Cristian Popescu Piedone, o campanie grobiană cu un București din anii 90

Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, lansează cu o campanie electorală care ne amintește de anii 90. Bucureștiul lui Piedone nu mai este o capitală UE, ci un târg cu icoane, Biblie, muzică lăutărească și populisme care au apus de mulți ani.

Cristian Popescu Piedone conturează cea mai sumbră imagine a Bucureștiului, în această campanie electorală. Lăsând în urmă incendiul din Colectiv, unde sute de tineri au fost uciși sau răniți, Piedone se vrea primar al capitalei la alegerile locale din 2024.

Circul lui Popescu Piedone

Cristian Popescu Piedone nu este de acord cu viziunea europeană a Bucureștiului și îl transformă într-un târg uriaș. Primarul Sectorului 5 și-a lansat candidatura pentru Primăria București și a făcut-o într-un mod grotesc, rural și folosindu-se de subculturi.

Candidatul lui Dan Voiculescu a decis să strângă semnături la târgul din Vitan, unde a mers îmbrăcat cu costum negru, șapcă albă cu logo-ul PUSL (partidul înființat de Dan Voiculescu) și adidași roșii. Acesta a fost însoțit de un alai de membri PUSL. Unul dintre membrii PUSL a ținut în mână, tot timpul, o icoană cu Sfântul Gheorghe.

„Cum a scăpat Sfântul Gheorghe de balaur, așa VOM scăpa și NOI, Bucureștiul, de balaurii politici!”, spune Piedone.

Acesta uită, însă, că și el este unul dintre „balaurii” politici, fiind abonat la banii statului de peste 20 de ani. Piedone a terminat liceul la 32 de ani, are o diplomă de licență la o fabrică de diplome, a fost chelner și s-a salvat cu intrarea în politică. Pe scena politică românească rămâne celebru doar pentru incendiul din Colectiv. Piedone intră în competiție cu Nicușor Dan, doctor în matematică, și Cătălin Cîrstoiu, doctor în medicină și manager de spital.

Primarul Sectorului 5 și-a instalat o masă roz la târg, unde a pus Biblia. După câteva minute, la masa lui Piedone a venit și un acordeonist pentru a cânta pentru primar. De asemenea, mai mulți oameni simpli i-au adus gogoși sau usturoi.

Piedone a ales un limbaj colocvial cu cetățeni de la târg, uneori vulgar:

„Dai o semnătură? Bagă aici! Zi cum te numești”

„Ia, tati. La vot!”

„Ia să te văd. De unde ai venit, mă? Întâi bagă (n.r. muzică) și pe urmă semnezi”, spune Piedone către acordeonist.

„Ăsta e târgul, asta e viața Bucureștiului”.

„Ia și tu (n.r. usturoi), poate ies dracii din tine”, către protestatarul Marian „Ceaușescu”.

Sursa: Cristian Popescu Piedone, captură video

Pe cine vrea să convingă Piedone

Campania lui Cristian Popescu Piedone este grobiană și patetică, după cum se observă și pe rețelele de socializare. Într-o postare pe Facebook, Piedone îl acuză pe Nicușor Dan că a moștenit de la Gabriela Firea mai multe proiecte, dar același lucru se poate spune și despre Piedone și oricare alt primar din România, deoarece toți moștenesc proiecte de la alți primari.

Piedone atacă dur candidatura lui Nicușor Dan și o parte din electoratul PNL. Acesta este supărat pe PNL pentru că în 2020 l-au susținut pe Nicușor Dan. În schimb, Piedone nu lansează absolut niciun atac la adresa PSD, ceea ce ar trebui să ridice semne de întrebare pentru liberali.

„Nicule, de câte ori îți văd câte o laudativă de campanie, îmi provoci milă! Mi te imaginez implorându-l pe fotograf să-ți pună mâneci la tricou, din photoshop, să pari și tu om în tablou”, scrie Piedone, cu un limbaj care ne amintește de bullying-ul din târgurile rurale.

Primarul Sectorului 5 nu aleargă după voturile elitiștilor din București, mai ales cu o astfel de campanie și cu un astfel de limbaj. Piedone se concentrează pe voturile cetățenilor fără studii superioare, iar întreaga sa luptă va fi cu Nicușor Dan, nu cu Cătălin Cîrstoiu.

Piedone are avantajul de a domina Sectorul 4, unde este primar, Sectorul 5, unde a fost primar, și Sectorul 3, unde Robert Negoiță l-a lăudat pe Piedone. Nicușor Dan va lupta pentru voturile din Sectorul 1, 2 și 6, unde speră să domine.

Bucureștiul lui Piedone

Bucureștiul este una dintre cele mai mari capitale din UE, iar în ultimii ani a înregistrat progrese semnificative, devenind și una dintre cele mai bogate regiuni din Europa Centrală și de Est. Fondurile europene și numeroasele evenimente UE organizate în capitala noastră, au transformat Bucureștiul într-un oraș care face eforturi să țină pasul cu Vestul Europei. Deși diferențele sunt în continuare mari, capitala României are șanse să-și îmbunătățească nivelul de trai și să depășească orașe precum Varșovia, Praga sau Budapesta în următorii ani.

Totuși, Bucureștiul pe care îl propune Cristian Popescu Piedone, în această campanie electorală, este unul departe de standardele UE. Un București rural, bazat pe o subcultură, grobian și foarte departe de Uniunea Europeană.

Cristian Popescu Piedone vrea un București în care familia sa deține puterea. În februarie 2018, acesta a primit un an de închisoare cu suspendare pentru că a favorizat firmele copiilor săi. De asemenea, la Sectorul 5 vrea să-l lase primar pe fiul său, Vlad Piedone.

Într-un sondaj din urmă cu câteva zile, Piedone era pe locul 2, la 30%, după Nicușor Dan care domina cu 34%. Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL era pe locul 3, cu 26%.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: