Bogdan Stoica: PPE, te rog, o clarificare

Bogdan Stoica

Asta i-as fi zis, dacă eram Nicolae Ciucă, când Manfred Weber a vorbit despre combaterea oricăror tendințe dictatoriale, antieuropene și naționaliste. Pentru că mie mi se pare că Ciucă e naționalist. S-a dus la război pentru națiunea asta, ascultă muzică populară, lăcrimează când vede steagul. Eu, de asemenea, mă consider naționalist.

Mă deranjează destul de tare că acest termen a devenit sinonim cu un defect sau cu un pericol. Din ce-mi amintesc eu de prin cărți și dicționare, naționalismul este bun iar xenofobia e nasoală. Nu numai că e bine să fii naționalist fără să fii xenofob, dar e și normal să-ți placă mai mult ai tăi decât alții, pentru că așa se naște dragostea în care stai tu cu ai tăi, adică patria. În absența naționalismului luminat, patriotismul e doar o glumă proastă, iar dacă nu mă crezi, uită-te la soldații ucraineni.

Aș fi comentat ceva și la faza cu antieuropenismul. Faptul că nu sunt de acord cu decizia de a avea un impozit pe centrala termică și cu ketchup făcut din greieri în loc de roșii nu mă face antieuropean. Vreau în UE, că-s o droaie de avantaje, dar nu în orice condiții, nu când libertatea sau drepturile civile îmi sunt amenințate pentru ca niște ticăloși cu pile la UE să mai facă niște bani.

Sper că în cazul lui Manfred Weber a fost doar o problemă de alegere a cuvintelor, sau una de traducere. Sper că n-o să înceapă și el ca useriștii, cu „cine ne critică ține cu XI” si „cine nu e de acord cu noi ține cu Putin”. Pentru că în caz contrar, Partidul Popular European se poate transforma rapid, în urma votului, în Partidul Nepopular.

Pentru cei care citesc cu prejudecăți, adaug un citat din Juanlu Fernández, chef spaniol posesor de stea Michelin, venit recent în București pentru evenimentul culinar Ambasada Gastronomică: „Principală este mâncarea de la mine din regiune. De la Franța păstrez tehnica. Dar dacă iei o lingură de la mine din farfurie, știi că ești în sudul Spaniei. Identitatea e importantă, restul sunt tehnici”.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL