiale din partea AUR. Ulterior acesta a negat informația: „Este exclus să fi avut vreo discuţie cu Mugur Isărescu pentru funcţia de candidat la prezidenţiale”. Cu toate acestea, nu este exclus ca liderul AUR să facă mai degrabă un joc de imagine, tatonând terenul și asociindu-se cu diverși oameni pentru a-și crește notorietatea și legitimitatea. În final, Simion stă bine în intenția de vot a electoratului, ocupând a treia poziție, după Mircea Geaonă și Marcel Ciolacu. În acest context, pare greu de crezut că Simion va aleger să nu candideze.

Cătălin Drulă

catalin drula
foto: Catalin Drula

În fine, ultimul posibil prezidențiabil este Cătălin Drulă. USR ne-a obișnuit să-i arunce în luptă pe proprii președinți de partid, iar șansele sunt ca Drulă să nu facă vreo excepție de la această regulă. Liderul USR a recunoscut public de altfel că nu exclude o candidatură la prezidențialele. Vestea proastă pentru Drulă e că acesta nu stă bine în sondajele de opinie, fiind cotat cu doar 5,6% în intenția de vot, mai puțin chiar și decât Diana Șoșoacă. În acest context, Drulă are șanse să repete contra-performanța lui Dan Barna din anul 2019 și să nu treacă de primul tur de scrutin.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: