Aproape jumătate din țările Schengen membre UE pun lacăt spațiului de liberă circulație

Europa UE
Sursa foto: Unsplash

Spațiul Schengen nu mai este unul al liberei circulații între membrii săi. Fenomenul restricțiilor la frontieră s-a amplificat și riscă să spulbere idealul european de călătorie fără pașaport.

O analiză realizată de tabloidul britanic Daily Mail arată cum 11 națiuni din spațiul Schengen – între care Franța, Slovacia, Suedia și Germania – au reintrodus mai multe bariere la granițe, inclusiv verificarea identității, interviurile în fața ofițerilor de poliție, punctele de control statice și inspecțiile autovehiculelor.

Potrivit unui raport al UE privind aplicarea noilor controale temporare, multe țări consideră că verificările la frontieră sunt esențiale pentru a opri „infiltrarea” teroriștilor din Orientul Mijlociu care se dau drept migranți și pentru a opri presiunea tot mai mare asupra centrelor de primire a azilanților.

Italia a intensificat recent controalele la granița cu Slovenia vecină, invocând războiul dintre Israel și Hamas drept cauză pentru creșterea amenințărilor violente și pentru riscul de sosire a migranților-teroriști, pe fondul „presiunii migratorii constante de pe uscat și de pe mare”.

„Am intervenit prompt, suspendând Schengen și restabilind controalele la frontiera cu Slovenia”, a explicat premierul Giorgia Meloni.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL