ARPIM: Peste 110.000 de pacienți, cu boli grave, aşteaptă de un an să primească medicamentul de care au nevoie

medicamente
Sursa foto: X

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) afirmă că peste 110.000 de oameni, mai mult decât echivalentul populaţiei unui oraş precum Buzău, majoritatea cu boli grave, aşteaptă de mai bine de un an să primească medicamentul de care au nevoie. Aşteptarea are loc în contextul în care un proiect de hotărâre de Guvern privind includerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 28 de medicamente noi este blocat. În anul 2023, în România, niciun nou medicament nu a fost compensat necondiţionat, arată aceştia.

Potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede includerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 28 de medicamente noi şi care ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an se află în ”labirintul birocratic” dintre instituţiile statului (Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanţe), încă din luna noiembrie, fiind blocat în prezent din motive legate de buget. Această situaţie persistă în ciuda faptului că, pentru multe dintre aceste medicamente, impactul bugetar este neutru sau chiar negativ, comparativ cu alternativa terapeutică deja compensată, susţin reprezentanţii ARPIM, într-un comunicat de presă transmis luni.

”La prima vedere, acestea par doar nişte statistici – 28 de medicamente noi sunt propuse să fie compensate, dintre care 20 introduse pentru prima dată în compensare – însă, în realitate, această întârziere ascunde o situaţie alarmantă: conform estimărilor specialiştilor, aproximativ 84.000 de pacienţi ar avea nevoie de medicamentele ce aşteaptă să fie incluse necondiţionat pe listă şi aproximativ 30.000 de pacienţi de medicamentele care vor fi incluse în contractele cost-volum. În momentul de faţă, tuturor acestor oameni li se refuză şansa la tratamentul potrivit şi la o viaţă de calitate, cu fiecare zi de întârziere”, arată aceştia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: