USR a lansat, în ultimele zile, o campanie prin care primite să „oprească jaful” din bani publici, deși liderii partidului sunt abonați la banii statului și au inventat scheme financiare prin care bagă în buzunare milioane de euro din subvenții.
USR a creat o nouă pagină web unde își publică propaganda și începe direct cu mai multe minciuni: „Vedem în aceste zile cum actuala coaliție de guvernare PNLSD este dispusă să renunțe la miliarde de euro bani gratis pentru școli, spitale, autostrăzi, căi ferate etc”. Banii nu sunt niciodată gratis, iar coaliția de guvernare nu are nicio intenție să renunțe la fondurile de care beneficiază România.
Partidul condus de Cătălin Drulă publică informații despre mai multe instituții care, în viziunea USR-iștilor, ar risipi banii publici. În ultimii ani, USR-iștii au învățat să trăiască cu banii din taxele cetățenilor, pe care partidul îi primește sub formă de subvenții sau să profite de beneficiile pe care le oferă funcțiile politice.
În 2022, USR a plătit peste 8,3 milioane de lei pentru salariile angajaților de la sediul central. USR are 97 de angajați, potrivit datelor din 2022, de 3 ori mai mult decât PNL. Deși PSD are un număr mai mare de angajați (114) oferă un buget mai mic pentru salarii – doar 6,67 milioane de lei. De asemenea, se poate remarca cum numărul angajaților USR s-a dublat în ultimii 3 ani, în timp ce numărul angajaților PSD a scăzut de la 140 la 114, în aceeași perioadă.
Toți acești 97 de membri USR reușesc să supraviețuiască anual cu bani din subvențiile pe care partidul le primește de la AEP. În 2022, USR a primit 45 de milioane de lei, adică aproape 10 milioane de euro. Bugetul USR pentru salarii, de 8,3 milioane de lei, este aproape cât tot bugetul Academiei Oamenilor de Științe din România, pe care USR vrea să o desființeze pentru că nu-i înțelege rolul.
La această rețea de bani publici este abonat și Cristian Ghinea, care primește 5000 de euro/lună de la partid. Potrivit unor informații obținute în exclusivitate de PS News, în loc să-l angajeze și să plătească la stat contribuții în conformitate cu salariul de 5.000 de euro pe care-l primește de la partid, USR îl plătește pe Ghinea printr-un SRL – Thinking Ahead Research And Consultancy. Un SRL care are zero angajați și un unic acționar și administrator: fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
Liderul USR bagă în buzunare 5.000 de euro în fiecare lună fără să muncească. Toți banii provin din taxele pe care cetățenii români le plătesc în fiecare lună din munca lor. Dacă USR vrea să „oprească jaful” din bani publici, ar trebui ca prima dată să privească în propriul partid.
De asemenea, Dan Barna a decis, în octombrie 2021, să-i ofere Elenei Tudose, șefa lui de cabinet, un bonus generos de 36.857 lei, plătit din bugetul partidului. Suma era de 4 ori mai mare decât salariul pe care îl primea Tudose de la USR, din subvențiile oferite de AEP.
USR obișnuiește să ofere an de an bonusuri foarte generoase. În decembrie 2022, partidul a plătit peste 50.000 de euro pentru prime și bonusuri pentru angajați, mai ales că nimeni nu plătea din propriul buzunar, ci din taxele cetățenilor.
Anca Dragu, senatoare USR și fost președinte al Senatului, a folosit mașinile și angajații instituției pentru a se bucura de anumite beneficii. Pentru a pleca în vacanță, în 2021, Anca Dragu – la vremea respectivă președintele Senatului – și-a introdus toată familia într-o delegație fictivă și a folosit toate beneficiile delegației: cinci mașini de la Senat, angajații din aeroport, Salonul Prezidențial din Aeroportul Otopeni și îmbarcare prioritară în avion. Cu alte cuvinte, s-au folosit bani și resurse publice pentru ca Anca Dragu să plece în vacanță cu familia. Anca Dragu nu a vrut să aștepte în aeroport, așa cum fac toți cetățenii, ci a stat într-un salon privat și a venit la aeroport cu mașinile Senatului, deși nu avea dreptul să le folosească pentru a-și plimba familia.
Pe site-ul „oprim jaful”, USR acuză: „La adăpostul unor alte legi care nu sunt mediatizate sunt reglementate alte misecuvinisme prin care sunt acordate tot felul de privilegii celor care nu mai prind linia întâi a sinecurilor.” Dar același lucru a făcut și Anca Dragu, care și-a acordat privilegii fără să aibă dreptul la acestea.
USR vorbește în 2023 despre oprirea jafului din bani publici, dar chiar partidul condus de Cătălin Drulă este unul dintre cei care jefuiesc banii publici. USR-iștii sunt abonați la banii statului și își asumă beneficii la care nu ar avea dreptul. USR a devenit o afacere pentru membrii care îl controlează și împarte subvențiile în grupul care deține puterea în partid.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News