VIDEO Diana Mardarovici, Primăria Capitalei: În București, plătim un preț exagerat pentru gigacalorie

În timp ce coaliția caută candidații pentru Primăria Capitalei, aceasta se află într-un blocaj, în contextul în care bugetul nu a fost încă aprobat, cu câteva zile în urmă fiind respins pentru a teia oară. Despre motivul respingerii acestuia și care sunt problemele propunerii de buget, a vorbit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Diana Mardarovici, consilier general la Primăria Capitalei.

Unul dintre motive, a afirmat invitata, prin Zoom, este faptul că bugetul a fost prezentat foarte târziu.

„Noi am votat proiectul de buget anul trecut, pe data de 3 februarie. În acest an a ales să-l pună în dezbatere publică mult mai târziu și să-l supună prima oară la vot, pentru că este doar atributul primarului să supună la vot un buget, abia pe 1 martie. Noi credem că acesta a dorit să creeze această criză pen pentru că ca tot el să o rezolve, să salveze bucureștenii din criza pe care tot el a creat-o, pentru că știe foarte bine că în fiecare an, chiar și atunci când avea susținerea Partidului Național Liberal, discuțiile pe marginea bugetului au fost mai îndelungate. Nu poți să închizi un buget de aproape 6 miliarde de lei într-o zi sau în câteva zile, așa cum ne-a dat primarul general nouă timp”.

Un alt motiv, susține Diana Mardarovici, este că acesta nu cuprinde toate cheltuielile.

„E ca și când o familie și-ar planifica o vacanță înainte să își planifice să plătească întreținerea. Lucrul ăsta nu este posibil. Nu au fost cuprinse, cel puțin la nivelul cheltuielilor de anul trecut, ma refer la subvențiile cu transport public și cu încălzirea. Or, noi nu vrem să ajungem în aceeași situație cum am fost la începutul acestui mandat, unde în ultimele trei luni ale anului nu aveam bani să plătim nimic și pe nimeni.”

În ce privește datoriile pe care Primăria Capitalei le are la ELCEN și STB, purtătioarea de cuvânt a consilierilor din partea PNL, spune că acestea sunt cheltuieli curente, prin urmare nu sunt trecute integral.

„Sunt niște datorii care există, de 800 de milioane de la Termoenergetica către Elcen, Elcen fiind compania Guvernului, Termoenergetica fiind compania Primăriei. Termoenergetica datorează 800 de milioane de lei către ELCEN, iar primarul general spune că atâta timp cât datoria nu a fost recunoscută formal în Consiliul General, ea nu există. Asta este, nu știu, o glumă proastă, pentru că, vedeți dvs. datoria aia e acolo și riscă să bage Termoenergetica în insolvență oricând. Datoria către STB este de 500 de milioane, dar a fost eșalonată și atunci ea nu trebuie prinsă integral în buget. Deci, datoria către ELCEN este una foarte mare, iar primarul se face că nu o vede, ca și cum dacă nu e înregistrată contabi, nu există. Dar asta pe lângă 1.000.000.000 în cheltuieli curente pe care nu le-a prins pe subvenția acestui an. Deci datoriile și cheltuielile curente împreună, care nu se regăsesc în buget, sunt dec circa 3 miliarde. Noi cerem să bugeteze un miliard pentru a asigura anul acesta un serviciu public neîntrerupt la transportul public și la termie, urmând ca datoriile să le eșalonăm, să le recunoaștem și să le eșalonăm eventual prin preluarea Termoenergetica de către ELCEN. O parte din aceste probleme s-ar rezolva pe termen lung în ceea ce privește prețul, ului exagerat, pe care îl plătim, noi, bucureștenii, pentru gigacalorie”, a mai afirmat în cadrul ediției de astăzi a emisiunii Puterea Știrilor, Diana Mardarovici, consilier general, Primăria Capitalei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL