Candidatura medicului Cîrstoiu la PMB: „Matematic are toate șansele să fie viitorul primar”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Cătălin Cîrstoiu, care a fost azi prezentat candidatul comun al PNL-PSD pentru Primăria București, a declarat că a acceptat oferta ieri și a adăugat că nu este un „candidat de sacrificiu” sau „o păpușă în mâna a doi oameni”.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit despre șansele medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei.

„Cătălin Cîrstoiu are calitățile pe care le-au căutat în cercetările pe care le-au făcut cele două partide, respectiv este o persoană independentă de partidele politice, de viața politică, dar care are o reputație profesională. Matematic, are toate șansele să fie viitorul primar al Bucureștiului. Asta pentru că cele două partide, însumând voturile pe care le au, au capacitatea de a-l învinge pe Nicușor Dan.

Problema este că nu se transformă în mod automat voturile anunțate pentru cele două partide, în voturi pentru candidat. Aici este o adevărată strategie, respectiv strategia listei comune. Se pleacă de la premisa că majoritatea alegătorilor votează același lucru la consiliu și la primarul de sector, Consiliul General și Primarul General. Ca urmare, în urma unei campanii și a eforturilor pe care le va face candidatul de sector, se speră să se poată face acest transfer de voturi către primarul general.

Este complicat să îi crească notorietatea, dar prin așteptarea pe care au realizat-o, punerea în scenă, au ridicat foarte mult ștacheta, ca urmare astăzi profesorul Cătălin Cîrstoiu este mai cunoscut decât ieri și probabil că mâine va fi mai cunoscut decât este astăzi. Între timp are și o față, are și o voce, are și un mesaj care începe să fie conturat tot mai clar. Este un candidat care ar putea face surprize. Problema sa legată de notorietate poate să fie estompată în săptămânile viitoare.

Nu cred că vorbim o candidatură de fațadă. Pentru PSD, poate într-o mai mare măsură decât pentru PNL, victoria acestui candidat este esențială în pregătirea alegerilor prezidențiale, unde își doresc o listă comună a coaliției care să conțină numele liderului PSD. Deci vor face tot ce le stă în putință să sprijine această candidatură. De aici și până la votul bucureștenilor este însă cale lungă pentru că bucureștenii nu votează în mod automat pe toate listele. Va fi esențial cum se va prezenta în campanie”, a spus Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

Amintim că Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă l-au prezentat miercuri pe candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja sunt coordonatorii campaniei pe Bucureşti. Prima care l-a prezentat pe Cîrstoiu a fost Gabriela Firea, care a subliniat că este momentul ca bucureștenii să simtă că se trece peste orgolii și a dat asigurări că va munci chiar mai mult în această campanie. Liderul PSD, Marcel Ciolacu a adăugat că nu s-a certat nici cu Firea, nici cu Burduja și că amândoi au fost de acord să se vină cu o echipă și un program administrativ.

Nicolae Ciucă a spus despre medicul Cîrstoiu că: „Are în subordine 3.500 de oameni, tratează anual o jumătate de milion de pacienți și ce e mai important, în fiecare zi gestionează situații de criză. Bucureștiul e în situații de criză, avem nevoie de un om care să gestioneze situații de criză. Tot ce a realizat în viață și ce înseamnă managementului unei instituții cum e Spitalul Universitar presupune abilități de a conduce o echipă, de a unifica resursele unei echipe”.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: