ANALIZĂ USR-iștii vor alianță cu UDMR-ul influențat de Viktor Orban: Drulă bate palma cu maghiarii

Cătălin Drulă și Kelemen Hunor. Sursa: Inquam Photos
Cătălin Drulă și Kelemen Hunor. Sursa: Inquam Photos

Congresul USR a fost primul pas pentru formarea unei alianțe între partidele USR, PMP, Forța Dreptei și UDMR, proaspăt ieșit dintr-un guvern cu PSD și PNL. Cătălin Drulă, președintele USR, a uitat brusc toate atacurile la adresa UDMR, din ultimii doi ani, și s-a promovat ca fiind ca cel mai mare prieten al maghiarilor, deși USR-iștii îl atacă pe Viktor Orban la nivel regional.

USR a atacat în repetate rânduri UDMR, în ultimii 2 ani, declarând că maghiarii fac parte dintr-o coaliție „a falimentului ” și „incompetentă”. „Ne îndreptăm cu toată viteză înainte către o catastrofă. Avem o coaliție a falimentului la butoane, iar rezultatele le văd în fiecare zi românii în indicatori simpli”, spunea Drulă în urmă cu un an. România nu s-a îndreptat către o catastrofă, ci din contră, a reușit să aibă creștere economică și să crească salariile.

De asemenea, Cătălin Drulă a mai acuzat UDMR că apără și pensiile speciale din România: „Nu este nicio surpriză că PSD, PNL și UDMR apără pensiile foștilor securiști”. Dar nici acest lucru nu mai contează și USR-iștii au bătut palma cu UDMR-iștii care se inspiră de la Viktor Orban.

USR și UDMR nu au absolut nimic în comun pe scena politică. UDMR este un partid care a guvernat cu toate partidele de pe scena politică și pentru a ajunge la guvernare este dispus la orice sacrificiu. În 2023, UDMR nu a mai fost primit în guvernul PSD-PNL, după doi ani fără niciun rezultat notabil în ministerele pe care le-a condus și numeroase scandaluri împotriva intereselor României.

CITIȚI ȘI: UDMR ia lumină de la Budapesta: discursul anti-UE a invadat comunitatea maghiară din Transilvania

USR-iștii au fost mari critici ai Programului „Anghel Saligny”, pe care UDMR l-a administrat în ultimii doi ani, iar în ultimele zile la guvernare, maghiarii și-au finanțat primarii pentru a se pregăti de campania electorală din 2024. Localitățile în care maghiarii sunt majoritari au primit cei mai mulți bani din Programul Anghel Saligny, în ultimele zile de guvernare UDMR. Cătălin Drulă nu este deranjat nici de aceste acțiuni ale maghiarilor și vrea alianță cu partidul care finanțează „baronii locali”, așa cum îi numesc USR-iștii.

UDMR, influențat de Viktor Orban

Cătălin Drulă l-a atacat de mai multe ori pe Viktor Orban, premierul Ungariei și prietenul UDMR-ului. USR este un partid care se opune ideilor promovate de Viktor Orban în UE, considerându-l „iliberal” pe liderul maghiar.

Legăturile dintre UDMR și Viktor Orban sunt evidente de mai mulți ani. Premierul Ungariei participă frecvent la evenimentele UDMR și vine în România pentru a-și promova propaganda în Transilvania cu ajutorul lui Kelemen Hunor.

Viktor Orban a fost în România, în 2022, și a lansat mai multe declarații anti-UE și cu o tentă nazistă, declarând că „noi (ungurii n.r.) nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”. De asemenea, Viktor Orban a vorbit de mai multe ori despre „Ungaria Mare” care ar cuprinde și Transilvania.

Cătălin Drulă l-a atacat pe premierul Ungariei: „Liderul din Ungaria Viktor Orban a mai avut o ieșire antieuropeană și antioccidentală. (…) Asemenea idei sunt rușinoase pentru Europa modernă și liberală”.

În schimb, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a decis să-l apere pe Orban, care a finanțat mai multe asociații controlate de membrii UDMR. „Am stat de vorbă de nenumărate ori cu el în 30 şi ceva de ani şi pot să spui multe lucruri despre el, dar pot să spui că ar fi rasist”, declara Hunor, în 2022.

La Congresul USR de sâmbătă, Kelemen Hunor a vorbit despre „pericolul extremismului” din politica românească, însă nu e capabil să vadă extremismul de la Budapesta.

În timpul Congresului, Cătălin Drulă a vorbit despre protejarea mediului și a declarat că ar fi unul dintre angajamentele „polului de dreapta”, însă UDMR, în ultimele zile de guvernare, a dat ordin, de la Ministerul Mediului, pentru uciderea a circa 500 de urși. Rămâne de văzut cum va justifica președintele USR, în fața ecologiștilor din partid, că vrea alianță cu UDMR-ul care dă ordin pentru uciderea animalelor din pădure.

Toate aceste diferențe nu îl împiedică pe Cătălin Drulă să încerce o alianță cu UDMR la Congresul USR și să vorbească despre un „pol al dreptei”. USR se declară un partid complet pro-UE, în timp ce UDMR promovează în România propaganda anti-UE a lui Viktor Orban. USR demonstrează în fața electoratului că nu e capabil să-și mențină promisiunile și face alianță cu cei pe care i-a criticat în ultimii 2 ani.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL