ANALIZĂ USR riscă să piardă toți primarii în 2024. Echipa lui Drulă elimină rivalii

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR riscă să ajungă în situația de a pierde toți aleșii locali, deoarece partidul condus de Cătălin Drulă merge din scandal în scandal. USR este prăbușit în sondaje și echipa lui Drulă sancționează pe oricine nu se supune Biroului Național. Lupta pentru locul pe liste începe să fie tot mai dură, mai ales după cazurile din București și Câmpulung.

Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung, este în centrul unui scandal după ce a declarat că a votat „da” la referendumul din 2018 și s-a pronunțat în favoarea familiei tradiționale. Conducerea USR a îmbrățișat ideologia LGBT și a scos-o pe Lasconi de pe listele pentru alegerile europarlamentare din 2024. Dar această decizie ascunde teama lui Cătălin Drulă de a pierde conducerea partidului.

Sondajele efectuate înainte de acest scandal arată că Elena Lasconi are un rezultat de două ori mai mari decât Cătălin Drulă pentru alegerile prezidențiale din 2024. Drulă se teme că partidul ar putea să treacă de partea Elenei Lasconi și astfel încearcă să o discrediteze și să o îndepărteze de funcțiile importante.

Dacă Elena Lasconi rămâne o amenințare pentru actuala conducere a USR, formată din Drulă, Barna și Ghinea, atunci nu este exclus să o vedem eliminată din partid. De fiecare dată înainte de alegeri, conducerea USR exclude din partid pe oricine nu e de partea lor sau încearcă să le ocupe locurile pe listă. Oamenii din conducerea USR au deja locurile pe lista de la europarlamentare rezervate pentru ei: Dan Barna, Vlad Voiculescu și Vlad Botoș sunt pe locuri eligibile. Cătălin Drulă a încercat să o exileze pe Lasconi și să o trimită în Parlamentul European, dar acum a rămas cu un rival puternic în partid.

Primarii fug din USR sau pierd mandatele

Elena Lasconi a declarat, sâmbătă, că persoane din PNL au încercat să o convingă să treacă de partea liberalilor la alegerile din 2024, însă are o problemă cu cei care au încercat acest transfer politic.

„Da, au încercat cei de la PNL şi nici nu mai vreau să mai discut despre asta. Din punctul meu de vedere, au făcut-o cu un sistem mafiot. De la PNL au venit să mă racoleze şi au spus că dacă vreau să văd buna lor credinţă o să deblocheze bulevardul”, a precizat Lasconi.

Primarul din Câmpulung nu a închis ușa conducerii PNL, ci i-a atacat pe cei care au încercat să o forțeze să treacă la PNL. O altă abordare ar putea să aibă succes, mai ales dacă Lasconi va continua să aibă probleme cu Drulă.

Elena Lasconi
Elena Lasconi, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Gabriel Pleșa, primarul USR din Alba Iulia, și-a pregătit deja transferul la PSD pentru alegerile locale din 2024. Pleșa va oficializa acest transfer înainte de campania electorală de anul viitor, pentru a nu pierde mandatul de primar. Împreună cu el va pleca și echipa de consilieri locali pe care USR o are în Alba Iulia, au precizat surse politic pentru PS News.

USR pierde din aleșii locali și la Iași. Cosette Chichirău, fostul candidat USR la Primăria Iași, și-a dat demisia din partid în urmă cu câteva luni, iar luni a înființat un nou partid: Curaj pentru România. Consilierii USR din Iași își dau demisia din partid și din Consiliul Local și cel mai probabil o vor urma pe Chichirău, care vrea să încerce să cucerească primăria în 2024. USR pierde una dintre cele mai puternice filiale pe care le avea.

Dacă ceilalți primari vor decide să rămână în USR, au șanse foarte mici să mai câștige un mandat, deoarece partidul nu-i poate ajuta. USR a pierdut voturi importante mai ales în marile orașe din România. În 2020, USR avea 27% din voturile pentru Consiliul General din București. În 2023, sondajele arată că USR ar mai obține 16% în capitală, fiind pe locul 3 după PSD și PNL și aproape să fie depășit și de AUR.

USR și-a eliminat viceprimarii din capitală

Lupta pentru putere din interiorul partidului a dus la pierderea a doi viceprimari. Horia Tomescu și-a dat demisia din funcția de viceprimar al capitalei după scandalul de corupție de la ASSMB. Vlad Voiculescu a impus-o pe Oana Sivache la conducerea ASSMB, iar ulterior Sivache l-a turnat la DNA pe Cristian Plută, omul lui Tomescu. Horia Tomescu nu a vrut-o niciodată pe Sivache la conducerea spitalelor din București, mai ales că aceasta a fost membră PSD în urmă cu câțiva ani.

Vlad Voiculescu a decis să-l elimine din caracatița USR-istă pe Cristian Plută, iar acest lucru a dus imediat la eliminarea lui Horia Tomescu din funcția de viceprimar, care era luat în calcule pentru candidatura la primăria capitalei și devenea o voce importantă în filiala USR București, deoarece funcțiile și banii din capitală treceau pe la el. USR a rămas fără viceprimar la primăria generală, iar liberalii nu se mai arată dispuși să voteze un viceprimar din USR. Vlad Voiculescu a reușit să-și distrugă singur partidul în capitală și să-l lase fără o funcție importantă.

Alexandru Gâdiuță, viceprimar USR în Sectorul 6, a fost exclus din partid, marți. Conducerea USR îl acuză că ar fi cumpărat foișoare de la firma unui coleg de partid. USR-iștii l-au mai acuzat că ar fi angajat persoane apropiate de acesta și ar fi primit 85.000 de euro dar la nuntă, ceea ce în viziunea USR-iștilor este nepotrivit.

Nu există nicio anchetă a procurorilor împotriva lui Gâdiuță, iar toată această scenetă este o luptă pentru putere în organizația USR București. Vlad Voiculescu știe că nu are acces la bani și funcții, chiar dacă e președinte USR București, și de aceea încearcă să-i elimine pe rivalii săi care oferă funcții și contracte pentru alți colegi din partid.

Se cere demisia lui Drulă

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, a fost prima voce în aceste zile care a cerut demisii în Biroul Național, după scandalul cu Elena Lasconi și alte decizii pe care partidul le-a luat în ultimii 2 ani. USR-iștii sunt nemulțumiți de actuala conducere a partidului și sunt conștienți că nu au șanse să crească până la alegeri dacă partidul rămâne captiv în mâinile echipei Drulă-Barna-Ghinea-Voiculescu.

„Cătălin Drulă, cine își asumă haosul ăsta? Cine plătește pentru bâlbâiala asta total neprofesionistă care a urmat numirii nestatutare pentru alegerile europarlamentare? (…) Cine își pune demisia pe masă, președintele USR? Biroul Național?”, a scris Vlad Gheorghe pe rețelele de socializare.

Lupta din interiorul USR va deveni tot mai dură pe măsură ce partidul va trebui să decidă candidații pentru alegerile din 2024.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL