Calcule politice și incertitudini. Principalele scenarii de candidatură care se conturează la prezidențiale

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile prezidențiale se apropie cu pași repezi, iar partidele politice din țară se pregătesc pentru o luptă acerbă. Speculațiile cu privire la configurația politică pentru acest rând de alegeri au început să curgă.

Zilele trecute, Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal (PNL) a spus că liberalii vor avea un candidat care va fi propus pentru alegerile prezidenţiale, precizând că nu a purtat discuţii cu PSD în legătură cu posibilitatea de a avea un candidat comun.

În același timp, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu ştie dacă va candida la alegerile prezidenţiale din acest an, însă ştie că are o provocare mai mare din postura de premier şi are o provocare „de a duce această coaliţie electorală într-o alianţă electorală pentru Europa, fiindcă, repet, ne trebuie un partner”. Pe de altă parte, un alt lider PSD, Sorin Grindeanu, spune că crede într-un candidat comun PSD – PNL pentru alegerile prezidențiale și spune că fiecare partid trebuie să pună candidați pentru primul tur. În acest context, se întrevăd mai multe scenarii pentru alegerile prezidențiale.

PNL și PSD merg cu proprii candidați

Primul scenariu este cel în care PNL și PSD nu se pot pune de acord cu privire la un candidat comun și, ca urmare, ambele partide merg cu propriul candidat. Dacă se va ajunge la acest scenariu, atunci șansele sunt ca liberalii să-l arunce în luptă pe Nicolae Ciucă. Acesta are deja susținerea partidului și în plus este și președintele liberalilor. În sondaje, Ciucă este creditat momentan cu 12% în intenția de vot și ar avea șanse să intre în turul al doilea al alegerilor. Așadar, nu este exclus la liberalii să ia în calcul această variantă.

Pe de altă parte, social democrații nu sunt atât de sigur de această variantă. Ciolacu nu știe dacă va candida, ceea ce ar putea lăsa teoretic loc pentru un candidat extern. Ciolacu este probabil conștient de trecutul nefast al candidaților PSD la prezidențiale. Din 2004 și până în prezent, toți președinții de partid au participat la alegeri, dar au pierdut, lucru care ulterior a dus la mazilirea acestora de la conducerea PSD. Totuși, pare greu de crezut că PSD se va rupe de tradiția de a-și trimite președintele partidului în cursa pentru Cotroceni, mai ales că în 2024 Iohannis nu mai poate candida pentru încă un mandat, așadar, teoretic, terenul de luptă este nivelat. În sondaje, Ciolacu stă ceva mai bine decât Ciucă, fiind cotat cu 24% în intenția de vot și are așadar șanse bune să intre cel puțin în turul 2.

PNL și PSD merg cu un candidat comun

În egală măsură, celălalt scenariu important care se conturează este cel al  unui candidat comun PSD – PNL.  Asta pentru că liderii liberali și social democrați nu pot ignora faptul că un candidat comun ar avea șanse mari să câștige alegerile, beneficiind de bazinul electoral mare al celor două partide. Într-adevăr, un candidat PSD – PNL are șansa de tranșa alegerile chiar din primul tur, în cazul în care va lua peste 50% din voturi.

În acest moment, un candidat independent este creditat cu șanse bune la alegerile prezidențiale, dar, potrivit sondajelor, un candidat PSD – PNL ar putea avea undeva la 40% din voturi. Ca o comparație, candidatul independent Mircea Geoană ar obține doar 28% din voturi.

Mai există un beneficiu important al unui candidat comun: șansa eliminării AUR din aceste alegeri. Potrivit sondajelor, un candidat AUR ar obține în acest moment undeva la 13%. Nu este clar însă cât ar obține un astfel de candidat în eventualitatea în care ar intra în turul al doilea al alegerilor. Cu siguranță acesta va încerca să canalizeze votul extremiștilor și să mai fure din voturile altor partide.

Un candidat PNL – PSD nu ar da nici o șansă extremiștilor de la AUR. Așadar, în calculele lor politice, liberalii și social democrații ar putea ține cont de acest aspect atunci când vor decide strategia de la prezidențiale.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: