Andrei Caramitru: Europa de vest nu are un interes să ne bage în Schengen

Sursa foto: captură video

Andrei Caramitru consideră că Europa de Vest nu are un interes ca România şi Bulgaria să intre în Spaţiul Schengen, efectul economic fiind unul negativ.

„Înțeleg strategia României pe Schengen. E simpla :
– avem deal cu bulgarii (plus grecii) pe autostrazi si Dunăre deci nu ne putem deconecta.
– speram ca Parlamentul din Olanda sa ridice veto pe Bulgaria (pe baza ultimei analize a CE).
– după vot in jai – sau la pachet (dacă Olanda da ok la Bulgaria) sau separat (daca Olanda păstrează veto).
– dacă austria e singura cu veto – dam in judecata împreuna cu parlamentul european la CJUE.
Totul logic. Nu am de criticat pana aici. Înțeleg. Bun.
Problema e alta. Eu nu cred ca Europa de vest (ca ansamblu) are un interes colectiv sa ne bage si pe noi si pe Bulgaria in Schengen. Pentru ca efectul economic si strategic pentru ei e foarte negativ.
Acum rutele logistice cheie sunt pe nordul Europei; ruta super-secundara de la noi din zona e Turcia-Bulgaria-Serbia-Ungaria-Austria (ruta preferabilă si pentru ruși, si pentru Austro-Ungari pentru ca o controlează).
DACA intram in schengen cu Bulgaria : ruta Grecia-Bulgaria-Romania spre vest devine extrem de atractiva (pentru ca un vapor care vine din Asia câștiga aproape 2 saptamani fata de Rotterdam de exemplu daca vine in port in Piraeus si intra direct in Schengen așa). Si foarte foarte multă lume pierde business (si Austro-Ungarii pierd orice influența in Europa de sud est).
Deci din păcate nu sunt optimist. E ok sa încercam metoda actuala – e corecta si inteligenta. Însă trebuie sa ne asteptam ca nu va funcționa (sunt sigur că va sari si alta țara – Belgia sau Suedia – sa blocheze lângă Austria). Sa nu uitam – primii care au blocat accesul nostru la Schengen au fost chiar francezii. Astia joaca Smart – pun pe alții mai mici sa dea veto-ul când nu vor sa se expună ei. Deci e foarte complicat.
Deci – DUPĂ ce am jucat si noi si Bulgarii total corect chestia – dacă tot se întâmpla o nenorocire. Trebuie atunci sa decidem sa mergem in forța la CJUE împreuna cu Parlamentul european si sa spunem clar – daca CJUE nu ne da satisfacție si nu se rezolva așa – blocam tot prin veto in Europa pana se ridica veto-ul asta.
Trebuie o Amenințare concretă undeva in toată schema (nu acum, un pic mai încolo când am epuizat toate argumentele posibile)”, a scris Caramitru pe pagina sa de Facebook.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: