Câți bani riscăm să pierdem din PNRR, dacă eșuează negocierile cu Comisia

GUVERN
Sursa foto: Inquam

Mai mulți miniștri din Guvern vor merge la Comisia Europeană pentru a negocia mai multe reforme din PNRR. România riscă să piardă o parte din banii europeni, dacă aceste negocieri eșuează, într-o perioadă dificilă pentru economia românească.

Simona Bucura-Oprescu, ministra muncii, Marcel Boloș, ministrul finanțelor, și Adrian Câciu, ministrul proiectelor europene, vor merge la Bruxelles în următoarele zile pentru a negocia cu oficialii europeni. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu va discuta și el cu Comisia Europeană pentru a se asigura că România nu pierde banii europeni.

Ce negociază miniștrii români

Cea mai grea misiune o are ministra muncii, care va trebui să convingă Comisia Europeană că actualul guvern este capabil să facă reforma pensiilor speciale. Curtea Constituțională a respins legea privind reforma pensiilor speciale, iar Guvernul va trebui să o modifice ținând cont de solicitările judecătorilor constituționali. Simona Bucura-Oprescu va trebui să informeze Comisia despre noile modificări și va trebui să primească ok-ul de la Bruxelles înainte de a prezenta noua reformă.

Marcel Boloș va trebui să demonstreze Comisiei Europene că România va avea o situație economică stabilă, deși deficitul bugetar excesiv este cea mai mare problemă. Boloș va discuta și despre jaloanele privind reforma fiscală, trecute în PNRR. România s-a angajat, în fața Comisiei, să elimine stimulentele fiscale, să crească taxele pentru microîntreprinderi, să elimine scutirile de taxe pentru diferite categorii de muncitori, să îmbunătățească ANAF-ul.

Adrian Câciu va discuta cu Comisia Europeană despre modificarea PNRR. România a avut creștere economică peste așteptări, în 2022, și PNRR-ul nostru va fi redus cu 2,1 miliarde de euro. Câciu va trebui să informeze Comisia la ce proiecte renunță, chiar dacă în spațiul public din România nu a avut loc această discuție.

De asemenea, Câciu va negocia și proiectele pentru RePower EU, care ar trebui să aducă 1,4 miliarde de euro în conturile României pentru tranziția verde în domeniul energetic. Guvernul român și CE discută de la începutul anului 2023 despre proiectele care putea primi finanțare prin RePower EU, dar nu s-a ajuns la un acord. Acești bani ar trebui folosiți până în 2027 și sunt separați de fondurile PNRR.

Premierul României a precizat că miniștrii săi nu merg la Bruxelles să îngenuncheze, ci să negocieze pentru România.

„Concret, ministrul Muncii, doamna Bucura – Oprescu, va merge pe 28 august pentru a discuta despre jalonul  legat de pensiile speciale, după decizia CCR, un lucru cât se poate de normal. Domnul ministru de Finanţe, Marcel Boloş, va merge pentru o discuţie despre jaloanele referitoare la reforma fiscal-bugetară. (…) De asemenea, o să meargă şi domnul Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, care are de închis până pe 31 august renegocierea PNRR şi planul REPowerEU”, a declarat Marcel Ciolacu.

Câți bani riscă să piardă România

România a pierdut deja 2,1 miliarde de euro, în urma creșterii economice. PNRR-ul României s-a micșorat și se poate reduce și în 2024, dacă vom avea o creștere economică peste așteptări.

În cazul în care România ratează reforma pensiilor speciale, care ar trebui să aibă loc în 2023, atunci țara noastră va pierde alți bani din PNRR. Jalonul pentru reforma pensiilor speciale are o valoare de 1,6% din PNRR, potrivit estimărilor de la Bruxelles. Însă nerespectarea unui jalon poate duce la blocarea întregii tranșe care e mult mai mare.

Marcel Boloș, pe vremea când era ministrul fondurilor europene, a arătat că România riscă să piardă mult mai mulți bani dacă nu se face reforma pensiilor speciale.

„Dacă nu se face, sigur, ce aţi spus dumneavoastră, cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute”, a declarat Boloș, în aprilie 2023.

Fără reforma pensiilor speciale, jalon în PNRR, Guvernul nu poate cere tranșa a treia, care e în valoare de 3 miliarde de euro. Tranșele din PNRR pot fi cerute doar atunci când un stat îndeplinește toate jaloanele. România este deja în urmă și cu tranșa a doua, care a fost aprobată parțial de UE, dar abia în septembrie ar putea intra în conturile statului român.

Astfel, suma pe care o poate pierde România din cauza pensiilor speciale este între 1,4 și 3 miliarde de euro, în funcție de indulgența Comisiei. Fără reforma pensiilor, oficialii de la Bruxelles pot aproba parțial tranșa a treia și să taie doar 1,4 miliarde de euro sau pot bloca toată tranșa de 3 miliarde.

Negocierile se vor complica și mai mult dacă România nu va face nici reforma pensiilor, nici reforma fiscală. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a prezentat un proiect privind reducerea stimulentelor financiare pentru microîntreprinderi, însă la nivelul coaliției de guvernare nu există o decizie finală.

România riscă să piardă bani și din RePower EU dacă întârzie foarte mult prezentarea proiectelor. Alte țări, precum Italia, au prezentat planul RePower EU încă de la începutul lunii august și acum sunt în perioada de evaluare. Guvernul român discută cu Comisia despre acești bani încă de la începutul anului și nu a făcut niciun progres semnificativ.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: