ANALIZĂ Cum și-au dat USR și AUR mâna pentru a critica bugetul pe 2024

USR-AUR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Cele două partide ale opoziției USR și AUR și-au dat mâna zilele acestea în procesul de criticare a bugetului propus de PSD și PNL pentru anul 2024. Cele două partide au oferit critici similare, fără să ofere însă și alternative reale în ceea ce privește cheltuielile publice propuse de actualul guvern.

Criticile AUR

Principala critică a celor de la AUR, auzită prin vocea a diverși lideri, de pildă Marius Lulea, unul dintre fondatorii partidului, a spus că în 2024 avem un buget bazat pe cifre nerealiste ce va distruge mediul de afaceri.

„Proiectul de buget pentru anul viitor prezentat de Ministerul Finanțelor în spațiul public, la fel ca și cel din anul 2023, pornește de la cifre nerealiste. La o primă analiză, constatăm că avem cheltuieli mult prea mari, iar veniturile estimate țin de fantastic și nu de realitate. În consecință, deficitul real în 2024 va fi unul foarte mare, estimat la aproximativ 6 – 7% de specialiștii din AUR.

Acest lucru înseamnă că Guvernul PSD-PNL declară în fals la venituri mai mult decât poate susține economia națională, exact la fel cum au făcut și în cazul bugetului pentru anul în curs.

Consecința va fi aceea că, pe la jumătatea anului, vor spune că nu mai sunt bani și au descoperit din nou o gaură bugetară, la fel ca în 2023. Din acest punct de vedere, multe din cheltuielile antamate pentru anul viitor nu vor putea fi onorate, ceea ce va face ca multe companii care au contracte cu statul să rămână cu facturi restante în cea de-a doua parte a anului 2024”, a spus Marius Lulea.

Din critica formulată de AUR lipsesc însă soluțiile alternative. Rolul opoziției politice nu este doar să critice puterea, ci și să ofere alternative reale la politicile propuse de guvern. Dacă aceste alternative lipsesc, atunci opoziția este disfuncțională.

Criticile USR

USR a fost celălalt partid al opoziției care a lansat un val de critici la adrea guvernului pentru bugetul propus. Claudiu Năsui a fost una dintre principalele voci care au criticat bugetul pe 2024. Acesta spunea, între altele că nu prevede nicio tăiere de cheltuieli în condițiile în care bugetarii rămân cu sporurile neatinse.

„Nu e nicio austeritate pentru bugetari. Faptul că se îngheață niște sporuri care sunt deja imense, pentru că primesc sporuri de praf, de antenă, de stat pe scaun, de mers pe jos și deodată zic că nu mai cresc sporurile, ci rămân la nivelul exorbitant la care sunt nu avem nicio austeritate. Mai mult, le mai cresc și salariile cu 5% și foarte multe sporuri sunt bazate pe salariu, deci cresc și ele deodată. În administrația locală cresc toate salariile cu 5%. Creșterea de 5% pentru primari nu știu dacă lor le pasă prea tare, pentru că sunt bani care se duc la partid.

Acest buget este construit să ia un maxim de la noi și să le dea lor, să îi îmbogățească pe ei, să le dea sume extraordinare, mai  mult decât în alți ani, ceea ce mă face să cred că în 2025 va veni cu adevărat prăpădul. În 2024 nu își doresc să crească taxele, în schimb la un moment dat factura trebuie plătită. Cine o va plăti? Este clar, tot noi o vom plăti. O vom plăti în 2025 și o vom plăti înzecit pentru că toată risipa pe care o fac ei anul ăsta care vine va veni sub forma unor taxe mari, în dispariția pilonului 2, unei impozitări progresive și așa mai departe”, a spus Claudiu Năsui.

O colaborare oportunistă

La fel ca și în cazul celor de la AUR, criticile USR nu ating decât suprafața apei. Ele nu intră în profunzime și nu oferă alternative cu privire la politicile publice ale guvernului. Cu alte cuvinte AUR și USR se pricep doar la critici, dar nu își fac rolul de partide opoziție și nu oferă alternative la politicile publice ale guvernului condus de Marcel Ciolacu. Cele două partide ridică populismul la nivel de politică oficială, dar nu reprezintă alternative credibile.

Mai mult decât atât, faptul că USR și AUR au decis să facă front comun în această privință și să critice în mod similar bugetul pe 2024 reprezintă un semnal periculos, respectiv faptul că cele două partide, care își au rădăcinile într-o mișcare de protest, par a fi dispuse să colaboreze ocazional, asta în ciuda faptului că Marcel Ciolacu a cerut înființarea unui „cordon sanitar” în jurul celor de la AUR. Devine din ce în ce mai clar că USR nu pare a fi dispus să joace acest joc, chiar dacă miza este chiar păstrarea democrației din România.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: