SONDAJ Alianța PSD-PNL are 57% în București. Cîrstoiu începe cursa pentru Primăria Generală de la 26%

Sursa foto: X

PSD și PNL înregistrează un scor zdrobitor la votul pentru Consiliul General al Municipiului București, alianța dintre cele două partide fiind votată de 57% dintre București, conform unui recent sondaj Sociopol, comandat de alianța PSD-PNL.

Sondaj Sociopol
Sondaj Sociopol / captură foto

Totodată, potrivit sondajului 46% dintre bucureșteni se anunță foarte interesați de alegerile locale, 25% interesați, iar restul puțin sau deloc interesați. Dintre aceștia 38% sunt deciși să meargă la vot și sunt hotărâți deja cu cine votează.

Dacă Alianța PSD-PNL nu are rival în București, competiția pentru Primăria Capitalei este însă mult mai strânsă. Cei trei candidați importanți – Nicușor Dan, Cătălin Cîrstoiu și Cristian Popescu Piedone – sunt despărțiți de doar opt puncte procentuale. Deocamdată, pe primul loc se află Nicușor Dan, cu 34%, urmat de Popescu Piedone cu 30% și de medicul Cîrstoiu, cu 26%. Mihai Enache de la AUR se află pe locul 4, la mare distanță de primii trei clasați.

Surse din PSD și PNL afirmă că potențialul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Generală este de 50%, pe măsură ce el va deveni mai cunoscut pentru bucureșteni, iar cele două partide se vor mobiliza în sprijinul său în săptămânile următoare.

Sondaj Sociopol
Sondaj Sociopol / captură foto

Majoritatea bucureștenilor continuă să creadă că lucrurile merg într-o direcție greșită la nivelul Bucureștiului, dar la sectoare lucrurile sunt diferite, senzația generală fiind aceea că lucrurile merg într-o direcție bună.

În general, considerați că în …lucrurile în momentul de față se îndreaptă într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?

București: 49% într-o direcție greșită; 45% într-o direcție bună

Sectorul în care locuiți: 24% într-o direcție greșită; 70% într-o direcție bună

Metodologie

• Universul cercetării Populaţia adultă neinstituţionalizată a Municipiului București

• Volumul eşantionului 1,001 persoane

• Perioada de culegere a datelor 21 – 24 martie 2024

• Tipul eşantionului. Eşantion stratificat bistadial Reprezentativitate cu selecţie probabilistă a persoanelor (aleatoriu simplu) Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a Municipiului București

• Metoda culegerii datelor Interviuri telefonice (CATI, 1,001)

• Marja de eroare Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%

• Ponderarea datelor Ponderare proporţională iterativă (Raking / Rim) pentru corectarea probabilităţilor inegale de selecţie şi pentru ajustarea ratelor neuniforme de non-răspuns. Criteriile de ponderare sex, vîrstă, educaţie, etnie, ocupaţie, regiune și mărimea localităţii

• Suma procentelor Suma procentelor poate diferi uneori cu +/- 1 punct procentual față de 100% datorită rotunjirii fără virgulă a valorilor. În cazul întrebărilor cu răspuns multiplu, suma răspunsurilor poate fi semnificativ mai mare de 100% datorită caracterului cumulativ al prezentării datelor

• Alte tipuri de erori Pe lângă erorile de eșantionare, alte aspecte metodologice (modul de formulare a întrebărilor, dificultățile practice de culegere a datelor, mecanismele de apărare psihologică ale respondenților în cazul întrebărilor sensibile sau care predispun la conformism social) pot induce erori suplimentare care nu pot fi contorizate în marja statistică de eșantionare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: