Bogdan Stoica: Ultimul text despre crima multiplă a lui Vlad Pascu

Bogdan Stoica

N-am să mai scriu nimic despre Vlad Pascu și multipla lui crimă. Nu mai are rost. Ce bine că sunt sceptic. Ce bine că decizia de ieri a instanței nu mă surprinde. M-aș fi enervat îngrozitor, ca în multe alte dăți. Așa…

După ce miliodrogatul anului a făcut ce-a făcut, m-am gândit cum au scăpat alții ca el. Întâi faci un denunț, ca să te asiguri de indulgența procurorilor. Apoi te schimbi. Apoi ceri judecarea în procedură simplificată. Apoi ataci fiecare virgulă din actul acuzării. De obicei, scapi foarte ușor. Tot de obicei, drogații milionari își iau avocați care pot duce la final un astfel de plan.

Așa a făcut și Pascu. Și-a denunțat prietenii ca traficanți de droguri. S-a tuns, și-a luat cămașă albă și sacou. A cerut judecarea în procedură simplificată. A invocat în apărarea sa culpa comună a victimelor sale, care mergeau pe carosabil, împărțind astfel vina lovirii lor și cu tinerii omorâți, și cu instituția care administra acel drum. Și brusc n-a mai fost un criminal drogat și iresponsabil. Va fi condamnat pentru omor din culpă, ca un zugrav care scapă fără voie o cărămidă în capul unei babe. Acum riscă de la doi la șapte ani de închisoare, în loc de zeci de ani.

Ca de obicei, în Justiția din România nu s-a făcut dreptate. Au invins banii și influența banilor. Și deși mă doare-n cot dacă Vlad Pascu va sta la pușcărie 2 sau 22 de ani, mă gândesc că evadarea lui dintr-un cadru legal strict și dur cu cei ce conduc beți sau sparți va încuraja și alte beizadele să facă la fel, iar pe oamenii de bună credință – să-și caute dreptatea în alte locuri decât în Justiție.

Păstrând proporțiile, România poate deveni un fel de Vestul Sălbatic, cu 90% dintre oameni plimbându-se neștiutori, printre gloanțe.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL