Cât costă asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri după majorarea salariului minim

bani-crestere-economie
Sursa foto: X
Oamenii fără venituri fiscalizate se pot asigura opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate dacă vor să primească servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Aceştia vor plăti 1.980 de lei dacă se asigură la sănătate în noiembrie sau decembrie, conform unei analize Economica.net pe baza răspunsurilor primite de la ANAF şi pe baza Codului fiscal.
În acest an avem două valori ale salariului minim brut pe economie: 3.000 de lei de la începutul anului 2023 până la finalul lunii septembrie şi 3.300 de lei de la 1 octombrie până la sfârşitul anului 2023.
Valoarea salariului minim brut, luată ca referinţă pentru determinarea valorii CASS datorate de persoanele fizice fără venituri care se asigură la sănătate după 1 octombrie, este cea de 3.300 de lei, reiese din răspunsul obţinut de Economica.net de la ANAF.
Persoanele fizice fără venituri fiscalizate sunt neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acestea se pot asigura opţional la sănătate prin completarea corectă şi trimiterea la ANAF a declaraţiei unice, dacă vor să beneficieze de servicii medicale decontate de CNAS. Oamenii fără venituri fiscalizate care vor să se asigure la sănătate vor plăti CASS în valoare de 1.980 de lei, dacă se asigură după 1 octombrie, arată o analiză Economica.net pe baza răspunsurilor primite de la ANAF şi pe baza Codului fiscal.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: