CCR: Sesizarea preşedintelui Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătoreşti – amânată pe 28 mai

Curtea Constitutionala CCR
Inquam Photos / George Călin/CCR

Curtea Constituţională (CCR) a amânat, miercuri, pentru 28 mai, dezbaterile pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătoreşti.

Şeful statului invocă în sesizare, printre altele, condiţiile de numire a unui executor, onorariul primit de acesta şi normele de administrare şi conservare a arhivei notariale.

„Un executor judecătoresc are sediul în circumscripţia unei Judecătorii, însă competenţa sa teritorială se întinde pe întreaga circumscripţie a Curţii de apel în care se află sediul acestuia. Din această perspectivă, este neclar dacă schimbarea temporară a sediului echivalează cu o extindere a competenţei executorului judecătoresc într-o altă circumscripţie a unei Curţi de apel, în cazul în care Judecătoriile în care executorii asociaţi se află în circumscripţii ale unor Curţi de apel diferite”, apreciază şeful statului.

De asemenea, Iohannis afirmă că mecanismul de ocupare a posturilor vacante evocat de legea trimisă la CCR „instituie un privilegiu pentru executorii judecătoreşti asociaţi, în detrimentul celor neasociaţi”.

„Executorii judecătoreşti se află în aceeaşi situaţie juridică, având dreptul de a ocupa un post vacant prin concurs. De altfel, legea nu instituie niciun fel de criterii referitoare la durata minimă a asocierii sau alte criterii de natură să justifice un astfel de tratament diferenţiat pentru executorii judecătoreşti asociaţi, aspect ce deschide posibilitatea ocupării unor posturi vacantate din anumite circumscripţii pe criterii preferenţiale, în absenţa oricăror reguli care să asigure un acces egal al membrilor acestei profesii la respectivele posturi”, spune Iohannis.

Un alt aspect supus analizei CCR este cel al actualizării numărului de posturi pentru executori judecătoreşti.

„Nu rezultă fără echivoc care este tipul de competenţă care se instituie pentru ministrul Justiţiei în actualizarea anuală a numărului de posturi, respectiv dacă acesta are o competenţă legată sau păstrează o marjă discreţionară în stabilirea numărului de posturi de executori judecătoreşti”, se arată în sesizare.

Mai sunt, de asemenea, abordate şi normele privind onorariul executorului judecătoresc, respectiv condiţiile de angajare a acestuia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL