Când intră pensiile în februarie 2024. Baciu, Casa de Pensii: „Noi achităm din prima zi lucrătoare”

Sursa foto: arhiva

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat că plata pensiilor se va face în perioada 1-15 februarie, pe cardurile bancare sau la domiciliul pensionarilor, în funcție de opțiuni.

În cazul celor din urmă, cei care nu sunt găsiți acasă, pensia se poate ridica de la ghișeele poștale, împreună cu talonul de pensie, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Pensii 2024. „Noi începem să achităm pensiile chiar începând din prima zi lucrătoare din lună”

„Să știți că mesajul acesta îl primesc de 4 ani de zile de când sunt președinte la Casa Națională de Pensie (n.r – când intră pensiile pe card în fiecare lună). Fie că vorbim de Crăciun, fie că vorbim de Sărbătorile Pascale, fie că vorbim de Anul Nou, tot timpul sunt aceste temeri care nu și-au avut deloc niciodată acoperire. Nu am avut niciodată, credeți-mă, întârzieri. Absolut niciodată. De 4 ani de zile n-am întârziat nici măcar cu o zi plata pensiilor. Deci vin la timp pensiile și în februarie. Nici luna viitoare.

Vreau să vă spun că pensiile, spre deosebire de salarii, se plătesc lună pe lună. Noi începem să achităm pensiile chiar începând din prima zi lucrătoare din lună. Chiar cu 1 februarie, oamenii își vor primi drepturile cuvenite aferente muncii lor, aferentă contribuțiilor. Începând cu 1 februarie, noi deja distribuim pensiile celor care au optat ca modalitate de plată prin mandat poștal, adică prin Compania Națională Poșta Română, iar undeva între 10 și 12 ale lunii fiecărei luni virăm pensiile celor care au dat ca modalitate de plată prin cont, prin card. Acest lucru se întâmplă în orice lună, că vorbim că sunt de Anul Nou, că vorbim de alte sărbători, facem eforturi ca oamenii să-și primească pensiile la timp și lucrul acesta s-a întâmplat de fiecare dată”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

 

Pensii 2024. Bani mai mulți pentru pensionari

Unii pensionarii din România vor primi mai mulţi bani, în luna februarie, pentru că – în afară de pensie – vor primi și sumele aferente cardurile sociale pentru alimente și mese calde. Mai mult, peste 1.100.000 de pensionari au primit o creștere de 150 de lei a pensiei, de la 1 ianuarie 2024. Este vorba de românii care primesc indemnizația socială (sau pensia minimă, cum mai este ea cunoscută).

Indemnizația socială a crescut, astfel, în același ritm cu pensiile care se indexează cu 13,8%, de la 1 ianuarie 2024. Casa de Pensii a arătat că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”.

Dintre aceştia, 1.036.177 erau pensionari din sistemul public, iar 105.886 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL