ANALIZĂ Două scenarii pentru turul al doilea al prezidențialelor. Ce vor face PNL și PSD

Sursa foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale indică o confruntare între Călin Georgescu (22,95%) și Elena-Valerica Lasconi (19,17%) în turul al doilea. Diferența relativ mică dintre cei doi candidați și peisajul politic fragmentat conturează mai multe scenarii posibile pentru etapa decisivă.

Scenariul 1: Susținerea lui Călin Georgescu

Primul scenariu este cel în care Călin Georgescu ar putea beneficia de sprijinul AUR. De altfel, Simion a spus deja că l-ar putea susține în turul 2. Ideologic, Georgescu este cel mai apropiat de George Simion, împărtășind viziuni conservatoare, suveraniste și naționaliste. O alianță între ei este aproape garantată. Alegătorii lui Simion sunt loiali și vor urma, cel mai probabil, linia de partid, ceea ce ar putea adăuga consistent la baza lui Georgescu.

Totodată, Georgescu se va bucura cel mai probabil și de sprijinul lui Cristian Terheș. Reprezentând o direcție ultraconservatoare, alegătorii lui Terheș sunt compatibili cu mesajul lui Georgescu. Este probabil ca susținerea lui Terheș să fie implicită, ceea ce va consolida votul conservator.

Un alt potențial bazin electoral ar putea fi reprezentat de indeciși și de diaspora. Georgescu are șanse să atragă electoratul din mediul rural, unde mesajele naționaliste și tradiționale au aderență. Dacă își concentrează campania pe aceste segmente, ar putea mobiliza suplimentar votanți nehotărâți.

Totuși, atragerea votanților mai moderați, în special din zona PNL și UDMR, ar putea fi dificilă din cauza percepției sale radicale. De asemenea, Georgescu ar putea avea dificultăți în a fura votanți de la PSD.

Scenariul 2: Susținerea Elenei Lasconi

Elena Lasconi ar putea construi o coaliție mai diversă, axată pe votanții moderați și pro-europeni. Această coaliție ar putea cuprinde PNL, UDMR, votanți PSD și chiar votanți ai altor candidați independenți.

Voturile PNL ar putea înclina decisiv balanța. Ciucă și PNL sunt ideologic mai apropiați de Lasconi decât de Georgescu, iar o susținere explicită din partea PNL ar atrage electoratul de dreapta moderat. Totuși, aversiunea unor lideri PNL față de USR, partidul de origine al Elenei Lasconi, ar putea complica aceste negocieri. Pentru PNL însă responsabilitatea față de siguranța unui viitor în UE și NATO ar putea fi motivul suficient pentru a-i oferi sprijin electoral Elenei Lasconi. Un vot pentru Georgescu ar fi inacceptabil, iar PNL a demonstrat de-a lungul timpului că este un partid responsabil.

De asemenea, comunitatea maghiară tinde să voteze strategic. Dacă UDMR consideră că Lasconi reprezintă o opțiune mai stabilă și echilibrată, ar putea să o susțină. Mesajul Elenei Lasconi, neutru din punct de vedere etnic, îi oferă un avantaj în atragerea acestui segment.

Deși PSD-ul tradițional ar putea avea afinități cu Georgescu, segmentul urban al electoratului PSD ar putea fi atras de mesajele progresiste ale Elenei Lasconi. Este o bătălie dificilă, dar nu imposibilă, mai ales dacă PSD nu își mobilizează explicit baza pentru Georgescu.

Lasconi are un avantaj clar în rândul tinerilor, datorită imaginii sale de reformator și a discursului său axat pe transparență și modernizare. Ea poate atrage această categorie printr-o campanie activă pe platformele sociale. De asemenea, aceasta ar putea primi și sprijinul unor independenți din primul tur, precum Cristian Diaconescu, din cauza temerii unei președinții a lui Georgescu.

Depășirea reticenței electoratului conservator și câștigarea încrederii votanților moderați din PSD și PNL vor reprezenta însă o provocare pentru Lasconi. Cu sprijinul PNL și PSD aceasta își poate asigura victoria în turul al doilea al prezidențialelor, însă negocierile de culise se anunță a fi destul de complicate.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: