Când cade Paştele în 2024 şi câte zile libere vor avea românii

biserica-ortodoxa-romana-olbia
Sursa foto: Facebook

Paştele este o sărbătoare a cărei dată în calendarul ortodox este variabilă. În 2024, minivacanța de 1 Mai cade foarte aproape de Paște, motiv pentru care românii vor avea mai multe zile libere legate.

Regula în baza căreia se calculează ziua exactă a Sfintelor Paşti a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325. Drept urmare, sărbătoarea de Paşte este stabilită, în fiecare an, în duminica următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși.

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi. Învierea Domnului sau Sfintele Paşti este cea mai mare Sărbătoare a creștinilor. Pe cât este de importantă, pe atât este de plină de semnificaţii şi simboluri.

Ce reprezintă Lumina pe care o luăm în această noapte? Lumânarea din noaptea de înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos, al biruinţei Binelui asupra Răului şi al vieţii asupra morţii. Lumânarea din noaptea de Înviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Deși există credința conform căreia este bine să o stingi de pragul casei, acest obicei nu are nicio conotație religioasă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL