ANALIZĂ Disperare în USR. Ce urmărește partidul lui Drulă prin atacurile la adresa lui Cătălin Cîrstoiu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Membri USR sunt angajați zilele acestea într-o campanie disperată de scoatere din cursă a candidatului PSD – PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu. Obiectivul USR este acela de a fragmenta scena politică înaintea alegerilor locale cu scopul de a-i oferi actualului edil al Capitalei, Nicușor Dan, o șansă la victorie.

Campania USR

Disperarea USR a început odată cu decizia de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare. Conducerea partidului se baza cel mai probabil pe o prezență redusă la vot care să îi asigure lui Nicușor Dan și altor primari USR aflați în funcții, un nou mandat fără prea mari bătăi de cap. Calculul era simplu. Dacă aveam inițial alegeri europarlamentare și abia apoi alegeri locale, apetitul alegătorilor pentru o nouă prezență la urne ar fi scăzut considerabil. Cu cele două alegeri comasate, prezența la vot ar putea crește, lucru care ar dezavantaja edilii USR aflați deja în funcții.

Anunțul comasării alegerilor a stârnit o reacție furibundă în tabăra USR. Aproape instantaneu activul de partid s-a mobilizat pe o campanie anti-comasare. Tonul a fost dat de Cătălin Drulă care a numit comasarea „o crimă împotriva democraţiei româneşti”. „Dreapta Unită”, alianța formată în jurul USR a anunțat că va ataca decizia la CCR, doar că așa cum era de așteptat lucrul acesta nu a dus la anularea comasării pentru că în realitate practica aceasta nu este anti-democratică. Numeroase alte democrații europene au recurs de-a lungul timpului la comasarea alegerilor din diferite rațiuni: costuri financiare, atragerea electoratului la urne etc.

Panica a lovit și mai tare în USR (precum și celălalt partid de opoziție – AUR) în momentul în care PSD și PNL au anunțat că vor susține un candidat comun la Primăria Capitalei în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu. Acesta a început să fie atacat din toate direcțiile și, așa cum susținea și el a fost transformat în mai puțin de două săptămâni de la anunțul candidaturii „dintr-un om normal într-un inamic public numărul unu, omul negru”. Cîrstoiu a fost acuzat de incompatibilitate și, chiar zilele acestea, deputatul USR, Emanuel Ungureanu a depus un denunţ la DNA şi sesizare la ANI împotriva lui Cătălin Cîrstoiu.

Fără a aduce dovezi, Ungureanu l-a acuzat pe Cîrstoiu că este:

„Capul unei rețele de tip mafiot care direcționează, de ani de zile, pacienții de la stat la privat și îi jecmănește. Cîrstoiu a încălcat în mod clar legea, în repetate rânduri. Inclusiv atunci când și-a numit soția șefă de secție, de mai multe ori consecutiv, începând cu anul 2014”.

Asta cu toate că de câteva luni de zile, useriștii fac scut în jurul fostului ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, pus sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul vaccinurilor care a adus statului român un prejudiciu imens. Voiculescu se află pe lista „Dreptei Unite” la europarlamentare și are șanse mari să ajungă la Bruxelles în ciuda acuzațiilor grave care i se aduc.

Disperarea USR este legată de perspectiva pierderii marilor primării din țară la alegerile locale, mai ales Primăria București. Un candidat comun sprijinit de PNL și PSD are șanse mari să îi fure locul lui Nicușor Dan. Strategia USR este deci aceea de a diviza cât mai mult scena politică. Dacă PSD și PNL merg în alegeri cu propriul candidat atunci tendințele de canibalizare vor ieși din nou la suprafață. Cu cât vom avea mai mulți candidați, cu atât vom avea o fragmentare mai mare a votului. Prin urmare, USR încearcă o tactică de scoatere din joc a candidatului comun PNL – PSD pentru a-i maximiza șansele lui Nicușor Dan. Rămâne de văzut dacă strategia USR va funcționa până la capăt.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL