ANALIZĂ PSD și PNL, nevoite să schimbe strategia după linșajul mediatic împotriva lui Cătălin Cîrstoiu

Sursa foto: Facebook

PSD și PNL au fost constrânse să renunțe la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu, care a suferit un linșaj mediatic în ultimele săptămâni. Candidatul independent nu a avut timp să-și pregătească bine campania electorală și a fost asaltat de jurnaliștii taberei USR.

Cătălin Cîrstoiu a avut o echipă slabă de comunicare și a devenit victimă a linșajului mediatic lansat de tabăra USR. Jurnaliști apropiați de USR și Nicușor Dan au încercat să construiască ipoteza că medicul Cîrstoiu ar fi încălcat legea, deși nicio instituție a statului nu l-a acuzat de așa ceva.

„Am crezut că este posibil să mă implic din exteriorul politicii și să încerc să schimb lucrurile. Am fost supus unor atacuri care au ca miză multiplele probleme nerezolvate ale sistemului medical, din care fac și eu parte”, a declarat Cîrstoiu după ce a ieșit din cursa pentru primărie.

Tabăra USR-Nicușor s-a folosit de jumătăți de adevăr pentru a distruge imaginea publică a medicului Cătălin Cîrstoiu. Jurnaliștii l-au acuzat și condamnat public pe Cătălin Cîrstoiu, deși acesta nu a încălcat cu nimic legea din România. Toată această campanie împotriva lui Cătălin Cîrstoiu ne-a amintit de spectacolul cătușelor cu Kovesi, când jurnaliștii se transformau în judecători, iar ulterior instanțele de judecată arătau că inculpații erau nevinovați. Acuzațiile nefondate la adresa lui Cîrstoiu au fost rostogolite de mai multe site-uri de știri care în ultimii ani au făcut campanie pentru Nicușor Dan și au atacat coaliția de guvernare.

Imaginea publică, factor decisiv

Alegerile locale din București sunt cea mai importantă competiție electorală după alegerile prezidențiale. Primarul capitalei este cel mai votat politician după președintele țării. Acest lucru atrage atenția unui număr mare de cetățeni din toată țara, nu doar din București.

Imaginea publică este un factor decisiv în campania electorală, deoarece simpla prezență a partidelor nu ajută candidații. Cătălin Cîrstoiu, chiar dacă nu a încălcat legea, a suferit foarte mult la capitolul imagine publică.

Singurul scop al linșajului mediatic a fost acela de a distruge imaginea publică a medicului Cătălin Cîrstoiu. Fără nicio dovadă pentru încălcarea legii, tabăra USR-Nicușor a lansat acuzații la adresa medicului, afectându-i imaginea și credibilitatea, lucru care s-a resimțit imediat în sondaje.

Emanuel Ungureanu, deputat USR, l-a atacat pe Cîrstoiu, considerându-l „capul unei rețele de tip mafiot”, deși medicul a salvat viața mai multor persoane în lunga sa carieră în spitale. USR-iștii și jurnaliștii lor au tras imediat și concluziile, precizând că „a încălcat în mod clar legea”, deși nicio instituție nu a dovedit asta.

Cătălin Cîrstoiu, fără comunicare de criză

Cătălin Cîrstoiu nu a avut o comunicare de criză și nu a știut cum să se apere în fața jurnaliștilor. Astfel, în tot acest scandal al candidaturii, Cîrstoiu s-a trezit înconjurat și nu a reușit să se facă ascultat pe scena politică.

Medicul nu a demonstrat că ar avea o comunicare de criză și nu a știut cum să demonteze acuzațiile false la adresa sa. Din acest punct de vedere, a pierdut și încrederea celor două partide, care au văzut un candidat care nu știa cum să lupte.

PSD și PNL au schimbat strategia

Cătălin Cîrstoiu trebuia să fie candidatul care unea cele două partide, însă a provocat mai multe probleme. PSD și PNL au schimbat strategia pentru că medicul Cîrstoiu nu a știut cum să-și salveze imaginea publică de linșajul mediatic.

Cele două mari partide au încercat, până în ultimul moment, să-l ajute pe Cătălin Cîrstoiu, însă medicul nu a reușit să se adapteze la strategiile politicii bucureștene. PSD și PNL au înțeles că medicul Cîrstoiu, un candidat care nu a încălcat legea, nu poate fi un politician capabil să lupte pentru fiecare vot și nu are abilitățile să convingă electoratul. Acesta rămâne unul dintre cei mai buni medici și manageri, însă cariera politică presupune alte abilități.

Primarul Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan
Sursa foto: INQUAM / SABIN CIRSTOVEANU

Nicușor Dan, adevărata problemă de corupție din spitalele bucureștene

Jurnaliștii taberei USR-Nicușor l-au atacat pe Cătălin Cîrstoiu pentru a încerca să-l scoată din campanie. PSD și PNL vor merge separat la alegerile pentru Primăria București, iar voturile se vor divide. Acest lucru îl ajută în mod direct pe Nicușor Dan, care are avantajul de a fi în funcție.

Problema corupției este chiar în primăria condusă de Nicușor Dan. DNA a arestat și a pus sub acuzare două persoane din conducerea Administrației Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Procurorii DNA au arătat cum oamenii instalați de USR și Nicușor Dan la conducerea spitalelor din București au luat mită și au controlat numirile și contractele din centrele medicale ale primăriei.

Linșajul mediatic al lui Cătălin Cîrstoiu a mutat atenția de la adevărata problemă de corupție: primăria lui Nicușor Dan a transformat spitalele bucureștene în focare de corupție. Oana Sivache, directorul ASSMB și apropiata lui Vlad Voiculescu, este cercetată penal pentru luare de mită. Cristian Plută, directorul adjunct ASSMB și apropiatul lui Horia Tomescu (fostul viceprimar USR), a fost arestat și trimis în judecată pentru luare de mită.

Tabăra USR-Nicușor a încercat să-l acuze pe Cătălin Cîrstoiu pentru a ascunde problemele cu justiția ale lui Nicușor Dan. Oamenii instalați de actualul primar în diferite funcții au fost arestați sau acuzați de procurori pentru luare de mită. De asemenea, Vlad Voiculescu, candidatul USR la europarlamentare, este urmărit penal în dosarul vaccinurilor.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL