Au început exerciţii militare americano-filipineze, pentru prima oară cu participare franceză

Sursa: antena3.ro

Circa 16.000 de militari filipinezi şi americani au început luni manevre comune la care participă pentru prima dată şi francezi, transmite AFP.

Exerciţiile anuale numite Balikatan (umăr la umăr, în limba tagalog, oficială în Filipine alături de engleză – n. red) se desfăşoară în nordul şi vestul Filipinelor, în apropiere de zonele de posibile tensiuni maritime cu China în Marea Chinei de Sud şi în jurul Taiwanului.

Militari australieni şi francezi vor fi alături de 11.000 de americani şi 5000 de filipinezi, programul fiind prevăzut să se încheie în 10 mai.

General-locotenentul William Jurney, comandantul infanteriştilor marini ai SUA din Pacific, a declarat la ceremonia de deschidere de la Manila că „vom arăta poporului filipinez şi lumii întregi că suntem mai buni şi vom deveni mereu mai buni. Când devenim mai buni, Filipinele devin mai puternice, mai sigure şi mai securizate”.

Comandantul armatei filipineze, generalul Romeo Brawner, a apreciat că pentru ţara sa este „o ocazie extraordinară de aprofundare a colaborării cu prietenii, partenerii şi aliaţii noştri.

SUA şi Filipinele sunt aliate printr-un tratat şi şi-au întărit cooperarea în domeniul apărării din 2022, când a ajuns la putere preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr.; forţele americane au acum acces mai larg la bazele militare filipineze.

Americanii îşi întăresc alianţele cu ţări din regiunea Asia-Pacific ca reacţie la influenţa tot mai mare a Chinei în regiune, menţionează AFP, apreciind că Filipinele nu au forţe armate de mari dimensiuni, dar poziţia arhipelagului îi conferă un rol de partener-cheie al Statelor Unite în eventualitatea unui conflict cu China.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL