ANALIZĂ Comasarea alegerilor poate crește prezența la urne în 2024

Sursa foto: wirestock on Freepik

Comasarea alegerilor din 2024 are numeroase beneficii și poate motiva cetățeni să se prezinte la urne. Reprezentativitatea este fundamentală pentru un proces democratic, iar comasarea s-ar dovedi esențială în acest caz.

Organizarea a 4 tipuri de alegeri în 2024, chiar 5 pentru că alegerile prezidențiale pot avea și turul 2, ar descuraja foarte mult votanții. Mare parte dintre ei s-ar simți nemotivați să vină la urne de 4 sau 5 ori, iar toamna ar fi cel mai dificil, pentru că s-ar vota în septembrie, noiembrie și decembrie.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, așa cum a propus PNL, ar relaxa calendarul electoral. Comasarea ar crește interesul cetățenilor pentru alegeri, deoarece într-o singură zi ar avea posibilitatea să-și exprime opțiunile pentru două alegeri importante: Parlamentul European și noii aleși locali.

Comasarea alegerilor și prezența la urne

Peste 60% dintre români au declarat că vor să participe la alegerile europarlamentare din 2024, potrivit unui sondaj INSCOP. Acest lucru arată că interesul românilor pentru alegerile europene este în creștere în țara noastră, iar comasarea europarlamentarelor cu locale ar influența și alegerea noilor primari și consilieri.

În 2020, prezența la urne pentru alegerile locale a fost sub 40%, după ce în 2016 fusese la 48%. Prin urmare, alegerile locale organizate singure nu au atras niciodată un mare interes din partea votanților. Multe orașe sunt controlate de un grup de oameni aleși cu un număr foarte mic de voturi, care nu se bucură de încrederea cetățenilor.

Cu o prezență mai mare la alegerile locale, multe orașe și județe vor cunoaște schimbări importante. Prezența scăzută ajută doar liderii locali care vor să-și păstreze fotoliile în timp ce orașele și județele sărăcesc.

Aleșii locali trebuie să aibă un număr cât mai mare de voturi pentru a fi reprezentativi. Democrația participativă nu trebuie să rămână doar o teorie, ci trebuie să implice cât mai multe persoane. În caz contrar, orașele sau județele ajung să cadă pradă în mâinile unui grup de interese.

Reprezentativitatea, o provocare esențială

Statele democratice din toată lumea se confruntă cu această provocare esențială: reprezentativitatea. Noii aleși locali trebuie să se bucure de votul majorității cetățenilor pentru a fi reprezentativi în comunitatea lor. În caz contrar, cu un număr mic de voturi, aleșii locali sunt reprezentativi doar pentru un grup de interese, nu pentru un oraș sau un județ întreg. Cu un număr mai mare de voturi, aleșii locali se bucură de o încredere mai mare din partea cetățenilor.

Astfel, partidele au responsabilitatea să-i încurajeze pe cetățeni să vină la urne și să-și exprime opțiunile de vot. Pentru ca România să demonstreze că este un stat democratic are nevoie de alegeri cu o prezență la urne cât mai mare, iar Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a încuraja creșterea prezenței.

Noile generații de tineri cu drept de vot ar putea fi descurajați de numărul foarte mare de alegeri, în condițiile în care tinerii oricum votează într-un număr mic. În cazul în care s-ar decide comasarea alegerilor, atunci tinerii ar putea vedea că Guvernul simplifică procesul electoral pentru a-i ajuta să se prezinte la urne de mai puține ori într-un an.

Comasarea alegerilor, un semnal că România rămâne în UE

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale ar influența și apartenența țării noastre la UE. Valul extremist și eurosceptic este tot mai puternic în Europa. Alegerile locale ar adopta mesaje pro-Uniunea Europeană, ceea ce ar transmite un semnal pe scena internațională. De la cele mai mici comunități până la marile orașe, votanții ar urma să vorbească despre Uniunea Europeană și noii aleși locali pe care trebuie să-i voteze.

Comasarea alegerilor ar consolida poziția României în UE și ar transmite spiritul european și celor mai mici comunități din țara noastră. În același timp, aleșii locali ar avea oportunitatea să demonstreze apartenența lor la UE, iar electoratul ar putea să sancționeze partidele extremiste care cer izolarea României pe plan extern sau destabilizarea Uniunii Europene.

CITIȚI ȘI: Germania și Ungaria au comasat alegerile europarlamentare cu locale. PSD-iștii se opun în România

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL