Bogdan Stoica: Penibilul militar în care ne-a aruncat nenorocita aia de dronă

Bogdan Stoica

„Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața parlamentarilor europeni. Se referă, evident, la drona rusească prăbușită la Ceatalchioi, România și care ar putea genera cel mai sincer audit al Armatei Române.

Știu că ai vrea să citești că Armata Română e megadotată, megaantrenată, că sub conducerea SUA și cu tot armamentul NATO cumpărat poate rezolva orice problemă de securitate ar apărea. Din păcate pentru tine, genul ăsta de text nu e treaba mea, ci a președintelui, a guvernului și a lătrăilor plătiți pentru asta. Eu cred că Armata Română a eșuat lamentabil în povestea cu drona.

  • A durat 3, aproape 4 zile, ca să găsească drona.
  • S-a apucat s-o caute de-ampulea, a mințit în rapoartele către ministrul Apărării și abia după ce au apărut PUBLIC date despre locația ei a căutat-o ca lumea și a găsit-o.
  • N-a ridicat toate resturile dronei. Probabil că și mâine, dacă mergem acolo, găsim niște bucățele din ea.
  • N-a avut nici un plan, nu s-a urmat nici o procedură. Potrivit primarului din Ceatalchioi, doar ploaia abundentă a făcut ca pădurea din zonă, uscată de caniculă, să nu ardă ca o torță, cu tot cu sat.
  • Nu are nici un sistem radar în zonă, că dacă avea o vedea venind.
  • Nu are nici un sistem de apărare în zonă, că dacă avea o putea doborî.
  • Nu are nici o certitudine că drona n-a ajuns în România în urma bruiajului ucrainean, care a dezvoltat, ca și Rusia, niște arme care dezorientează dronele și le fac să pice în altă parte decât ar fi trebuit.

Pe scurt, în opinia mea, Armata Română nu e bine deloc. Știu că asta avem, cu asta mergem la război, dar parcă aș prefera tăcere sau declarații prudente în locul unui triumfalism penibil, de sorginte ceaușistă. Pentru că nu ne folosește la nimic să dormim liniștiți, când n-ar trebui să fim liniștiți.

Ai crede că vreau demisii, ca USR. Nope. Eu sunt genul care nu concediază un hoț care a furat sau un prost care a stricat, ci îi pune la muncă, până-și repară greșeala și paguba se recuperează. Așa că de la Tîlvăr și Iohannis aș dori, dacă nu deranjez foarte tare, un plan realist de apărare a României.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL