Bojdeuca lui Creangă, refăcută cu 3 mil. lei, se redeschide oficial pentru public

Sursă foto: Facebook

Primul muzeu literar din România, Bojdeuca lui Ion Creangă, va fi redeschis publicului, începând de vineri, după mai bine de un an de la începerea lucrărilor de restaurare derulate cu fonduri europene transfrontaliere.

Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă din Ţicău, iar vizitatorii vor avea acces gratuit începând de vineri, 15 decembrie, ora 12:00, scrie Agerpres. Sâmbătă şi duminică, Bojdeuca poate fi vizitată între orele 10 şi 17.

„Publicul este invitat să ia parte la tradiţionalul program „Colindători la Bojdeucă”. Pe scena din amfiteatrul Bojdeucii vor evolua: ansamblul folcloric „Baştina” din Făleşti, Republica Moldova; ansamblul folcloric „Flori de sânziene” din Scânteia, judeţul Iaşi; artiştii Maria Iosep şi Paul Sobolevschi într-un dialog al generaţiilor şi grupul de colindători de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Totodată, pe parcursul dimineţii de vineri, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi va lansa vizitatorilor provocarea unui concurs dedicat lui Creangă, cu întrebări legate de viaţa şi opera celui mai mare povestitor al românilor”, se menţionează într-un comunicat de presă remis de Departamentul de Comunicare al Consiliului Judeţean Iaşi.

Potrivit sursei citate, sâmbătă, de la ora 10, publicul este invitat la spectacole susţinute de „Pluguşorul cu felinar” de la Tătăruşi, judeţul Iaşi şi de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iaşi. Vor participa şi îndrăgiţii artişti Cezar Popescu şi Valentin Alexiu.

„Bojdeuca lui Ion Creangă, acum restaurată, rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar şi o pledoarie pentru conservarea autenticităţii. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au fost orientate spre a păstra valoarea memorială şi literară a acestui loc deosebit, fără a-i altera istoria. Restaurarea Bojdeucii din Ţicău face parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Judeţean Iaşi, alături de Consiliul Raional Făleşti şi Primăria Oraşului Făleşti, în calitate de parteneri”, se arată în comunicat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL