Bogdan Stoica: Bietul Simion. Poveste suveranist-progresistă

Bogdan Stoica

A fost o dată ca niciodată un om cu păreri puține și fixe. În mod normal un asemenea om n-ar fi atras atenția nimănui, pentru că ideile lui nu erau dintre cele mai creative, dar Simion, omul nostru, a avut privilegiul să conviețuiască cu oameni care aveau părerile altora sau care erau prea proști ca să aibă vreo părere. În mod logic, pus lângă asemenea exemplare, Simion a început să pară serios, principial și de bază, iar lumea a început să-l admire și să-l urmeze.

Timpul a trecut și Simion a devenit tot mai cunoscut și mai plăcut pentru părerile lui. A devenit conștient de asta și în loc să le dezvolte, a venit cu noi și noi idei. Unele nu erau deloc bune, dar lui nu-i păsa cum arată pentru alții. Cu timpul, nu i-a mai păsat nici cum le enunță, nici unde le prezintă, nici ce părere au oamenii despre ele.

Și a venit ziua în care oamenii care spuneau părerile altora și oamenii prea proști ca să aibă o părere să-l perceapă pe Simion ca pe o amenințare. Brusc, au început să critice sistematic fiecare declarație de-a lui, sau să o explice într-o cheie malefică, astfel încât oamenii să nu-l mai placă atât de mult. A zis Simion că-i place Skoda? E rusofil. A zis că-i place brânza? E rusofil. A zis că-i plac dacii? E rusofil. Și tot așa, anti-fanii lui Simion au tot continuat să-l hărțuiască și să-l provoace sperând să facă ceva nasol iar oamenii să nu-l mai placă.

Orbit de admirația oamenilor, Simion nici n-a sesizat capcana, nici nu și-a mai controlat discursul și comportamentul. Așa se face că într-o seară, un nimeni l-a făcut pe Simion să-și piardă controlul și să-l agreseze. Ca la un semn, multă lume l-a făcut din nou rusofil violent și extremist. Iar de data asta n-a mai fost ca atunci când a vorbit despre Skodă, brânză sau daci, pentru că imaginile au vorbit de la sine.

Ăla a fost momentul în care mulți dintre admiratorii lui Simion au început să se întrebe: „Băi, dar dacă suntem proști și ăsta e un fel de Dan Barna, dar de pe partea cealaltă?”

Povestea nu s-a terminat, dar finalul ei este extrem de previzibil, în rezonanță cu titlul.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: