Banca Mondială: Creşterea economică din Asia de Est şi Pacific este mai mare decât în restul lumii

bani-crestere-economie
Sursa foto: Pixabay

Creşterea economică din Asia de Est şi Pacific este mai mare decât în restul lumii, dar regiunea va înregistra probabil o creştere mai lentă în 2024, faţă de anul precedent, pe fondul factorilor negativi din China şi al incertitudinii mai ample în materie de politici, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, citat de CNBC.

”Este o regiune care încă depăşeşte restul lumii, dar are rezultate insuficiente în raport cu propriul potenţial”, a declarat luni Aaditya Mattoo, economist-şef pentru Asia de Est şi Pacific la Banca Mondială, pentru emisiunea ”Street Signs Asia” de la CNBC.

Creşterea economică în regiune este aşteptată să scadă la 4,5% în acest an, încetinind faţă de expansiunea de 5,1% de anul trecut, potrivit actualizării previziunilor băncii pentru Asia de Est şi Pacific (EAP) pentru 2024, care a fost publicată luni.

Regiunea are o populaţie de peste 2,1 miliarde de oameni.

Cu toate acestea, excluzând China, se estimează că creşterea economică în regiune va ajunge la 4,6% în acest an – mai mare decât ritmul de 4,4% în 2023.

”Perspectivele sunt supuse unor riscuri de scădere, care includ o încetinire mai mare decât cea estimată a economiei globale, dobânzi mari pentru mai mult timp în marile economii, o incertitudine crescută în întreaga lume cu privire la politicile economice şi o intensificare a tensiunilor geopolitice”, se arată în raport.

În timp ce China şi-a stabilit un obiectiv oficial de creştere de aproximativ 5% pentru 2024, Banca Mondială estimează că creşterea în cea mai mare economie a Asiei se va modera la 4,5% în acest an, încetinind faţă de expansiunea de 5,2% de anul trecut.

Creşterea încetinită a ţării a fost atribuită scăderii încrederii consumatorilor pe plan intern, precum şi nivelurilor ridicate ale datoriilor şi scăderii sectorului imobiliar.

Totul a dus la o relocare a producţiei şi a investiţiilor în afara Chinei, ceea ce ar putea avea un impact asupra producţiei în alte ţări precum Vietnam şi Mexic, a spus Mattoo.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: