Barbu vrea un ordin de ministru pentru sistemul antigrindină. Ce spun specialiștii

Sursă foto: Facebook/ Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, luni, 25.03 a.c. că după ce se va întâlni cu fermierii și asociațiile agricole, va elabora un ordin pentru folosirea sistemului antigrindină din România.

Contactat de PS News, directorul Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină, Gheorghe Căunei-Florescu, a precizat că, oricum există o colaborare, reglementată prin lege, între agenție și situațiile de urgență.

„Instituţia care se ocupă cu antigrindină în România este subordonată Ministerului Agriculturii. Ministerul Agriculturii are departament de situaţii de urgenţă. Bineînţeles, săptămâna această, cred că mâine, voi avea o întâlnire cu toate formele asociative din agricultură la Ministerul Agriculturii şi sunt invitaţi şi fermierii care nu fac parte din aceste forme şi, bineînţeles, că această decizie o vom lua împreună că atât managementul din cadrul acestei instituţii, cât şi managementul situaţiilor de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii să colaboreze mult mai mult.

Barbu: „Cred că cele două instituţii de situaţii de urgenţă din MADR, cât şi Agenţia antigrindină trebuie să lucreze mult mai bine

„Lansarea acestor rachete antigrindină depinde de o multitudine de factori, care vor fi reglementați printr-un Ordin comun: „Este în funcţie de cum operaţionează aceşti oameni sistemul, e în funcţie de cum vin norii, câtă încărcătură de grindină au şi atunci sunt lansate aceste rachete. Dar, aşa cum am spus, vom încerca să unim, pentru că Ministerul Agriculturii, având o instituţie în subordine, eu cred că este direct răspunzător de acest lucru. De aceea, cred că cele două instituţii de situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii, cât şi Agenţia antigrindină trebuie să lucreze mult mai bine şi bineînţeles vor lucra după normele pe care le voi aproba prin ordin”, a precizat Florin Barbu, la Parlament.

România nu este singura ţară care derulează activităţi menite să protejeze culturile agricole

„Da, dacă ni se vor aproba normele, vom lucre după norme, dar există și în momentul de față, colaborarea între agenție și situațiile de urgență, reglementate prin lege. Ei (n.r. MADR) știu, sunt informați tot timpul despre ceea ce se întâmplă. Doar că nu ei acționează, doar noi dispunem de tot sistemul. Ei doar monitorizează situațiile de urgență. Dar ce se va face mai departe, nu știu”, a spus Căunei-Florescu, pentru PS News.

Nu facem altceva decât să stopăm grindină, nu deplasăm norii dintr-o parte în alta

„Lansarea de rachete antigrindină, monitorizată şi de către Organizaţia Mondială de Meteorologie, este un program ştiinţific recomandat la nivel de Organizaţie Mondială de Meteorologie. Din 2015 s-a şi creat o autoritate la nivel mondial care recomandă ţărilor să înfiinţeze asemenea agenţii (…). Nu facem altceva decât să stopăm grindină, nu deplasăm norii dintr-o parte în alta. De câte ori intervenim, de atâtea ori creşte gradul de umidificare. Gradul de umidificare creşte precipitaţia”, a explicat Gheorghe Căunei-Florescu.

Reamintim ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale  va extinde sistemul naţional antigrindină,  pe perioada 2010-2024. Investiția va fi făcute de MADR prin alocarea de 44.500.000 lei, credite de angajament și 23.700.000 lei credite bugetare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: