ANALIZĂ PSD forțează suprataxarea mediului privat. PNL vrea să pună la cură de slăbire „Statul gras”

PSD-PNL
Sursa foto: PSD-PNL / COLAJ OBSERVATORUL PRAHOVEAN

Noile măsuri fiscale propuse și dezbătute de coaliția de guvernare au provocat un scandal între PSD și PNL. Cele două mari partide au puncte de vedere diferite și cu greu mai ajung la un numitor comun. Acest moment al reducerii deficitului bugetar poate fi decisiv pentru viitorul coaliției de guvernare. Liberalii ar urma să decidă în curând dacă ies de la guvernare.

PNL și PSD nu se înțeleg deloc în privința taxării companiilor. Premierul Marcel Ciolacu a propus creșterea taxelor pentru microîntreprinderi, iar această decizie a fost des criticată din PNL. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că liberalii nu intenționează să afecteze mediul de afaceri din România pentru a strânge mai mulți bani la buget.

„S-a confirmat un punct de vedere la care PNL ține foarte mult: mediul de afaceri trebuie să rămână cel puțin la fel de puternic pentru a putea reprezenta în continuare motorul dezvoltării României”, a declarat Ciucă.

Liberalii au propus de mai multe ori ca soluția pentru reducerea deficitului bugetar să fie reducerea cheltuielilor statului, nu creșterea taxelor pentru mediul de afaceri. Negocierile în coaliție nu au adus rezultate extraordinare, ci au scos la lumină punctele de vedere complet diferite ale celor două mari partide.

Liderii PNL cer ieșirea de la guvernare

Doi vicepreședinți PNL au propus, în urmă cu o săptămână, chiar ieșirea liberalilor de la guvernare, dacă PSD nu le ascultă punctul de vedere și nu renunță la ideea de a crește taxele mediului de afaceri.

„Noi nu putem sta într-o coaliție, atât timp cât nu se ascultă şi punctul nostru de vedere. Noi, ca liberali, nu putem fi de acord cu supraimpozitarea celor care deja plătesc taxe şi muncesc cinstit în această ţară”, a declarat deputatul Florin Roman, vicepreședinte PNL.

Alin Tișe, vicepreședinte PNL și președinte al Consiliului Județean Cluj, a arătat că propunerile de creștere a fiscalității lovesc „direct în electoratul PNL” și a cerut ieșirea de la guvernare.

„Guvernul PNL – PSD sau PSD – PNL. Oricum le-ai ordona, Guvernul este bipartid! Guvernarea trebuie să se abţină de la măsuri care lovesc direct în electoratul unuia sau altuia dintre partide. Creşterea fiscalităţii loveşte direct în electoratul PNL. (…) PNL trebuie să iasă de la guvernare în măsura în care guvernarea nu ţine cont de priorităţile liberale şi măreşte fiscalitatea”, a declarat Tișe.

Când va decide PNL dacă mai rămâne la guvernare

Mai mulți lideri PNL sunt nemulțumiți de măsurile propuse de PSD, iar partidul condus de Nicolae Ciucă va decide la finalul lunii august dacă mai rămâne la guvernare. Conducerea PNL va analiza în această lună toate șansele pe care le are în acest moment decisiv al coaliției de guvernare. Ruperea coaliției de guvernare ar deschide jocurile politice pentru formarea unui nou guvern sau organizarea alegerilor anticipate.

Diferențele dintre PNL și PSD par fără rezolvare: în timp ce PSD propune o creștere a taxelor pentru mediul de afaceri, PNL propune o reducere a cheltuielilor instituțiilor statului. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a propus de mai multe ori o taxă de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor sau o taxă de lux. Ambele propuneri au fost respinse de liberali, care consideră că actualul sistem fiscal este suficient. Liberalii ar fi reușit să scoată și taxa de 1% care se aplica locuințelor mai scumpe de 500.000 euro. Taxa de lux fusese tot o propunere PSD. Liberalii au respins noile taxe și Nicolae Ciucă a arătat că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului.

Totodată, Marcel Ciolacu a declarat război microîntreprinderilor și consideră că acestea au devenit un „offshore”. Premierul își justifică astfel creșterea taxelor pentru mediul de afaceri, ceea ce nu poate decât să-i nemulțumească pe liberali și să le dea motive să dezbată ieșirea de la guvernare.

„Microîntreprinderile – există o singură abordare diferită a Comisiei – faptul că ele au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi, dar să rezolvăm problemele”, a declarat, miercuri, premierul.

Măsurile fiscale, un dezastru pentru cultură

Măsurile fiscale propuse de premierul Ciolacu ar putea provoca un dezastru în mediul cultural din România. Raluca Turcan, ministrul culturii, a arătat că 61% din instituțiile de cultură s-ar putea închide și ar fi în pericol întreaga activitate culturală din țara noastră.

„Dintre cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desființate prin aplicarea acestor măsuri”, arată Raluca Turcan.

Sursa foto: Facebook / Raluca Turcan

Măsurile fiscale propuse de Guvern cer desființarea instituțiilor publice care au mai puțin de 50 de angajați. Raluca Turcan arată că majoritatea instituțiilor publice culturale au sub 50 de angajați și ar urma să fie comasate după aplicarea noilor măsuri.

„Majoritatea autorităților publice locale nu au instituții publice de cultură cu peste 50 de salariați, astfel că vor trebui să le comaseze (teatru, muzeu, ansamblu popular etc.) și să reducă cu cel puțin 15% din personal (actori, muzeografi, dansatori etc.). Pentru menținerea activității, muzeografii vor completa trupa de teatru, iar actorii, când nu repetă și nu joacă, vor asigura conservarea bunurilor culturale din muzeu”, precizează Ministerul.

Pe de altă parte, premierul Ciolacu își apără măsurile care lovesc în mediul cultural și consideră că bibliotecile sau teatrele ar fi „ordonatori de credite”.

„Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva. Nu poți. Fiecare bibliotecă din România, fiecare teatru, mai mic sau mai mare, fiecare agenție mai mică sau mai mare, toți suntem ordonatori de credite”, a explicat Ciolacu.

Marcel Ciolacu amenință cu demisia

Pentru a-i constrânge pe liberali să accepte măsurile fiscale, Marcel Ciolacu pare dispus să joace cu mandatul pe masă. PSD mizează pe faptul că PNL fuge de alegeri anticipate și va accepta toate măsurile fiscale. Totuși, liderii liberalilor vorbesc tot mai mult despre ruperea coaliției de guvernare cu PSD.

„Dacă liberalii nu înțeleg situația și ce e în joc, eu îmi pun mandatul pe masă și mergem la alegeri”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au avut o discuție pe acest subiect, dar cu porțile închise și departe de microfoane. Între timp, Ciolacu a renunțat la ideea demisiei, însă șansele de a avea alegeri anticipate în acest an sau la început de 2024 sunt considerabile ținând cont că PSD și PNL nu se înțeleg în privința măsurilor fiscale.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL