Cine e Muncaciu, omul din spatele fundației care ar fi fost folosită drept paravan al AUR pentru mite electorale

Sorin Titus Muncaciu
Sorin Titus Muncaciu / sursa: AUR

Zilele trecute, PS News a sos la luminădetalii grave cu privire la dosarul caravanelor medicale în care ar fi implicat președintele AUR, George Simion. În exclusivitate pentru PS News, Rodica Boancă, senatoare aleasă pe listele AUR care a demisionat între timp din formațiune – omul care a sesizat autorităților neregulile privind caravanele medicale, a dezvăluit că George Simion este acuzat de coruperea alegătorilor, folosirea banilor publici în campanie electorală mascată, precum și de mită electorală. Potrivit senatoarei, în acest caz „s-au scurs foarte mulți bani negri, sunt niște bani care s-au dus printr-o fundație – Medici Pentru Sate.

Ce este Asociația Medici Pentru Sate

Asociatia Medici pentru Satele Țării a fost fondată în data de 23 februarie 2023, la inițiativa dr. Sorin Titus Muncaciu, „având ca obiectiv general sprijinirea și facilitarea accesului cetățenilor români din mediul rural cu risc crescut de sărăcie, a copiilor din familiile defavorizate, a vârstnicilor sau populației care nu beneficiază de asigurare de sănătate de stat, la servicii medicale de bază”, potrivit descrierii de pe site-ul asociației. Sorin Titus Muncaciu este chiar deputat AUR , intens promovat în partid.

Potrivit datelor publice, asociația nu este plătitoare de TVA și nu nu figurează la Ministerul de Finanțe cu informații de bilanț depuse. Pe site-ul asociației se specifică faptul că aceasta va „derula acțiuni pentru protecția sănătății umane și realizarea de servicii medicale primare specializate, precum și de programe medicale și educaționale, pentru a crește gradul de conștientizare asupra beneficiilor pe care le aduce verificarea constantă a stării de sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirilor și promovarea sănătății ca stil de viață, pentru toate categoriile sociale, dar cu prioritate pentru persoanele și grupurile afectate de sărăcie și excluziune socială”. Cu toate acestea, potrivit senatoarei Rodica Boancă, asociația funcționează de fapt ca un soi de paravan pentru coruperea alegătorilor și folosirea mitei electorale.

Cine este Sorin Titus Muncaciu

Sorin Titus Muncaciu este un deputat AUR, din Galați, promovat destul de intens de către partidul lui Simion. În 2021 a fost printre inițiatorii moțiunii de cenzură împotriva guvernului Cîțu. În plenul Parlamentului acesta a vorbit aproape 4 ore în cei aproape 4 ani de când a fost ales.

Sorin Titus Muncaciu are însă o avere impresionantă. Potrivit declarației de avere depuse la Camera Deputaților, Sorin Titus Muncaciu deține un teren intravilan în județul Constanța de 400 mp, un apartament de 57 mp tot în Constanța și o casă de locuit de 200 mp, de asemenea, în Constanța. Acesta mai deține și două autoturisme, o Dacia 1310 din 2002 și un Mercedes din 2015. În conturi, acesta are peste 220.000 de lei și aproape 200.000 de dolari.

De la Camera Deputaților acesta primește o indemnizație anuală de aproximativ 132.000 de lei, la care se mai adaugă numai puțin de două pensii. O pensie plătită de Casa Județeană de Pensii Constanța, în cuantum de 18.000 de lei anual și încă o pensie din Statele Unite, în valoare de 35.500 de dolari anual, adică aproape 3.000 de dolari lunar. Cumulat, Sorin Titus Muncaciu câștigă lunar aproape 26.000 de lei, în condițiile în care în România anului 2024 salariu minim brut este de 3700 de lei, adică în jur de 2.200 de lei în mână.

De asemenea, menționăm faptul că în 2020, Sorin Titus Muncaciu a candidat la funcția de primar al Muncipiului Constanța din partea Partidulul Neamul Românesc. Partidul ultra-naționalist și extremist a fost înființat de fostul deputat social democrat Ninel Peia și strângea sub umbrela sa mai multe figuri notorii precum fostul general Mircea Chelaru (în prezent deputat AUR), condamnat definitv în 2016 la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Sorin Titus Muncaciu nu a putut fi contactat pentru a răspunde întrebărilor PS News.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: