George Simion, acuzat de mită electorală și alte două fapte grave. Omul care a sesizat autoritățile face noi dezvăluiri

Sursa foto: AUR

Ies la iveală acuzații grave în dosarul privind caravanele medicale, în care ar fi implicat președintele AUR, George Simion. În exclusivitate pentru PS News, Rodica Boancă, senatoare aleasă pe listele AUR care a demisionat între timp din formațiune – omul care a sesizat autorităților neregulile privind caravanele medicale, a dezvăluit că George Simion este acuzat de coruperea alegătorilor, folosirea banilor publici în campanie electorală mascată, precum și de mită electorală.

Banii s-au dus printr-o fundație deținută de un deputat AUR

Potrivit senatoarei, în acest caz „s-au scurs foarte mulți bani negri, sunt niște bani care s-au dus printr-o fundație – Medici pentru sate”.

Asociatia medici pentru satele țării a fost fondată în anul 2023, la inițiativa dr. Sorin Titus Muncaciu, „având ca obiectiv general sprijinirea și facilitarea accesului cetățenilor români din mediul rural cu risc crescut de sărăcie, a copiilor din familiile defavorizate, a vârstnicilor sau populației care nu beneficiază de asigurare de sănătate de stat, la servicii medicale de bază”, potrivit descrierii de pe site-ul asociației. Sorin Titus Muncaciu este chiar deputat AUR , intens promovat în partid.

„Noi (n.r – senatoarea împreună cu soțul acesteia) am depus sesizarea în urma căreia s-a făcut o anchetă și în care s-a dispus începerea acestei cercetări. Acuzațiile sunt de coruperea alegătorilor, folosirea banilor publici în campanie electorală mascată, mită electorală. Codul penal, articol 383 spune foarte clar că oferirea de astfel de servicii sau bunuri în vederea obținerii voturilor este o infracțiune și mai departe se ocupă justiția. Noi am sesizat, am considerat că nu este normal ce se întâmplă. Este și unul dintre motivele pentru care eu am plecat din partid, faptul că apăreau semne că se fac tot felul de mișcări din astea ilicite. Nu e prima dată când sesizez.

S-au scurs foarte mulți bani negri acolo. Sunt niște bani care s-au dus printr-o fundație – Medici pentru sate. Este o întreagă nebuloasă acolo. Sper ca anchetatorii să facă lumina și să facă dreptate. AUR așa a început, cu <<dreptate pentru România>> Ce facem? Înlocuim niște hoți și niște penali cu alți hoți și alți penali? N-am făcut nicio treabă. De fapt, acesta este principalul motiv pentru care am plecat din AUR. Pentru că eu am înțeles că facem politică pentru oameni, că ne ocupăm de lucrurile serioase, nu că luăm banii de la stat ca să facem cultul personalității lui Simion. Nu pot să trec cu vederea și să nu sesizez lucruri pentru care eu până la urmă am și intrat în povestea asta”, a declarat senatoarea Rodica Boancă pentru PS News.

Potrivit fostei senatoare AUR, neregulile privind caravanele medicale au fost sesizate încă de la Congresul AUR din Alba Iulia. Boancă susține și că există mari semne de întrebare cu privire la donațiile pe care le primește George Simion. „Încasează și foarte mulți bani sub formă de donații despre care nimeni nu știe nimic. Ce se întâmplă cu acele donații și de unde vin. De unde vin știm cumva că vin de la toți traseiștii pe care-i înscrie în partid și toți penalii și toți traficanții și toți ce-or mai fi ei, de acolo vin banii, dar unde se duc nu știm”, spune senatoarea.

„Eu am spus încă de la Congresul de la Alba Iulia că ceea ce vor să facă ei cu aceste caravane nu este în regulă, pentru că atunci au făcut un întreg congres pe marginea asta, ca să expună ei povestea cu caravanele. Și atunci le-am spus că nu e în regulă ce fac, că nu pentru asta, nu așa trebuie cheltuiți banii. Bun, au zis că vor să facă un spital, nu s-a putut, s-au depus legi, au fost respinse. Atunci te încadrezi în normele legii, alea care sunt, dar nu încalci legea. Adică nu procedezi cum proceda PSD-ul și PDL-ul în 2006, când dădeau găleți.

Și dacă vă uitați după 2006, de când a apărut această lege electorală, n-au mai apărut fenomene de genul ăsta, cel puțin oricum nu la nivelul ăsta. Ce au făcut ei este spălare de bani, puteți să-i spuneți cum vreți. Adică nu pot să iei banii mei, pe care eu îi dau la stat, ca să ce? Ca să îți faci campania electorală? Eu nu vreau să-i fac campanie electorală lui George Simion, m-am convins ce fel de om este, nu merită să ajungă acolo. Dar pe lângă banii aceștia, el încasează și foarte mulți bani sub formă de donații despre care nimeni nu știe nimic. Ce se întâmplă cu acele donații și de unde vin. De unde vin știm cumva că vin de la toți traseiștii pe care-i scrie în partid și toți penalii și toți traficanții și toți ce-or mai fi ei, de acolo vin banii. Dar ce se întâmplă cu ei mai departe și în ce formă sunt cheltuiți?  Nu știm, dar sunt foarte mulți bani”, a mai declarat senatoarea Rodica Boancă, în exclusivitate pentru PS News.

„George Simion înșală, minte, lovește, are un comportament de maidan”

„George Simion este total diferit față de ceea ce afișează public. Dacă, pe de o parte, se arată suveranist și mare apărător al drepturilor cetățeanului român, în realitate înșală, minte, lovește, are un comportament de maidan. Ați văzut, de altfel, și toate manifestările lui publice, adică nu vorbesc din vise, le-am văzut cu toții. L-am văzut în stare de ebrietate, l-am văzut lovind-o pe o doamnă senator.

Eu resping asemenea comportamente. Repet, toate aceste lucruri, pe mine m-au determinat să ies din acest partid și prefer să merg împreună cu oamenii curați și cu oameni care nu au astfel de atitudini și în niciun caz n-am fost de acord cu modul în care acționa în vederea strângerii de fonduri și de bani. Aici, tot timpul am avut niște mari semne de întrebare. Începând din 2022, de când a preluat el președinția totală a partidului, lucrurile s-au schimbat total în rău. Și foarte multă lăcomie, foarte multe lăcomie, foarte multă încălcare de lege”, a mai spus Boancă.

PS News l-a contactat pe George Simion pentru un punct de vedere, însă liderul AUR nu a răspuns solicitărilor noastre până la momentul publicării acestui articol. În schimb, a postat pe pagina sa de Facebook o declarație video în care susține că este vorba despre un dosar penal făcut la comandă politică.

George Simion, anchetat de procurori

 

Inspectoratul de Poliție Ialomița a trimis, marți, la Parlament, o informare în care parlamentarii George Simion, Claudiu Tîrziu, Marius Lulea și Silviu Păunescu sunt menționați în legătură cu un dosar penal pentru coruperea alegătorilor. Polițiștii întreabă dacă cei patru parlamentari dețin vreo calitate specială prevăzută în Codul de Procedură Penală.

Este vorba despre un dosar înregistrat la Parchetul Slobozia și care vizează caravanele medicale ale AUR – cele prin care oamenii lui Simion umblă prin țară și oferă analize medicale gratis, în speranța că vor obține în schimb voturi.

„În interesul cercetărilor care se efectuează în cadrul dosarului penal cu nr 2513/P/2023 sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 386 Cod Penal, vă rugăm să ne comunicați dacă numiții: Simion George Nicolae, Târziu Claudiu Richard, Lulea Marius Dorin și Păunescu Silviu Titus dețin o calitate specială din cele prevăzute de art 40 Cod Procedură Penală”, se arată în solicitarea Poliției Ialomița.

Simion este președintele AUR, Claudiu Târziu este senator, Marius Lulea este fondatorul partidului și prezumtivul premier în cazul în care AUR câștigă alegerile, iar Titus Păunescu este deputat AUR.

Art. 386 din Codul Penal spune că:  (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Este vorba despre un dosar deschis la finalul anului trecut care se referă la serviciile medicale gratuite pe care AUR le oferă cetățenilor și care ar fi încadrate la foloase oneroase acordate alegătorilor.

AUR organizează în toată țara caravane medicale, oferind cetățenilor servicii medicale gratis. Caravanele medicale au un site propriu și un calendar prestabilit de partid, unde se pot înscrie cetățenii pentru consultațiile gratis oferite de partidul lui Simion.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: