ANCOM vine cu un avertisment privind prezenţa în spaţiul autohton online a unei reţele de site-uri de tip Doppelganger, arătând că că a fost identificată o reţea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor instituţii publice, televiziuni şi agenţii de presă importante, (Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, TVR 1, DIGI24, Hotnews, Adevărul, Libertatea), utilizată pentru promovarea de conţinut înşelător, pe teme sociale, politice, economice sau de sănătate în scopul inducerii în eroare a populaţiei şi influenţării în mod negativ a percepţiei acesteia.
”Ca urmare a sesizărilor primite şi a investigaţiei derulate în cooperare de către mai multe instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, ANCOM este mandatată să comunice următoarele: A fost identificată o reţea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor instituţii publice, televiziuni şi agenţii de presă importante (Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, TVR 1, DIGI24, Hotnews, Adevărul, Libertatea), utilizată pentru promovarea de conţinut înşelător, pe teme sociale, politice, economice sau de sănătate în scopul inducerii în eroare a populaţiei şi influenţării în mod negativ a percepţiei acesteia”, anunţă ANCOM.
”Aceeaşi infrastructură informaţională este utilizată pentru realizarea unor activităţi de micro profilare care să permită definirea unor audienţe vulnerabile la narativele de dezinformare şi calibrarea mesajelor în funcţie de nişe emoţionale. Aceste acţiuni de influenţare nu vizează promovarea unor entităţi specifice, ci amplificarea la nivelului mentalului colectiv a unor nemulţumiri sociale, economice şi politice cu scopul polarizării societăţii şi scăderii încrederii populaţiei în autorităţile publice, limitând în acest mod capacitatea de reacţie a statului, respectiv influenţarea deciziilor la nivel naţional”, subliniază instituţia.
Astfel, a fost observată apariţia unor reţele de pagini şi conturi neautentice pe o platformă de socializare cu un nivel coordonat al postărilor şi conţinutului acestora pentru a determina o interacţiune foarte ridicată în mod artificial. Aceste pagini distribuie în mod sistematic conţinut generat de AI (atât imagini, cât şi scris) în special subiecte cu impact emoţional pentru a genera reacţii şi din partea unor utilizatori reali.
ANCOM mai arată că în cadrul acestui ecosistem au fost identificate link-uri care redirecţionează utilizatorii către paginile clonate menţionate anterior, prin intermediul unor reclame maliţioase, utilizate drept “trambuline”, prezente pe site-uri autohtone, în special de tip clickbait (ex: cezicelumea.ro, surse.eu stiricalitative.ro, dromania.ro, redactia.ro, viralnews.ro, lendermagazin.ro etc.).
”Reclamele maliţioase se prezintă sub forma unor titluri false de ştiri, spaţiile publicitare în care acestea sunt postate fiind contractate de companiile de publicitate care utilizează tehnologia “native ads” – Adskeeper, Geozo, Adnow şi MGID, semnalate anterior în spaţiul public pentru legături directe cu Federaţia Rusă. Spre exemplu, compania Adnow este subiectul unor investigaţii extinse în alte state membre, dar şi în România pentru implicarea în operaţiuni informaţionale în favoarea serviciilor de informaţii ale Federaţiei Ruse. Suplimentar, pe site-urile clonate se regăsesc reclame atât în limba română, cât şi într-o limbă altă limbă străină care promovează conţinut înşelător similar, plătite prin intermediul unor pagini/conturi de socializare fictive. Întreaga infrastructură este susţinută prin intermediul paginilor în cauză care distribuie elemente de conţinut generate de inteligenţa artificială menţionate mai sus”, afirmă ANCOM.
ANCOM precizează că autorităţile publice responsabile acţionează în mod coordonat pentru contracararea acestor acţiuni maliţioase de influenţare şi limitarea efectelor acesteia asupra populaţiei, în parteneriat cu furnizorii de servicii de internet şi platforma de socializare în cauză.
”Investigaţiile şi verificările sunt în desfăşurare, urmărindu-se stabilirea şi indisponibilizarea întregii infrastructuri digitale care susţine ecosistemul prezentat, respectiv identificarea şi tragerea la răspundere a entităţilor implicate. Pentru a evita inducerea în eroare prin intermediul mecanismului expus, este recomandat ca paginile oficiale de internet ale instituţiilor publice sau entităţilor mass-media în cauză să fie accesate în mod direct”, mai spune ANCOM în comunicat.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News