Mai discret, că-i mai drăguț, NATO a transferat un sistem radar de ultimă generație de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, Tulcea. Acolo unde cad drone și nu le găsește nimeni, unde am pierdut un avion și un elicopter și nimeni nu se întreabă de ce. Locul acela misterios, la doi pași de război, pe care autoritățile noastre nu vor să-l bage în seamă.
A trecut mai bine de un an de când în zona de vecinătate dunăreană cu Ucraina au început să cadă drone, rachete și alte suveniruri de război. La fiecare eveniment, MApN ne-a anunțat că știa, dar desfășurarea ulterioară ne-a arătat că civilii le-au găsit primii. De fiecare dată am fost asigurați că Armata Română are sub control situația, dar uneori am aflat că dronele au apărut pe radarele Frontierei care a uitat să comunice informația și Armatei. Tot de fiecare dată ni s-a spus că faimoasele cheltuieli cu Apărarea, de 2% din PIB, vor securiza această zonă.
Și am ajuns în ziua de azi, când NATO a mutat un radar din Italia. Nu noi, nu Armata Română. NATO. S-or fi săturat și americanii de birocrația și de falsele vești bune ale românilor, nu?
„Experți în supraveghere și control aerian din cadrul NATO vor sprijini operațiunile de supraveghere sporită ale Alianței pe flancul sud-estic (…) măsură menită să sporească capacitățile de supraveghere de-a lungul frontierei României (…) identificarea mijloacelor cu o secțiune transversală radar redusă care se apropie de spațiul aerian al NATO (…) singura entitate NATO care oferă detecție radar activă și pasivă (…) eforturile NATO de a menține o poziție militară robustă și capabilă care descurajează orice atac asupra alianței și este pregătită să apere în cazul în care descurajarea eșuează (…) măsură defensivă menită să consolideze protecția națiunii gazdă și a aliatului nostru, România”, a declarat generalul-maior Denny Traas, comandantul DACCC pentru un site bulgăresc de știri. Nu românesc, să fie clar.
Să rezumăm deci strategia de apărare a României din acest moment.
- NATO: radarul DACCC și niște F-18 la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.
- România: niște declarații.
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News