ANALIZĂ Realitatea paralelă a lui Cătălin Drulă. Liderul USR se visează la Cotroceni, dar calcă pe urmele lui Dan Barna

Şedinţa Comitetului Politic al Uniunii Salvaţi România, București, 28 ianuarie 2024. Inquam Photos/Saul Pop

În politica modernă, ambiția este un motor puternic care poate alimenta schimbări pozitive și inovație. Cu toate acestea, atunci când ambiția depășește realitatea, riscul de a trăi într-o bulă a iluziilor devine iminent. Recent, declarațiile liderului USR, Cătălin Drulă, au ridicat semne de întrebare cu privire la conexiunea sa cu realitatea politică actuală.

Realitatea paralelă a liderului URS

Mai exact, liderul USR a spus că este un posibil candidat la alegerile prezidențiale din partea Dreptei Unite, precizând că un președinte de partid ar trebui să poată ajunge la Cotroceni.

„Eu mă văd în acest rol, dar nu am luat această decizie încă în Dreapta Unită, de asta nu pot face acest anunț.(…)Noi avem oricum un proces în USR de desemnare a candidatului, vom avea un candidat al Dreptei Unite, și da eu sunt un potențial candidat. Președinții de partide trebuie să poată să meargă la Cotroceni. Ăsta e sistemul constituțional în România în care contează să mergi la Cotroceni”, a spus Drulă.

Tot Drulă a declarat recent că alianța Dreapta Unită crește pe zi ce trece și că obiectivul principal este aplicarea unui program de dreapta după alegeri.

„Această nou creată alianță, Dreapta Unită, capătă din ce în ce mai multă susținere și credibilitate. Obiectivul este, evident, să strângem cât mai multă susținere și voturi, să avem încrederea românilor, astfel încât să putem pune în aplicare programul nostru de dreapta, de asanare a economiei, a bugetului, de reversare a creșterilor de taxe făcută de această guvernare și de anulare a lor. Un program care să implementeze investițiile și reformele din PNRR.”, a declarat Drulă.

În fața acestor declarații nu putem să tragem decât o singură concluzie rațională: liderul USR fie se păcălește singur, fie trăiește într-o realitate paralelă. În primul rând, la alegerile prezidențiale, așa cum arată sondajele de opinie de peste jumătate de an, USR nu are șanse nici măcar să prindă turul al doilea. De pildă, într-un sondaj INSCOP publicat în toamna anului trecut, Cătălin Drulă era cotat cu 5,6% în intenția de vot, cu mult sub alți politicieni precum Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și chiar Diana Șoșoacă. La ultimul sondaj INSCOP publicat în aprilie anul curent, Drulă (ca și ceilalți lideri ai Dreptei Unite) nu se mai regăsește pe nicăieri în intenția de vot, scăzând la mai puțin de 3%.

Așadar, șansele lui Drulă sau a oricărui alt lider al Dreptei Unite de a ajunge la Cotroceni sunt practic zero. Alianța Dreapta Unită nu crește în intenția de vot a electoratului, ci, în cel mai bun caz, stagnează. La parlamentare, Dreapta Unită are undeva la 14% și stagnează în jurul acestei cifre.

Declarațiile lui Drulă fac parte însă dintr-un scenariu care nu este nou. În 2019, liderul USR de la vremea respectivă, Dan Barna făcea declarații similare înaintea alegerilor prezidențiale. Mai exact, acesta se vedea la Cotroceni și vorbea despre reformele pe care le va implementa odată ajuns acolo.

„Îmi propun să fiu un președinte prezent în viața comunității, nu doar la crize, ci în viața cotidiană, un președinte care dă direcții și linii de viziune pentru România. E nevoie de o reformă constituțională…avem acest proiect”, declara Barna.

Câteva luni mai târziu, Barna se lovea de realitate și la alegerile prezidențiale nu reușea să treacă nici măcar în turul al doilea, fiind devansat de Viorica Dăncilă. Discursul din prezent al lui Cătălin Drulă pare la fel de rupt de realitate. Liderul USR rămâne ancorat într-o realitate paralelă în care are șanse la Cotroceni și în care alianța sa cu PMP și Forța Dreptei crește pe zi ce trece. În acest context, șansele sunt ca Drulă să ajungă și el, la fel ca Barna, contestat în partid și posibil înlocuit, după dușul rece de la alegeri.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL