„Banii negri” din AUR: partidul lui Simion este anchetat pentru coruperea electoratului

George Simion
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

George Simion este acuzat că ar fi gestionat „bani negri” în AUR și a corupt electoratul cu mult timp înainte de alegeri. Scandalurile din jurul lui Simion au atras și atenția procurorilor, care anchetează schemele puse la cale de partid pentru a-i corupe pe cetățeni.

Mașini pentru AUR din banii cetățenilor

În 2021, George Simion spunea că nu vrea să se atingă de banii din subvenții, dar în 2023 i-a cheltuit cu mașini. Până în aprilie 2023, partidul primise de la AEP circa 40 de milioane subvenții.

AUR a plătit 4,3 milioane de lei, din banii cetățenilor, pentru a cumpăra trei autospeciale și o utilitară. Tot în 2023, partidul condus de Simion a mai plătit 4 milioane de lei pentru a cumpăra 21 de microbuze.

Cele trei autospeciale și utilitara au fost transformate de AUR într-un fel de camioane cu cameră pentru consultații medicale. AUR le numește „caravană medicală”, dar ele nu sunt nici ambulanțe, nici spital, ci sunt doar niște camioane modificate în care anumiți medici vorbesc cu pacienții.

Problemele pentru Simion

Problema AUR este aceea că un partid politic nu poate să ofere servicii medicale. AUR nici nu poate angaja medici, nici nu poate pretinde că este clinică medicală.

Astfel, George Simion colaborează cu ONG-ul „Medici pentru sate”, care a fost înființat, tot în 2023, de Sorin-Titus Muncaciu, deputat AUR. AUR oferă camioanele, iar asociația lui Muncaciu vine cu medicii. Dora că potrivit legii din România, bunurile unui partid nu pot fi închiriate sau date în folosință altor entități. George Simion nu a prezentat niciodată în baza cărui contract ONG-ul lui Muncaciu are dreptul să se folosească de niște camioane pe care AUR le-a cumpărat cu banii cetățenilor. Un partid nu poate nici să aibă activități comerciale, adică să-și închirieze bunurile.

Camioanele AUR merg prin țară cu logo-ul partidului pe ele și pretind că oferă servicii medicale, deși un partid nu poate să o facă. Partidul AUR înșală cetățenii cu aceste false servicii medicale. Potrivit legislației, pentru ca ONG-ul lui Muncaciu să ofere astfel de servicii trebuie să aibă echipamentul medical mobil. Dar în realitate, structurile și echipamentul medical sunt ale partidului AUR. Iar AUR nu poate înstrăina sub nicio formă bunurile cumpărate din banii cetățenilor.

Cadouri pentru cetățeni

Camioanele AUR se deplasează prin țară pentru propagandă politică. Partidul le-a cumpărat tocmai în acest sens, nu pentru servicii medicale. Dar pe lângă aceste abateri de la lege, AUR le oferă cetățenilor și numeroase cadouri.

Cetățenii care acceptă să fie consultanți de medici în camioanele AUR primesc ochelari, medicamente și alte produse. AUR s-a apărat și a spus că aceste produse ar fi oferite de asociația „Medici pentru sate”, dar produsele au fost puse în pungile marcate cu logo-ul AUR. Cetățenii au primit aceste pungi cu simbolurile AUR, unde aveau pliante cu propaganda partidului și diferite produse medicale.

Claudiu Târziu a precizat că asociația „Medici pentru sate” primește donații chiar de la membrii AUR. Ulterior, donațiile ar fi folosite pentru a cumpăra diferite produse, care sunt oferite sub identitatea AUR.

„Acolo (n.r. la asociația „Medici pentru sate”) au donat oameni, care fac parte unii şi din partidul AUR. Dar nu partidul AUR a donat, ca şi persoană juridică. Eu am donat personal. Sume mici, poate 2.000 de lei. (…) Noi le-am dat o punguţă cu un program al nostru, de guvernare, un pliant, un ziar, şi medicii le-au pus şi alte produse în punguţa aia”, a declarat Târziu.

Claudiu Târziu, sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

„Coruperea alegătorilor și mită electorală”

Rodica Boancă, fostă senatoare AUR, i-a acuzat pe cei din AUR că se folosesc de „bani negri” și campania medicală a partidului ar fi o acțiune de corupere a alegătorilor. Senatoarea a depus plângere la parchet, iar ancheta magistraților a început imediat.

„Noi (n.r – senatoarea împreună cu soțul acesteia) am depus sesizarea în urma căreia s-a făcut o anchetă și în care s-a dispus începerea acestei cercetări. Acuzațiile sunt de coruperea alegătorilor, folosirea banilor publici în campanie electorală mascată, mită electorală. Codul penal, articol 383 spune foarte clar că oferirea de astfel de servicii sau bunuri în vederea obținerii voturilor este o infracțiune și mai departe se ocupă justiția. Noi am sesizat, am considerat că nu este normal ce se întâmplă. Este și unul dintre motivele pentru care eu am plecat din partid, faptul că apăreau semne că se fac tot felul de mișcări din astea ilicite. Nu e prima dată când sesizez.

S-au scurs foarte mulți bani negri acolo. Sunt niște bani care s-au dus printr-o fundație – Medici pentru sate. Este o întreagă nebuloasă acolo. Sper ca anchetatorii să facă lumina și să facă dreptate. AUR așa a început, cu <<dreptate pentru România>> Ce facem? Înlocuim niște hoți și niște penali cu alți hoți și alți penali? N-am făcut nicio treabă. De fapt, acesta este principalul motiv pentru care am plecat din AUR. Pentru că eu am înțeles că facem politică pentru oameni, că ne ocupăm de lucrurile serioase, nu că luăm banii de la stat ca să facem cultul personalității lui Simion. Nu pot să trec cu vederea și să nu sesizez lucruri pentru care eu până la urmă am și intrat în povestea asta”, a declarat senatoarea Rodica Boancă pentru PS News.

Potrivit fostei senatoare AUR, neregulile privind caravanele medicale au fost sesizate încă de la Congresul AUR din Alba Iulia. Boancă susține și că există mari semne de întrebare cu privire la donațiile pe care le primește George Simion. „Încasează și foarte mulți bani sub formă de donații despre care nimeni nu știe nimic. Ce se întâmplă cu acele donații și de unde vin. De unde vin știm cumva că vin de la toți traseiștii pe care-i înscrie în partid și toți penalii și toți traficanții și toți ce-or mai fi ei, de acolo vin banii, dar unde se duc nu știm”, spune senatoarea.

„Eu am spus încă de la Congresul de la Alba Iulia că ceea ce vor să facă ei cu aceste caravane nu este în regulă, pentru că atunci au făcut un întreg congres pe marginea asta, ca să expună ei povestea cu caravanele. Și atunci le-am spus că nu e în regulă ce fac, că nu pentru asta, nu așa trebuie cheltuiți banii. Bun, au zis că vor să facă un spital, nu s-a putut, s-au depus legi, au fost respinse. Atunci te încadrezi în normele legii, alea care sunt, dar nu încalci legea. Adică nu procedezi cum proceda PSD-ul și PDL-ul în 2006, când dădeau găleți.

Și dacă vă uitați după 2006, de când a apărut această lege electorală, n-au mai apărut fenomene de genul ăsta, cel puțin oricum nu la nivelul ăsta. Ce au făcut ei este spălare de bani, puteți să-i spuneți cum vreți. Adică nu pot să iei banii mei, pe care eu îi dau la stat, ca să ce? Ca să îți faci campania electorală? Eu nu vreau să-i fac campanie electorală lui George Simion, m-am convins ce fel de om este, nu merită să ajungă acolo. Dar pe lângă banii aceștia, el încasează și foarte mulți bani sub formă de donații despre care nimeni nu știe nimic. Ce se întâmplă cu acele donații și de unde vin. De unde vin știm cumva că vin de la toți traseiștii pe care-i scrie în partid și toți penalii și toți traficanții și toți ce-or mai fi ei, de acolo vin banii. Dar ce se întâmplă cu ei mai departe și în ce formă sunt cheltuiți?  Nu știm, dar sunt foarte mulți bani”, a mai declarat senatoarea Rodica Boancă, în exclusivitate pentru PS News.

Sursă foto: Facebook/ Rodica Boancă

Parchetul anchetează caravanele lui Simion

Încă din ianuarie 2024, Inspectoratul de Poliție Ialomița a informat Parlamentul că George Simion, Claudiu Tîrziu, Marius Lulea și Silviu Păunescu sunt menționați în legătură cu un dosar penal pentru coruperea alegătorilor. Polițiștii au întrebat dacă cei patru parlamentari AUR dețin vreo calitate specială prevăzută în Codul de Procedură Penală.

Este vorba despre un dosar înregistrat la Parchetul Slobozia și care vizează caravanele medicale ale AUR – cele prin care oamenii lui Simion umblă prin țară și oferă analize medicale gratis, în speranța că vor obține în schimb voturi.

Art. 386 din Codul Penal spune că:  (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

AUR sfidează legea cu camioanele sale care au fost cumpărate din banii cetățenilor. Un partid politic nu poate oferi servicii medicale și nici nu poate face cadouri în schimbul unor voturi. George Simion este acuzat că și-a cumpărat electoratul cu aceste servicii medicale oferite cu ajutorul unei asociații controlate de un deputat AUR.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: