ANALIZĂ Florin Cîțu și Dan Vîlceanu: De la vârful politicii, la excluderea din partid

Florin Cîțu și Dan Vîlceanu
Florin Cîțu și Dan Vîlceanu / colaj PS NEWS

Deputatul Dan Vîlceanu, fost ministru de Finanțe, a fost exclus din PNL, solicitarea pentru îndepărtarea acestuia din partid venind din partea filialei Gorj. Următoarea țintă a unei posibile excluderi ar putea fi Florin Cîțu, un apropiat al lui Dan Vîlceanu. Cei doi au început să fie marginalizați în partid deoarece în ultima vreme au contestat deschis alianța cu PSD. În continuare vă propunem o trecere în revistă a ascensiunii și decăderii celor doi.

Ascensiunea și decăderea lui Dan Vîlceanu

Dan Vîlceanu a început să-și facă simțită prezența în politica românească în anii 2000, când a devenit membru al Partidului Democrat (PD). Cu toate că nu a avut o notorietate deosebită la început, Vîlceanu a demonstrat rapid abilități bune abilități politice și o capacitate de a avansa în ierarhia partidului.

În perioada 2004-2008, Dan Vîlceanu a ocupat funcții importante în guvernul condus de PD, inclusiv cea de secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice și apoi cea de secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului. Această perioadă i-a oferit oportunitatea de a se familiariza cu politicile economice și de a-și dezvolta expertiza în domeniu.

Ascensiunea lui Vîlceanu a continuat odată cu trecerea sa la Partidul Național Liberal, unde a ocupat mai multe poziții de conducere. A fost ales în Parlamentul României și a devenit membru al Biroului Politic Central al partidului. Contribuțiile sale semnificative și expertiza în domeniul economic l-au propulsat într-o poziție privilegiată în partid. În 2020, Vîlceanu ajungea la apogeul carierei politice, fiind numit în funcția de ministru al Finanțelor în guvernul condus de Florin Cîțu. Acest lucru a consolidat poziția sa în politică și i-a oferit oportunitatea de a influența politicile economice ale țării. Vîlceanu fusese totodată unul dintre principalii suporteri ai lui Florin Cîțu în cursa acestuia pentru șefia PNL, împotriva lui Ludovic Orban. Dar odată cu destrămarea alianței PNL – USRPLUS – UDMR, cariera politică a lui Vîlceanu a luat-o la vale. În guvernul PNL – PSD, Vîlceanu a fost retras din funcția de ministru al Finanțelor și apoi a fost tras pe linie moartă.

Ascensiunea și decăderea lui Florin Cîțu

Florin Cîțu și-a început cariera politică în anii 2000, când s-a alăturat Partidului Național Liberal. În această perioadă, a fost implicat activ în activitățile partidului și și-a consolidat treptat poziția în cadrul acestuia.

Cu timpul, Cîțu a avansat în ierarhia PNL și a fost ales în Parlamentul României în 2016. Acest lucru i-a oferit o platformă mai amplă pentru a-și promova ideile și viziunile politice. A devenit cunoscut pentru pozițiile sale reformiste și pentru susținerea măsurilor de austeritate și de reforme economice.

Ascensiunea lui Florin Cîțu a atins punctul culminant în 2020, când a fost numit ministru al Finanțelor în guvernul condus de Ludovic Orban. Acesta din urmă s-a dovedit a fi unul dintre marii susținători ai lui Cîțu. După alegerile parlamentare din 2020, Orban a decis să facă un pas în spate din cauza scorului slab obținut de liberali. În locul său, Orban avea să îl susțină chiar pe Florin Cîțu. Aceasta s-a dovedit a fi o mișcare fatală pentru Ludovic Orban care avea să piardă nu doar funcția de premier ci și șefia partidului. Cîțu a uitat rapid de susținerea venită din partea lui Orban de-a lungul carierei sale politice și în cursa pentru șefia PNL, noul premier avea să îl atace dur pe fostul prermier.

Cîțu avea să câștige șefia PNL, dar cariera politică a acestuia se va duce rapid la vale după acest eveniment. Ca și în cazul lui Dan Vîlceanu totul a pornit de la ruperea coaliției PNL – USRPLUS – UDMR. Odată cu formarea noii coaliții PNL – PSD, Cîțu va pierde atât șefia partidului, cât și funcția de premier. Ulterior, Cîțu se va transforma într-un critic al coaliției și nu va ezita să îl atace frontal pe Marcel Ciolacu. Lucrul acesta s-ar putea dovedi în final fatal pentru cariera politică a lui Florin Cîțu. Acesta din urmă are șanse mari să îl urmeze pe Dan Vîlceanu în afara PNL.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: