BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

BNR
Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea

Reţelele sociale de la noi au fost invadate în ultima perioadă cu mesaje care prezentau oferte de nerefuzat pentru anumite investiţii. Fenomenul a luat amploare.

Prin intermediul aplicațiilor de inteligență artificială au apărut zeci de clipuri care prezintă astfel de oferte de investii.

Sunt folosiți oameni conoscuți din media, din politică sau chiar sistemul bancar. Inclusiv imaginea guvernatorului Băncii Naționale. Ei, bine, nu, cel pe care il vedeți în materialul video nu este Mugur Isărescu. Astel de trucaje se numesc deepfake și sunt tot mai folosite de pirații cibernetici pentru a va înșela.

Luni, Banca Naţională a României anunţa o tentativă de fraudă financiară tip deepfake după ce au apărut videoclipuri ce folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.

Iată ce spune comunicatul BNR.

„Reiterăm faptul că Banca Naţională a României nu face recomandări şi propuneri de investiţii. În cazul în care aţi dat curs unor astfel de anunţuri false, raportaţi imediat aceste situaţii autorităţilor competente”, precizează BNR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: