ANALIZĂ Viitorul politic al lui Nicușor Dan, în mâinile PNL. Cum riscă primarul să ajute PSD

Nicusor Dan
Sursa foto: Nicusor Dan

Nicușor Dan, primarul capitalei, are un viitor incert pe scena politică, în condițiile în care nu face parte din niciun partid, iar lipsa rezultatelor nu-l ajută să mai convingă cetățenii. Actualul primar riscă să devină un impediment pentru partidele care în 2020 l-au ajutat să câștige alegerile locale din București.

Nicușor Dan se încăpățânează să pună condiții pentru PNL și USR înainte de alegerile locale din 2024. Acesta consideră că ar trebui să aibă susținerea necondiționată a acestor partide.

„E foarte greu să ne gândim că un candidat al unuia dintre aceste partide (n.r. PNL, USR, PMP) poate să câştige şi, atunci, strategia mea este de a-mi păstra independenţa şi de a solicita sprijinul partidelor de dreapta, pentru a nu lăsa PSD în Bucureşti”, a declarat Nicușor Dan.

Nicolae Ciucă îl invită în PNL

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că Nicușor Dan se poate bucura de ajutorul PNL doar dacă se va înscrie în partid.

„(…) nu putem să nu avem un candidat în București. Dacă Nicușor Dan vrea să mai primească susținerea Partidului Național Liberal, are o singură soluție: să se înscrie în Partidul Național Liberal”, a declarat Ciucă, președintele PNL.

Liberalii sunt convinși să nu mai meargă la cele mai importante alegeri locale din țară fără un candidat propriu. Alegerile pentru primăria București atrag atenția la nivel național, iar acest lucru poate ajuta PNL în cazul unei victorii.

Totuși, Nicolae Ciucă a declarat că nu e garantată candidatura lui Nicușor Dan, chiar dacă acesta ar deveni membru PNL. Liderul liberalilor a spus că înscrierea în partid este prima condiție.

„După ce se îndeplinește aceasta, mai vedem și celelalte condiții”, a adăugat Ciucă.

La începutul acestui an, liberalii i-au trasat lui Nicușor Dan zece teme pentru a nu-i retrage sprijinul politic în Consiliul General. De asemenea, liberalii au promis și o evaluare a activității primarului pe baza acestor zece teme.

La finalul lunii iulie, Nicușor Dan le-a trimis liderilor PNL un document cu stadiul celor zece teme de interes, dar nu a primit momentan niciun răspuns. Sebastian Burduja, ministru al energiei și președinte interimat PNL București, a declarat recent că partidul nu a finalizat evaluarea lui Nicușor Dan.

„Evaluăm în cadrul echipei cât de bine s-a descurcat, dar eu cred că, dacă îl întrebaţi şi pe dânsul ‘Eşti mulţumit de cum arată oraşul ăsta pe care îl administrezi de nişte ani de zile?’, răspunsul onest nu poate să fie decât că nu este mulţumit, cum nu este niciun bucureştean mulţumit. (…) Nu putem discuta de o candidatură a cuiva care nu este membru al Partidului Naţional Liberal din partea Partidului Naţional Liberal”, a declarat Burduja, în urmă cu câteva zile.

Problema PNL-ului este că mai are puțin timp la dispoziție pentru a găsi un candidat puternic pentru Primăria București. S-a vorbit de mai multe ori despre implicarea lui Rareș Bogdan în cursa pentru Primăria București, dar acesta este foarte critic la adresa PSD-ului și ar putea arunca în aer întreaga coaliție de guvernare. Sebastian Burduja nu se ferește să își asume o eventuală candidatură, însă partidul nu a luat o decizie în acest sens și probabil așteaptă un răspuns de la Nicușor Dan.

Sebastian Burduja, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Nicușor Dan riscă să ajute PSD

Dacă Nicușor Dan va candida independent, chiar și fără susținerea PNL, atunci va fi o mare problemă pentru partidul condus de Nicolae Ciucă. Actualul edil nu ar face decât să ajute PSD-ul. Sondajele arată că PNL poate câștiga Primăria Capitalei doar într-o alianță cu un alt partid. PNL ar obține doar 17% la alegerile locale din București, iar PSD ar avea 31%.

În urmă cu câteva săptămâni, liberalii au decis să meargă la alegerile din 2024 fără partenerii lor din coaliție, PSD. În acest caz, PNL are doar posibilitatea de a forma alianțe cu USR, PMP sau AUR. Refacerea alianței PNL-USR pentru Primăria București ar oferi o șansă reală pentru a lupta cu candidatul susținut de PSD. Dar cu un Nicușor Dan candidat independent, alianța PNL-USR ar pierde voturi.

Nicușor Dan pare să adopte o strategie de totul sau nimic și pune partidele într-o situație dificilă: ori îl susțin, ori le strică socotelile din 2024 și ajută PSD. 58% dintre bucureșteni consideră că Bucureștiul se îndreaptă „într-o direcție mai degrabă greșită”. 56% dintre bucureșteni consideră activitatea primarului Nicușor Dan ca fiind proastă și foarte proastă. Cu astfel de rezultate, primarul capitalei nu este în situația de a pune condiții. Nicușor Dan este cel care trebuie să convingă PNL și nu invers.

Pericolul USR și scandalul cu consilierii

USR-iștii nu au fost fericiți să-l susțină pe Nicușor Dan nici în 2024, iar Vlad Voiculescu este actualul președinte USR București. În ultimele săptămâni, Voiculescu i-a eliminat din partid pe toți cei care îi subestimau puterea.

Prima victimă a lui Voiculescu a fost chiar Horia Tomescu, fostul viceprimar al capitalei. După războiul intern din USR, decis cu dosare la DNA, partidul a pierdut funcția de viceprimar. USR nu mai are un viceprimar în București, deoarece acum depinde de voturile consilierilor PNL. A doua victimă a lui Voiculescu a fost Alexandru Gâdiuță, viceprimarul Sectorului 6. Acesta a fost exclus din USR pentru presupuse acuzații de corupție, deși nu există nicio anchetă a procurorilor pe numele acestuia.

Vlad Voiculescu încearcă de mai mulți ani să candideze la Primăria București. Liderul USR București este pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare, dar face totul pentru a nu pierde filiala din capitală, mai ales de când are controlul spitalelor bucureștene. Voiculescu poate retrage oricând sprijinul politic pentru Nicușor Dan, chiar dacă o parte dintre consilierii locali ai USR sunt de partea edilului. USR are posibilitatea să schimbe consilierii locali și să-i blocheze activitatea lui Nicușor Dan chiar înainte de alegeri.

Nicușor Dan a intrat de mai multe ori în conflict și cu consilierii PNL. Relația dintre PNL și actualul edil e tot mai rece. Liberalul care l-a ajutat cel mai mult pe Nicușor Dan a fost Ciprian Ciucu, atunci când era președinte PNL București. Din momentul în care Ciucu a renunțat la această funcție, PNL a schimbat strategia în relația cu edilul capitalei și a impus mai multe condiții.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: