Burduja: PNL nu are nicio datorie să-l susțină pe Nicușor Dan. A avut cec în alb

Sursa foto: Facebook / Sebastian Burduja

Sebastian Burduja a vorbit la Digi24 despre relația liberalilor cu Nicușor Dan. Ministrul Energiei a adus în discuție oferta făcută de Nicolae Ciucă primarului general, de a se înscrie în PNL, dacă vrea să fie susținut de formațiunea politică la alegerile locale din 2024, și a subliniat că în acest moment, PNL „nu are nicio datorie să-l susțină” pe Nicușor Dan. „A avut de la noi un cec în alb, și cred că nu a arătat o susținere față de PNL”, a spus Burduja.

“Nu cred că domnul Nicușor Dan este mulțumit de orașul București, astăzi. Și nici eu nu sunt mulțumit, și cred că nimeni nu e mulțumit. Ar trebui să fie mult mai sus decât este, dacă ne uităm strict la parametri economici. A spus domnul președinte Ciucă foarte bine despre Nicușor Dan – Hai în PNL, care te-a susținut acum aproape 4 ani de zile – și n-am văzut vreo susținere a lui Nicușor Dan față de PNL în toți acești ani, deci a fost un deal prost pentru PNL -, și mai discutăm. Dar trebuie să ai calitatea de membru. Noi i-am acordat practic un cec în alb domnului Nicușor Dan, și cred că nu a arătat o susținere față de PNL și față de prioritățile noastre de investiții, de dezvoltare – termoficarea, spațiile verzi, dezvoltarea Bucureștiului… Toate astea sunt din păcate blocate, nu văd o echipă în jurul domnului primar general, îl văd singur, iar asta mi se pare o mare problemă. Nu poți să gestionezi singur un oraș de 3 milioane de oameni. I-am spus și dânsului, noi vom susține proiect cu proiect lucrurile bune pentru bucureșteni. Dacă va veni cu lucruri care nu servesc interesul public, categoric PNL nu are nicio datorie să-l susțină”, a spus Burduja.

El a vorbit şi despre discuțiile cu primarul Capitalei.

“Domnul primar m-a sunat. Am fost surprins pentru că nu mi-a mai răspuns la telefon în ultima vreme. Discuția a vizat subiectele de pe ordinea de zi a PMB. I-am spus primarului ca trebuie să respectăm cetățeanul”.

În ceea ce priveşte o candidatură la primăria Capitalei, Burduja a spus că este dispus “pentru o asemenea bătălie”.

Sebastian Burduja a menţionat că la alegerile europarlamentare PNL București își dorește să fie primul. “În ultimele sondaje, am crescut în sondaje, sunt sondaje unde avem 24%”. “Dezbaterea la PMB trebuie să fie pe proiecte”, a mai spus el.

Burduja a vorbit şi despre schema de compensare/plafonare.

“Dorința mea este să păstrez schema așa cum este pentru iarna aceasta si iarna următoare. CE ne-a permis să prelungim acest e măsuri de sprijinire a consumatorilor pentru ca este o volatilitate în piață. Dacă nu ar exista plafonarea aceste evenimente care au loc in lume ar afecta facturile la energie și gaze. Este o schemă care a însemnat costuri rezonabile pentru români si care si-a dovedit eficiența pentru consumatori. Categoric  compensarea va fi menținută pentru această iarnă. Noi avem un preț plafonat factură la energie si gaze. Există o diferență de preț dintre ceea ce este în factură si prețul de achiziție la energie electrică și gaze. Furnizorii susțin această povară vin apoi cu facturile la ANRE, ANRE le validează sau nu si le trimit apoi la cele două ministere care fac o solicitare la Min. de Finanțe, care le virează fondurile”.

Toată compensarea a fost undeva la 23 miliarde de lei, a precizat Burduja.

“Contribuția sectorului energetic la bugetul de stat din criza energetică a fost la 42-4 miliarde si s-au plătit doar 23 miliarde”.

Referitor la faptul că prețul energiei a crescut constant, Burduja a precizat că prețul contractat este posibil să fi crescut, dar prețul plafonat este același.

“Furnizorii au explicat că există o impredictibilitate a sistemului. ANRE ne spune că schema de plafonare compensare pentru lunile ianuarie- decembrie 2024 va costa bugetul doar 3 miliarde de lei”.

În ceea ce priveşte Neptun Deep, Burduja a spus că 2027 este calendarul asumat. “Au fost semnate contracte pentru 80% din lucrări”.

“Proiectul de la Doicești a intrat in faza a doua de proiect. 2027 un termen ambițios. Am putea fi prima țară din lume care are un SMR la acest nivel. Tehnologia este cea mai matură din lume. Este o tehnologie in care SUA a investit peste un miliard de USD. România poate fi lider în lume”, a afirmat ministrul despre centralele nucleare.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL